В Білій Церкві обговорили можливі тарифи на перевезення пасажирів та запровадження «електронного квитка»

21 грудня відбулося засідання  «круглого столу» з обговорення тарифів на пасажирські перевезення. Вів засідання керуючий справами виконавчого комітету міської ради Максим Свірський, який наголосив, що дане обговорення є одним із етапів законодавчо визначених процедур щодо формування тарифної політики на перевезення пасажирів.

 Він зазначив, що оскільки на даний час ростуть витрати на перевезення, то є доцільність розгляду можливості приведення тарифів до економічно обгрунтованих. Разом з тим, міською владою визначено комплекс завдань та заходів (що розроблені на вивчені досвіду інших міст України та країн Європи, ряду аналітичних досліджень і розрахунків), які мають вирішити питання якості надання послуг з пасажирських перевезень. Так, передбачається проведення конкурсу за новими умовами, (які нещодавно затвердив виконавчий комітет міської ради), що визначають класифікацію транспортних засобів, які мають забезпечувати перевезення, обладнання їх зручностями для маломобільних груп населення, засобами оголошення зупинок тощо. Також до питань, які врегулюють та забезпечать транспортні послуги європейського рівня є : розробка та запровадження оптимальної транспортної мережі, графіків та інтервалу руху маршрутів, обладнання запинок інформаційними табло, введення в дію GPS-навігації, яка надасть можливість відслідковувати рух громадського транспорту, створення єдиної автоматизованої системи оплати проїзду  та ін. Керуючий справами відмітив, що міської владою вже розпочато реалізацію запланованих заходів по забезпеченню підвищення рівня обслуговування пасажирів в Білій Церкві.

 В ході засідання присутніми було обговорено проекти регуляторних актів – рішень виконавчого комітету  Білоцерківської  міської  ради  «Про  тариф  на  послуги з перевезення пасажирів на  міських автобусних маршрутах загального користування» та «Про  тариф  на  проїзд у  міському електричному  транспорті». Проекти попередньо пройшли оприлюднення, з ними можна ознайомитися на офіційному веб-сайті міської ради.

 Так, щодо першого проекту було представлено економічні розрахунки підприємств-перевізників на тариф, який враховує відшкодування витрат на паливо-мастильні матеріали, амортизацію, рентабельність та ін. Також було проаналізовано аналогічні розцінки за проїзд в інших містах країни. Запропонований у проекті тариф на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування визначено в сумі 4 грн.

 Щодо проекту «Про  тариф  на  проїзд у  міському електричному  транспорті», керуючий справами виконавчого комітету міської ради відмітив диференційований підхід до оплати проїзду у зв’язку із введенням в дію електронної системи безготівкової оплати.

 Проте, як відзначив Максим Свірський остаточно розглянути тариф на електричний  транспорт місто матиме можливість при визначенні вартості тарифу на електроенергію для підприємств електротранспорту та коригування по нарахуванню заробітної плати згідно нового законодавства України. Орієнтовний строк повторного обговорення заплановано на січень 2017р. 

Проектом передбачається встановити тариф на  проїзд у  міському електричному  транспорті  у  разі  використання  пластикової  безконтактної  картки  при  одноразовому  придбанні  поїздок:

- 1-9 поїздок – по 2,0 грн./поїздка;

-  10 поїздок – по 1,85 грн./поїздка;

- 11 поїздок – за 20 грн. (10 поїздок по 1,85 грн., а 11-а поїздка – по 1,50 грн. );

- 12-19 поїздок – по 1,80 грн./поїздка;

- 20 і більше поїздок – по 1,75 грн./поїздка. 

Встановити вартість проїзного квитка, терміном на 1 місяць, на проїзд  у міському електричному транспорті:  для громадян –75,0 грн; для студентів денної  форми навчання –50,0 грн. / за електронними студентськими квитками – 45,0 грн.;  для  учнів загальноосвітніх  шкіл –  25,0 грн./ за  електронними учнівськими квитками – 20,0 грн. Датою початку місяця  вважається дата  першої валідації (використання  картки). Встановити вартість одноразової застави за користування  пластиковою безконтактною карткою – 20 грн. 

Ще одним питанням, яке було розглянуто на засіданні «круглого столу» стало питання практичної реалізації проекту «електронного квитка» на громадському транспорті. 

Міською владою було підписано інвестиційний договір про створення єдиної автоматизованої системи оплати проїзду на міському пасажирському транспорті. Крім  того, виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради також було прийнято рішення від 14 червня  2016 року   № 237 «Про затвердження інвестиційного договору на створення єдиної автоматизованої системи оплати  проїзду  на  міському  пасажирському  транспорті». 

Передбачається, що Консорціумом «АСТЕК», згідно договору, буде поетапно проводитись обладнання валідаторами електричного громадського транспорту, потім автомобільного. Як наголосив керуючий справами виконавчого комітету міської ради впровадження даного  проекту зробить громадський транспорт  максимально комфортним для жителів міста, а послуги, які він надає – якісними і зручними. 

В ході обговорення порядку денного присутні  піднімали питання, які стосувалися складових формування тарифу, компенсації перевізникам за пільгове перевезення пасажирів, забезпечення виконання умов конкурсу з пасажирських перевезень та можливості введення в експлуатацію автобусів, які відповідають вимогам, оптимізації мережі маршрутів та ін. 

В обговорені питань взяли участь виконавчий директор Лілія Бородуліна, власник ТОВ «Союз-Авто» Юрій Нестерчук, яке на даний час вже залучило на міські автобусні маршрути транспортні засоби, які відповідають європейськими вимогами,  депутати міської ради та члени виконавчого комітету, представники громадської ради при виконавчому комітеті, представники громадськості та підприємств-перевізників.

 



Опубліковано: 23 грудня 2016 року
Поділитися