В Київській облдержадміністрації відбувся семінар з питань розробки Стратегії регіонального розвитку

Володимир Шандра взяв участь в семінарі з розробки Стратегії розвитку Київської області до 2020 року, який проведено з метою окреслення програми розвитку Київської області, пошуку відповідних методів та інструментів реалізації. На заході були присутні експерти вищезазначеного Проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», представники Волинської, Миколаївської, Черкаської, Житомирської та Херсонської областей, керівники структурних підрозділів КОДА.

Відкриваючи зібрання, голова Київської обласної державної адміністрації наголосив, що необхідність розроблення Стратегії викликана передусім вимогами закону України «Про стимулювання розвитку регіонів», з метою завершення дій існуючої стратегії розвитку області на період до 2015 року та спільним бажанням зробити Київщину європейським регіоном.

«Сьогодні ми розпочинаємо важливу роботу, метою якої є бажання зробити Київщину регіоном з європейськими стандартами. Насамперед, потрібно провести якісний соціально-економічний аналіз, що дозволить визначити актуальні проблеми, існуючі галузеві та територіальні диспропорції, які гальмують процес євроінтеграції та розвитку. Це, у свою чергу, дасть можливість виявити резерви для збалансованого розвитку соціальної та виробничої інфраструктури на територіях, визначити інструментарій для впровадження, інструкцію для дії», – зазначив Володимир Шандра.

У семінарі взяв участь голова облради Микола Бабенко. Він зазначив, що Київська обласна рада буде не лише затверджувати Стратегію розвитку, а й братиме безпосередню участь у її розробці.

«Представники обласної ради входять як до складу Керівного комітету, так і до робочої групи. Як орган місцевого самоврядування, ми зацікавлені, щоб у Стратегії були враховані інтереси всіх територіальних громад Київщини. Переконані, що мають бути усунені диспропорції в соціально-економічному розвитку області задля створення рівних умов для реалізації Стратегії», – наголосив Микола Бабенко.

Анатолій Ткачук, консультант проекту ЄС із підтримки регіонального розвитку в Україні, розповів про сучасний стан системи управління регіональним розвитком в Україні та перспективи її реформування. Окрім того, він розповів про особливості підготовки соціально-економічного аналізу Київської області, необхідного для формування ефективної Стратегії розвитку. Також наголосив, що питання децентралізації, відходу від «ручного» розподілу бюджету, нові підходи до регіональної політики зі зміною парадигми – основні завдання в реалізації Стратегії.

Василь Кашевський, консультант проекту ЄС із підтримки регіонального розвитку в Україні, виступив із оглядом процесу розробки Стратегії розвитку Рівненської області до 2020 року. Коротко розповів і про досвід створення планів реалізації проектів регіонального розвитку у Дніпропетровській області. Наголосив, що під час проведення якісного соціально-економічного аналізу необхідно враховувати географічне положення регіону, наявність природніх ресурсів, демографію, оцінку регіональної економіки та агропромислового комплексу.

«Не страшно, якщо соціально-економічний аналіз зруйнує певні стереотипи. Гірше, якщо ці стереотипи штучно підтримуватимуться», - наголосив експерт.

Варто зазначити, що Робоча група із розробки Стратегії вже створена та функціонує на території Київської області. До неї увійшли голови профільних комісій Київської обласної ради, керівники структурних підрозділів КОДА, голови райдержадміністрацій. Володимир Шандра та Микола Бабенко є співголовами керівного Комітету. Київська область є однією з 17 областей, в яких відсутня регіональна Стратегія розвитку на наступні 6 років, і за пропозицією Міністерства економічного розвитку і торгівлі виявила готовність та бажання до співпраці із європейськими проектами. Відтак, Київська область стала однією з пяти областей, де реалізовуватимуться пілотні проекти.

Прес-служба Київської облдержадміністрації



Опубліковано: 15 травня 2014 року
Поділитися