В Білої Церкви буде ще одне місто-побратим

02 березня в м.Біла Церква з робочим візитом перебувала делегація представників Посольства Республіки Болгарія в Україні у скаладі: першого секретаря Посольства Республіки Болгарія в Україні Калина Калчева, радника з питань освіти, науки і культури  Посла Республіки Болгарії в Україні Петра Танева, третього секретаря Посольства Республіка Болгарія в Україні Олени Слатинської-Ованезової.

Міський голова Геннадій Дикий  провів зустріч  із представниками делегації, під час якої наголосив, що співпраця із Болгарією розпочалася ще з 2007 року, тоді, коли учні міської спеціалізованої школи  І-ІІІст. з поглибленим вивченням словянських мов №1 почали вивчати болгарську мову. Було пройдено великий шлях і зараз учні цієї школи виборюють призові місця на олімпіадах з цієї дисципліни не тільки на міському, а й обласному рівнях.

Зараз сторони висловили бажання підписати договір про подальшу співпрацю не лише в сфері освіти, а й по інших напрямках.

«Нам приємно, що Біла Церква виходить на новий рівень співпраці з Болгарією.  Міська влада буде продовжувати всі напрацювання, які були розпочаті раніше.  Нам цікавий досвід Болгарії під час інтеграції в Європейський Союз, адже ми також зараз стоїмо на цьому шляху. Український народ обрав вектор розвитку в демократичному та європейському напрямку, тому, ми будемо робити все можливе, щоб досягнути поставленої мети. Я впевнений, що наші країни зможуть обмінюватися досвідом  не тільки в освітній сфері, а й економічній - щодо запровадження інвестиційних проектів, розвитку бізнесу; культурній туристичній та інших сферах».

Радник з питань освіти, науки і культури  Посла  Республіки Болгарії в Україні Петр Танев також висловив бажання щодо співпраці між Болгарією та Україною: «Наша країна підтримує ваше прагнення жити за європейськими нормами. Ми вважаємо, що  Україна  має бути єдиною та неподільною. Зараз відбуваються трагічні сторінки у вашій історії, але вірю, що вони будуть подолані і Україна стане сильною та незалежною державою».

Під час зустрічі Геннадієм Диким і Петром Таневом зі своїх сторін було підписано угоду про партнерську співпрацю між містами Біла Церква та Стара-Загора (Болгарія). Представники Посольства Республіки Болгарії в Україні передадуть угоду до керівництва м.Стара-Загора для її подальшого підписання .

Цього ж дня представники делегації відвідали спеціалізовану школу  І-ІІІст. з поглибленим вивченням слов’янських мов №1, де ознайомилися із умовами та методикою навчання. Переможцям олімпіад були вручені подарунки від Посольства Республіки Болгарія в Україні.

 До речі, Стара-Загора може стати дванадцятим містом-побратимом Білої Церкви.

Наразі підписано угоди про співпрацю м.Біла Церква з такими містами: м.Синьчжоу (провінція Хубэй, КНР),  м. Сенакі (Грузія) , м. Пухов (Словакія), м.  Тарнув, м. Островець Свентокшискі (Польща), м.Ітеа (муніципалітет м.Дельфи, Фокіда, Греція), м.Вільнюс (Литовська Республіка), м.Бієло Полє (Чорногорія), м. Борисов (Мінська область, Білорусь), м. Кременчук та Солом’янською районною у м. Києві державною адміністрацією.

 В зустрічі взяли участь керуючий справами виконавчого комітету міської ради М.Антонюк, начальник управління освіти і науки міської ради Ю.Петрик, представники міських ЗМІ.



Опубліковано: 02 березня 2016 року
Поділитися