Відбулася 83 сесія міської ради

15 листопада відбулось позачергове засідання вісімдесят третьої сесії Білоцерківської міської ради VІІ скликання, яке провів міський голова Геннадій Дикий.

Перед початком засідання депутат Київської обласної ради Вячеслав Хмельницький вручив подяку Київської обласної ради директору  КП БМР «Телеорганізація «Місто» Тетяні Цейтліній за вагомий внесок у культурний розвиток області, сумлінну працю, високий професіоналізм, активну громадську позицію, з нагоди Дня працівників ради, телебачення та зв’язку та з нагоди 85 –річчя від дня створення Білоцерківського радіомовлення.

Перед присутніми виступив й депутат Київської обласної ради, заступник міського голови Олександр Поляруш, який озвучив стурбованість батьків дітей, що проживають у мікрорайонах Заріччя та Піщаний щодо припинення набору учнів до 10-11 класів із 2020 року у зв’язку із проведенням реформування освітньої галузі. Висловив пропозицію розгляду даного питання та знаходженню найоптимальніших  шляхів його вирішення.

Депутат міської ради Анатолій Гончар також виступив із питанням реалізації норм ЗУ «Про освіту», яким передбачено з 2022 року введення у дію нових видів навчальних закладів: школи І ступеня - початкової школи, школи базової освіти – гімназій, професійної освіти – професійні ліцеї (на базі колишніх профтехучилищ) та академічні ліцеї (на базі шкіл -10-11класи). Депутат закликав при виконанні даного закону в Білій Церкві, за можливості, вжити заходів, які максимально враховуватимуть інтереси батьків та дітей.

Детальніше обговорення даного питання депутатами та коментар з даного приводу начальника управління освіти і науки міської ради Юрія Петрика можна подивитися на ютуб-каналі міської ради. Міський голова Геннадій Дикий запропонував профільній депутатській комісії та управлінню освіти і науки детально вивчити питання, аби знайти шляхи вирішення можливих проблем.

Із виступом до депутатів звернулася представник підприємців Білої Церква Світлана Дзюба, яка висловила прохання надіслати звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо скасування Законів України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» №128-IX  і Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» №129-IX , які наберуть чинності з 19 квітня 2020 року. Світлана Дзюба наголосила, що дія цих законів на думку малих та середніх підприємців знищить їхній бізнес, тому вони вимагають захистити їхнє право на працю, яке гарантує Конституція України.


Заяви, звернення

Секретар міської ради Вадим Кошель оголосив заяву, що при розгляді змін до бюджетного кодексу Верховна Рада України підтримала правку, внесену народним депутатом України Оксаною Савчук. Це дозволить місцевим бюджетам зберегти мільйони гривень. Мова йде про правку щодо збереження акцизного збору на пальне у місцевих бюджетах. Ця правка була внесена після багаточисельних звернень місцевих рад з усієї України, зокрема, і Білоцерківської міської ради. Для Білої Церкви це можливість зберегти в бюджеті міста близько 44млн грн.

У заяві депутата   Юрія Оселедька йшлося про ухвалений у першому читанні Верховною Радою України закону щодо продажу землі. Депутат зауважив, що документ було прийнято  нехтуючи зверненнями сотень рад різних рівнів (Білоцерківської міської ради у т.ч.) та не зважаючи на  численні протестні акції. У заяві Юрія Оселедька містилася вимога не допустити прийняття  цього закону в цілому та пропозиція створити Державний земельний банк, який мав би скуповувати землю в громадян, що мають паї й хочуть їх продати та ін.

Заява депутата Володимира Бабенка стосувалася внесення змін до Концесійного договору, який був підписаний 25.03.2013р. між Білоцерківською міською радою як Концесієдавцем та ТОВ «Білоцерківвода» як Концесіонером. Правовою підставою підписання Концесійного договору та, відповідно, умов його реалізації були норми спеціального законодавства, діючого на той час. Оскільки у жовтні ц.р. було ухвалено новий Закон України «Про концесію», на думку депутата, є необхідність внести відповідні зміни до Концесійного договору. Заява містила вимогу зобов’язати юридичне управління міської ради провести дану процедуру.


Звернення до Президента України, ВРУ, КМУ  щодо скасування Законів України №128-ІХ та 129-ІХ

Депутати підтримали звернення до Президента України, Верховної Ради України, Прем’єр-Міністра України щодо скасування Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» №128-IX і Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» №129-IX.

У зверненні йдеться, що прийняті закони фактично ліквідовують спрощену систему оподаткування, ведуть до закриття дрібних бізнесів, змушують малий та середній бізнес до переходу в тінь, збільшать потік трудової міграції з України. Це призведе до значних втрат місцевих бюджеті,  Пенсійного фонду України  та ін.

Звернення також містить пропозицію розробити та прийняти  закон щодо внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощеної системи оподаткування, яка б враховувала інтереси малого та середнього бізнесу та розпочати реформу Державної податкової служби з метою трансформації даного органу у формат консультаційно-дорадчого органу.


Питання щодо виконавчого комітету міської ради

Другим рішенням було розглянуто питання «Про розпуск виконавчого комітету Білоцерківської міської ради». 31 жовтня 2019року депутати прийняли дане рішення, проте міський голова скористався правом вето та зупинив його дію. Тому, на засідання 83-сесії міської ради було повторно винесено на розгляд депутатів проект рішення «Про розпуск виконавчого комітету Білоцерківської міської ради». Депутатами було подолано вето.


Розгляд земельних питань, на які було накладено вето

У ході засідання міський голова також доповів про три питання, на які  ним також було накладено вето. 

Зокрема це такі питання:

-Про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту фізичній особі – підприємцю Лиценку Олександру Григоровичу;

-Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення комунальної власності за адресою: вулиця Леваневського, 20А;

- Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та передачу земельної ділянки комунальної власності в оренду фізичній особі-підприємцю Степенку Павлу Геннадійовичу.

Вето накладені на ці три рішення було подолано депутатами міської ради.


Щодо повноважень секретаря міської ради

Таємним голосуванням депутати ухвалили рішення достроково припинити повноваження та звільнити секретаря Білоцерківської міської ради.


Внесено зміни до Регламенту БМР

Під час засідання було внесено зміни до рішення Білоцерківської міської ради від 11 грудня 2015 р. № 07-02-VІІ « Про затвердження Регламенту Білоцерківської міської ради VІІ скликання». Зміни стосувалися  ст.35 Регламенту  в частині запровадження обов’язкової перереєстрації депутатів після закінчення перерви, яка надається на вимогу головуючого, депутатської фракції чи групи.

Відбулася 83 сесія міської ради


Опубліковано: 15 листопада 2019 року
Поділитися