Вони потребують нашої підтримки

Вони потребують нашої підтримки

(До Дня хворих на епілепсію)

 

Визначати 26 березня в світі День хворих на епілепсію, відомий також під назвою «Фіолетовий день», у 2008 році запропонувала дев’ятирічна дівчинка Кессіді Меган, яка має це захворювання, з канадської провінції Нова Шотландія.

 

У цей день активісти поширюють інформацію про епілепсію і про надання першої необхідної допомоги людям із цим захворюванням. На аукціонах, ярмарках і спортивних заходах збирають кошти для допомоги людям, хворим на епілепсію.

 

Епілепсія вважається одним із найбільш поширених хронічних неврологічних захворювань людини. Воно проявляється раптовими судомними нападами.

 

Епілепсія є розладом головного мозку. У нормальному стані клітини мозку (нейрони) продукують електрохімічні імпульси, які впливають на інші нейрони, залози і м’язи, змушуючи їх продукувати людські думки, почуття і дії. При епілепсії звичайна модель нейронної активності порушується, викликаючи незвичайні відчуття, емоції і поведінку, а іноді судоми, м’язові спазми і втрату свідомості.

 

Епілепсія не є інфекційною хворобою і не є результатом психічного порушення або розумової відсталості. Багато людей, які страждають на епілепсію, мають нормальний або вище середнього інтелект.

 

Ліків від епілепсії не існує, зате відомі випадки самовиліковування. За результатами найновіших досліджень, у дітей з ідіопатичною епілепсією приблизно в 68-92% випадків епілептичні напади через 20 років з моменту встановлення діагнозу зникають.  Та все ж шанси на зцілення дітей і дорослих, що страждають на такі форми епілепсії, незначні. Проте з часом частота та інтенсивність нападів може знизитися, а буває, що напади можуть і зовсім зникнути. Це більш імовірно, якщо людина отримувала спеціальне лікування.

 

Причин епілепсії існує безліч. Все, що порушує нормальну структуру нейронної активності – від хвороби, яка пошкоджує головний мозок до неправильного розвитку мозку – може привести до епілептичних нападів.

 

У деяких випадках спроби мозку самовідновитися після травми голови, інсульту або інших проблем можуть ненавмисно згенерувати патологічні нейронні зв’язки, які призводять до епілепсії. Важливе значення в розвитку захворювання відіграють перенесені інфекції та травми.

 

Близько половини випадків епілепсії трапляються з нез’ясовних причин.

 

Дослідження показують, що генетичні аномалії можуть бути одними з найбільш важливих факторів, що сприяють розвитку епілепсії. Деякі типи епілепсії, як вдалося встановити, пов’язані з аномалією в певному гені, інші мають спадковий характер. Багато дослідників вважають, що понад 500 генів можуть відігравати певну роль у розвитку цього розладу.

 

У багатьох випадках епілепсія розвивається в результаті пошкодження головного мозку внаслідок інших хвороб, наприклад, пухлини головного мозку, алкоголізму і хвороби Альцгеймера. Інсульти, інфаркти та інші захворювання, які позбавляють мозок кисню, також можуть стати причиною епілепсії.

 

Інфекції матері, погане харчування, кисневий голод плоду – це лише деякі з факторів, які можуть негативно вплинути на розвиток мозку дитини. Ці чинники можуть привести до церебрального паралічу, який часто пов’язаний з епілепсією, або стати причиною епілепсії, яка не пов’язана з будь-якими іншими розладами. Близько 20% випадків епілепсії у дітей обумовлені церебральним паралічем або іншими неврологічними порушеннями.

 

Менінгіт, ВІЛ, СНІД, вірусний енцефаліт та інші інфекційні захворювання, поряд з гідроцефалією – станом, при якому в мозку накопичується надлишкова рідина, – також можуть стати причиною епілепсії.

 

Напади епілепсії можуть виникнути в результаті отруєння свинцем, окисом вуглецю, іншими отрутами. Також епілептоїдні напади можуть бути наслідком впливу наркотиків і передозування антидепресантами або іншими препаратами.

 

При своєчасному та правильному лікуванні у хворого спостерігається зменшення або повна відсутність нападів, тобто людина може провадити нормальний спосіб життя. Відразу ж варто відзначити, що лікування епілепсії – це досить тривалий і складний процес, який вимагає від хворого величезної терплячості й дотримання режиму. Метою лікування цього захворювання прийнято вважати повне усунення нападів із мінімальними побічними ефектами.

 

Протиепілептичні лікарські препарати, що використовуються для боротьби з недугою, підбираються для кожного пацієнта індивідуально. Лікар-спеціаліст, визначаючи необхідний препарат, бере до уваги особливості нападів, їхню частоту, періодичність, вік, стать, наявність супутніх хвороб тощо.


Поради для людей, які страждають на епілепсію:

 

1. Таким пацієнтам потрібно завжди мати при собі записку, довідку від лікаря, повідомлення в мобільному телефоні, що допоможе людям зрозуміти, як потрібно діяти, щоб надати належну допомогу.

 

2. Треба попередити родичів, друзів і співробітників про наявність такої недуги.

 

3. Необхідно уникати роботи з рухомими інструментами. Також варто уникати певних видів діяльності – роботи, пов’язаної з транспортом, нагрівальним обладнанням тощо.

 

4. Треба пам’ятати про можливі побічні ефекти певних проти епілептичних препаратів.

 

Профілактикою будь-якого виду епілепсії є здоровий спосіб життя. Щоб уникнути нападів епілепсії, необхідно повністю відмовитися від куріння, вживання будь-якого виду алкоголю (в тому числі і пива. Не можна також вживати міцний чай або каву, переривати нічний сон, переїдати на ніч, підніматися на висоту, уникати шкідливих впливів на організм навколишніх чинників.


Що робити якщо у Вашій присутності у когось стався епілептичний припадок?

 

1. Послабте одяг навколо шиї людини. Не намагайтеся її утримувати, це може призвести до травми.

 

2. Не вставляйте сторонні предмети в рот людини. Це може також призвести до травми.

 

3. Заспокойте зацікавлених перехожих, попросіть їх розійтися .

 

4. Приберіть гострі предмети, щоб запобігти травмуванню.

 

5. Після нападу покладіть людину на бік, щоб підтримувати дихальні шляхи відкритими і запобігти вдиханню будь-яких виділень.

 

6. Після нападу свідомість людини певний час є спутаною, її не варто залишати на самоті.

 

7. Викликайте екстрену швидку допомогу, якщо напад епілепсії триває більше 5 хвилин, або слідом за попереднім швидко починається повторний.


Інформація від управління охорони здоров’я


Опубліковано: 26 березня 2018 року
Поділитися