Вміти оперативно зреагувати при можливій аварії на мережі «ТЕЦ – місто»

29 вересня в м.Біла Церква відбулося штабне тренування на тему: «Дії керівного складу і сил цивільного захисту міста у разі виникнення надзвичайної ситуації внаслідок пориву труби магістральної мережі теплопостачання «ТЕЦ – місто» в умовах низької температури повітря та сильного снігопаду». Провів тренування керівник цивільного захисту міста – міський голова Геннадій Дикий.

 

Однією з потенційних небезпек, яка існує у нашому місті, це – аварійний стан магістральної мережі теплопостачання «ТЕЦ -  місто». Наявність можливої небезпеки пов’язана з терміном її експлуатації. За нормою термін експлуатації таких труб становить  25 років, але вона використовується вже 45 років.  Тому стан мережі, її труб і арматури, внаслідок довготривалої експлуатації, є аварійним.

 

В ході заходу перед присутніми виступив міський голова Геннадій Дикий. Він зазначив, що в Білій Церкві існує проблематика з магістральною мережею теплопостачання «ТЕЦ-місто».

 

«На жаль, стан даної магістральної мережі є критичним.  При підготовці до цього опалювального сезону були проведенні три випробування, під час яких виникали пориви. Відповідними службами їх було ліквідовано, проте ризики аварій існують постійно,- зазначив Геннадій Дикий. - Міською владою проводяться заходи щодо вирішення цієї проблеми. Вже розроблено техніко-економічне обґрунтування на реалізацію проекту по реконструкції  мережі. Вартість повної реконструкції труби  становить 338 млн грн. Нами розглядаються можливості залучення необхідних коштів. Навіть при виїзному засіданні бюджетної комісії ВРУ, яке відбулося на минулому тижні у Білій Церкві, це питання було одним із головних».

 

За словами міського голови, реалізація проекту щодо реконструкції  магістральної мережі теплопостачання «ТЕЦ -  місто» буде розділена на чотири етапи, аби роботи проводити поступово. Труби, які використовуватимуться матимуть сучасне ізолювання та менший діаметр, що скоротить втрати на 20-25%.

 

 «Після тренування всі служби мають бути готові до можливих аварій. Всі дії повинні бути відпрацьовані до автоматизму, щоб оперативноліквідувати можливі надзвичайні ситуації такого характеру. Крім того, потрібно враховувати  ускладнення, адже місцями труба знаходиться на глибині 4-5 метрів», - сказав Геннадій Дикий.

 

Отож метою штабного тренування було:

- опрацювати порядок спільних дій органів управління, служб цивільного захисту, керівного складу об’єктів життєзабезпечення, суб’єктів господарювання міста в умовах низької температури повітря при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, які можуть статися через:аварію у системі централізованого теплопостачання та випадання великої кількості снігу;

 

- вдосконалити практичні навики керівного складу органів управління, спеціалізованих служб цивільного захисту, керівників об’єктів життєзабезпечення та суб’єктів господарювання міста при оцінці обставин, що склалися, проведенні розрахунків та наданні пропозицій для прийняття рішень щодо локалізації надзвичайної ситуації та ліквідації її наслідків;

 

- уточнити наявність та розміри матеріального резерву у спеціалізованих службах цивільного захисту на підприємствах життєзабезпечення та об’єктах господарювання міста для виконання першочергових заходів з локалізації надзвичайної ситуації та ліквідації її наслідків.

 

В ході тренування був опрацьований план дій підприємств, установ, організацій усіх форм власності при змодельованійнадзвичайній ситуації, відпрацьовано механізм роботи міської влади та цивільної оборони міста щодо ліквідації наслідків, у разі виникнення аварійної ситуації, на тепловій магістралі «ТЕЦ- місто». 

 

В заході взяли участь заступник міського голови Валерій Гнатюк, керівники та представники спеціалізованих служб цивільного захисту, комісія виконавчого комітету міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, керівники підприємств життєзабезпечення та суб’єктів господарювання,структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради.




Опубліковано: 29 вересня 2017 року
Поділитися