Володимир Шандра: «Будемо підтримувати підприємців Київщини в експорті товарів на ринок ЄС»

Володимир Шандра провів нараду із представниками підприємств-експортерів Київщини на тему практичного використання автономного преференційного торговельного режиму ЄС для України. Захід відбувся у рамках розширеного засідання регіональної Ради підприємців Київської області. Мета наради — надати підприємцям області повну інформацію про переваги, які надає українському бізнесу  автономний преференційний торгівельний режим ЄС для України, докладно повідомити про сертифікацію за європейськими стандартами товарів, отримання дозволів на експорт до ЄС, сертифікацію за європейськими стандартами виробництв та поглиблення діалогу між владою Київщини та бізнесом. Окрім представників бізнесу, захід відвідали представники профільних міністерств та відомств, митниці, Київської обласної (регіональної) торгово-промислової палати, представники фітосанітарної інспекції та державних центрів стандартизації, метрології та сертифікації.

«Необхідно, аби наші експортери максимально скористалися преференціями з боку ЄС. Якщо ми хочемо досягти економічного зростання, досягти збільшення експорту та частки наших товарів на ринку ЄС, ми маємо системно та ефективно підтримувати експортерів на державному рівні. Держава має лобіювати інтереси нашого бізнесу в інших країнах, зокрема і у ЄС. Крім того, всі контролюючі органи мають розуміти, що треба ламати корупційні потоки та схеми, бо в іншому разі на нас невдовзі очікуватиме ще одна революція. Тиску на ті підприємства, які працюють максимально прозоро, створюють робочі місця та вкладають інвестиції не повинно бути. Ми всі розуміємо, що тиск на бізнес — це удар і по податковим зборам, і удар по зайнятості та доходам населення», — зазначив у вступному слові Володимир Шандра.

В’ячеслав Цимбал, директор Департаменту європейської інтеграції Мінекономрозвитку, докладно розповів про вигоди преференцій з боку ЄС для бізнесу Київщини. Зокрема, преференції охоплюють 95% промислових товарів та більше 80% сільськогосподарської продукції. 16% продукції отримають нульову ставку мита. Крім того, є також і імпортні квоти, які розподіляються представниками ЄС за принципом «перший прийшов — перший отримав». За цими квотами товари імпортуються до ЄС за зниженими митними ставками. Існує також і механізм ліцензування імпорту. Ліцензія видається імпортерами ЄС. Він також закликав бізнес максимально використати ці переваги, оскільки загальна вигода від торгівлі із ЄС може скласти 497 млн. євро.

Олександр Базанов, в.о. начальника ГУ Міндоходів у Київській області, розповів про те, що преференційний режим — шанс для виробників сільськогосподарської продукції та харчової промисловості. Зокрема, найбільше виграють виробники м’яса, птиці, зернових культур, насіння олійних культур, картону та скла. Базанов також розповів про те, як саме Міністерство сприятиме експортерам, зокрема і на митниці. Усі необхідні процедури стануть більш прозорими, особливо у системі контролю. Зміняться і стосунки між податковими інспекторами та платниками податків — від ганебних практик відмовляться. Зі свого боку, бізнес має  ставати більш прозорим і дбати про фонд оплати праці.

Михайло Іванюк, в.о. начальника Київської митниці мін доходів, доповів про початок роботи у  режимі максимального сприяння експортерам. Стануть у нагоді електронні декларації, за якими вантаж можна буде декларувати дистанційно. Представники торгово-промислової палати, державних центрів стандартизації та фітосанітарної служби докладно повідомили про процеси отримання європейських сертифікатів, верифікаційні місії європейських представників на підприємства Київщини, верифікацію країнами ЄС сертифікатів на товари, та сертифікацію виробництв за європейськими управлінським та санітарними нормами. За їхніми словами, зараз йде активна робота із приведення українського законодавства, технічних регламентів та сертифікатів до європейських норм.

Оскільки однією із цілей наради було поглиблення діалогу між владою та бізнесом, слово взяли представники бізнесу. Їх цікавило декілька важливих питань: повернення ПДВ експортерам, короткі терміни повернення валютної виручки, проблеми із замитненням екологічно чистої продукції із деревини, замитнення товарів, оплачених компаніями із офшорних зон. Володимир Шандра запевнив експортерів, що влада області максимально сприятиме якнайшвидшому поверненню ПДВ, зокрема завдяки механізму автоматичного повернення. Переваги у використанні цього механізму матимуть підприємства, фонд оплати праці яких вище середнього рівня по області. Голова Київської ОДА запевнив, що влада працюватиме над тим, аби збільшити терміни повернення валютної виручки, адже 90 днів для експортерів — це замало. Також зазначив, що якщо проблеми із замитненням виникають не через вимоги та постанови ЄС, то ці проблеми найближчим часом буде вирішено.

Прес-служба Київської облдержадміністрації



Опубліковано: 15 травня 2014 року
Поділитися