Всесвітній день донора крові

З 2005 року ВООЗ визначила 14 червня Днем донора крові - днемвияву вдячності мільйонам людей, які рятують життя інших, здаючи кров.

 

Цей день вибрано не випадково, адже  14 червня 1868 року народився австрійський імунолог Карл Ландштейнер, який у 1930 році був нагороджений Нобелевською премією за відкриття груп крові, що дозволило зробити переливання крові медичною процедурою.

 

Цього року Всесвітній день донора крові знову проводиться у всьому світі. Щомиті в жителів усіх країн світу, людей будь-якого віку і походження, виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, не є загальним. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються, де проживає більшість світового населення. Незважаючи на розвиток сучасної медицини, поки ніщо не може замінити людську кров. Зараз збір та зберігання крові забезпечують станції переливання крові з допомогою своїх добровільних помічників — донорів (віт лат. слова donare — подарунок, пожертва, благочинність). Донором крові чи плазми в нашій країні може стати кожний здоровий громадянин України у віці від 18 років, вагою не менше 50 кг. Звичайно ж, наявність інфікування ВІЛ, вірусом гепатиту В, С, туберкульозом чи сифілісом є абсолютною забороною для донорства. Для виявлення носіїв інфекційних хвороб та зараженої крові, існує сильна лабораторна база й карантинний режим.

 

Регулярне донорство омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози та інших органів травлення. А головне, задумуючись про важливість донорства варто пам'ятати - один донор рятує життя трьом людям.  За один забір беруть у середньому 450мл - це 6-8% від загальної маси тіла дорослої людини. Цільну кров рекомендують здавати не частіше 4-5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється упродовж місяця. Щоб відновлення відбулося швидше, радять пити багато рідини та включити до раціону білок. Для заохочення донорів держава пропонує даній категорії пільги: з метою адаптації організму до  крововтрати чинним законом України про донорство крові передбачено звільнення донора від роботи в день кровоздачі і на наступний день після неї, зі збереженням середньої місячної зарплати. Також законом передбачено присвоєння донору статусу “Почесного донора України”, якщо він безоплатно здасть кров у кількості 40 разових максимальних доз.  

 

Шановні донори та ті, що бажають ними стати!
Запрошуємо Вас 14 червня 2017 року з 8-00 долучитися до Всесвітнього заходу безоплатної здачі донорської крові, захід буде проходити у КЗ КОР "Київський обласний центр крові" (м. Біла Церква, б. Олександрійський, 171).

 

На всіх донорів чекають приємні сувеніри та святковий концерт.


Інформація від управління охорони здоров’я міської ради


Опубліковано: 13 червня 2017 року
Поділитися