Відкриття виставки до 85-ї річниці утворення Київської області

25 липня у місті Біла Церква відбулося відкриття виставки «Героїчне і трагічне в історії Київської області. Літопис подій». Вона висвітлює історію Київщини від часу її утворення до початку ХХІ століття, присвячена 85-річчю утворення Київської області (яке відзначалось 27 лютого ц.р.) та до Дня незалежності України.

 

 Виставка підготовлена за ініціативи та за документами Державного архіву Київської області й проводиться у районах та містах Київщини. Саме у Білій Церкві - за підтримки архівного відділу  та відділу культури та туризму Білоцерківської міської ради.


Екскурсію провела головний спеціаліст відділу використання інформації документів та інформаційних технологій Державного архіву Київської області Рена Коваленко. Вона розповіла про історію Київської області, яка поділена на 4 основні блоки за часовими проміжками:

 

- Перший блок ознайомлює з історичними документами, зокрема розповідає історію Київської області у 30-40-х рр.  ХХ століття. У ньому представлені: постанова 4 сесії ВУЦВК 12 скликання «Про утворення обласних виконавчих комітетів на території УСРР» (від 9 лютого1932 р.) відповідно до якої на території України, були утворені 5 областей, у тому числі й Київська. Висвітлені постанови Київського обкому КПУ за 1932 р. про хід хлібозаготівлі в області та надання допомоги Сквирському і Васильківському районам «у зв’язку з тяжким станом з харчуванням». Також фотографії та інші документи про нацистську окупацію Київщини.

 

- У другому блоці представлені документи 50-60-х рр. ХХ століття, які містять копії матеріалів про будівництво аеропорту у м. Бориспіль та Київської ГЕС у м. Вишгород. Також цілий комплект документів Державного архіву Київської області розповідає про нагородження Київської області Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 лютого 1958 р. найвищою на той час державною нагородою орденом Леніна «за успіхи, досягнуті у справі збільшення виробництва і заготівлі зерна, м’яса, молока, яєць, цукрового буряку, льону-довгунця та інших сільськогосподарських продуктів».

 

- У третьому блоці відвідувачі виставки матимуть можливість ознайомитись із архівами 70-80-х рр. ХХ століття про створення Державного музею архітектури і побуту УРСР у Пирогові, трагедію на Чорнобильській АЕС, фотографіями і документами жителів Київщини – учасників війни в Афганістані 1979-1989 рр. та ін.

 

- Останній четвертий блок висвітлює історію Київської області у 90-2000 рр. Документи і фотографії розповідають про результати голосування за незалежність України в Київській області у 1991 р., події 2004 та 2014 рр. На стенді представлені рішення Київської обласної ради про відзначення Дня Київської області, затвердження символіки, клавір і текст гімну Київщини, тощо.


Експонування виставки проходитиме з 25 по 30 липня 2017 року  в приміщенні Білоцерківського краєзнавчого музею (площа Соборна, 4). Організатори запрошують усіх бажаючих, як жителів Білої Церкви, так і гостей нашого міста ознайомитися з екпозицією. Вхід вільний.

 

У ході заходу взяв участь секретар Білоцерківської міської ради Борис Смуток, представники ряду відділів міської ради, громадськості, історики, документознавці, журналісти місцевих ЗМІ.

 

Довідка: КИЇВСЬКА область, як адміністративно-територіальна одиниця в складі України, утворилася 27 лютого 1932 року. Вона розташована на півночі України, у басейні середньої течії Дніпра. Більша частина області розташована на Правобережжі (18 районів), 6 районів – на Лівобережжі.

Відкриття виставки до 85-ї річниці утворення Київської області


Опубліковано: 25 липня 2017 року
Поділитися