Владу – громадам

Рівень життя має бути однаково гідним, незалежно від місця проживання - такою, якщо формулювати стисло і дохідливо, є головна мета реформи місцевого самоврядування, ініційованої Президентом України. До забезпечення, зокрема, стабільною роботою, своєчасної виплати заробітної плати, розвитку місцевої інфраструктури активно мають долучитися територіальні громади. Нині на Київщині тривають публічні обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

На місцевому рівні

Зокрема, у Переяслав-Хмельницькому районі до обговорення залучені громади усіх сіл, депутати місцевих рад, члени громадської ради, керівники установ та організацій, представники органів місцевого самоврядування. Влада вважає своїм обов'язком донести роз'яснення Концепції мешканцям району, почути їхню думку та пропозиції. Адже кінцевою метою реформування місцевого самоврядування має стати запровадження ефективної системи надання якісних і доступних публічних послуг, становлення інститутів демократії, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідних територіях, а також узгодження інтересів держави та територіальних громад.
Концепцію реформування обговорено на виробничій нараді керівників Таращанської РДА, місцевих підприємств, організацій, установ спільно із сільськими головами. Ще на початку квітня було розроблено план заходів щодо розгляду Концепції, доведено його до територіальних громад, проведено «круглі столи» відповідної тематики.
- Якщо підсумувати всі положення Концепції місцевого самоврядування, то можна сказати, що радикальних та болісних змін і пертурбацій не передбачається. Безжалісними швидше будуть наслідки бездіяльності, адже вони призведуть до деградації сільських територій, масового виїзду населення закордон на заробітки тощо. Тому особливу увагу треба приділити реалізації в регіонах завдання Президента України щодо створення належних умов для розвитку сільських територій, - поділився думками голова Таращанської РДА Анатолій Смоліженко.
Загалом в області успішно реалізується програма «Київщина без окраїн», метою якої є розвиток не лише територій навколо столиці, а й «найвіддаленіших» куточків регіону.
- Як приклад реалізації цієї програми - залучення інвестицій в Івнківський та Поліський райони. Адже перетворення Київщини на територію економічного зростання та інтенсивного розвитку соціальної сфери є одним із пріоритетних завдань влади. - зазначив голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк під час засідання регіонального комітету з економічних реформ при КОДА.
Також губернатор Київщини наголосив на тому, що розвиток та створення сприятливих умов для ведення бізнесу у «віддалених» районах є свідченням успішного виконання соціальних ініціатив Президента України, адже щоб зміцнити віру людей у владу, необхідно підвищувати життєвий рівень.

Європейський досвід

За словами радника Президента України, голови Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства Марини Ставнійчук, місцеві влади в Європі вже давно сформували нову філософію управління на основі демократії участі та сталого розвитку громад. Саме демократія участі є фундаментальною основою сучасного європейського розуміння місцевого самоврядування і має лягти в основу філософії реформи.
Європейське місцеве самоврядування швидко та якісно розвивається, відбувається пошук нових форм демократії участі, місцеві громади делегують повноваження з надання публічних послуг громадським організаціям, впроваджується система надання послуг через Інтернет тощо.
В умовах розпочатого реформування є необхідність впровадження позитивного європейського досвіду, модернізації нинішньої системи організаційно-правового забезпечення місцевої демократії. Такі кроки сприятимуть підвищенню ефективності, місцевому розвитку за рахунок створення належних умов для участі мешканців територій в місцевому управлінні.
Водночас, існує потреба в перегляді засад взаємовідносин не лише в межах взаємодії державної влади та органів місцевого самоврядування, а й у діалозі самоврядних органів з територіальними громадами.
Експерти Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства, аналізуючи положення статутів територіальних громад в частині організації громадських слухань, проведення загальних зборів, констатували, що доволі часто відповідні процедури значно ускладнені та не відповідають нормам чинного законодавства.
Марина Ставнійчук підкреслила, що сталий розвиток громад, їх спроможність та впровадження прогресивних практик самоорганізації є спільною відповідальністю не лише влади та органів місцевого самоврядування, а й членів територіальної громад. Через стимулювання самоорганізації мешканців, надання їм інструментарію демократії участі, можна побудувати справжню європейську систему місцевого самоврядування, де місцеві мешканці є повноправними учасниками вироблення та ухвалення управлінських рішень.

Прес-відділ КОДА



Опубліковано: 22 липня 2013 року
Поділитися