Відбулося покладання квітів до пам'ятника "Чорнобильський дзвін"

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа сторіччя – аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, розташованої у м.Прип’ять. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.

У результаті вибуху, виникли понад 30 вогнищ пожежі, які до ранку ліквідували, проте в зруйнованому реакторі продовжувалися неконтрольовані ядерні і хімічні реакції з виверженням з розлому протягом багатьох днів продуктів горіння радіоактивних елементів і зараження ними великих територій. Зупинити активне виверження радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише до кінця травня 1986 року мобілізацією ресурсів усього СРСР і ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів.

Незабаром всьому світові стали відомі імена пожежних, які приборкали тієї лихої години полум’я на даху машинного залу енергоблоку. Проте й досі мало кому відомі імена тих, хто не шкодуючи життя, пішли під реактор та відвели від людства загрозу ще однієї техногенної катастрофи, можливо ще більшого масштабу. Це п’ятірка наших земляків, білоцерківців: Сергій Бовт, Петро Войцехівський, Михайло Дяченко, Микола Павленко та Геогрій Нагаївський.

Станом на 24.04.2020 р. в м. Біла Церква проживає 29754 особи, які зазнали важких наслідків впливу Чорнобильської катастрофи:

- категорія 1 – 3867 осіб;

- категорія 2 – 2281 осіб;

- категорія 3 – 183 особи;

- категорія 4 – 23423 особи.

Сьогодні наша країна бореться з іншим невидимим, як і радіація, але не менш підступним ворогом, як короновірусна хвороба. Вона щодня забирає життя громадян України та світу. Розуміючи небезпеку і необхідність дотримання карантину, запровадженого Кабінетом Міністрів України, на жаль, в цьому році  не відбувся традиційний  концерт, зустріч ліквідаторів та інших жителів міста Білої Церква біля меморіалу «Чорнобильській дзвін».

Проте, від імені усіх білоцерківців, пам’ять про подвиг чорнобильців, поклавши квіти до меморіалу, вшанували міський голова Геннадій Дикий та його заступник Катерина Возненко.

Варто наголосити, що до дня вшанування  34-роковин Чорнобильської трагедії за поданням громадських організацій міста з коштів міського бюджету в рамках реалізації заходів програми соціального забезпечення та соціального захисту населення м. Біла Церква «Турбота» надано 127,0 тис. грн грошової допомоги 107 постраждалим.

Відбулося покладання квітів до пам'ятника "Чорнобильський дзвін"


Опубліковано: 26 квітня 2020 року
Поділитися