Урочисте відкриття XV Міжнародного турніру з вільної боротьби серед юніорів на призи Олександра Медведя

25 листопада в ДЮСШ №1 м. Біла Церква відбулося урочисте відкриття XV Міжнародного турніру з вільної боротьби серед юніорів та юніорок на призи нашого земляка – триразового олімпійського чемпіона Олександра Медведя. У змаганнях взяли участь понад 100 спортсменів у складі 20 команд із трьох країн – Білорусія, Ізраїль та Україна. Нашу державу представляли спортсмени команд з 20 різних регіонів України.

 

Від імені міського голови Геннадія Дикого з вітальним словом до присутніх звернулася його заступник Ольга Настіна, яка наголосила, що турнір на честь Олександра Медеведя – знакова подія для міста, адже ім’я нашого видатного земляка відоме в усьому світі. Також передала слова вітань Олександру Васильовичу, а спортсменам побажала досягнень, великих і малих перемог.

 

Начальник управління фізичної культури та спорту Київської обласної державної адміністрації, член Національного олімпійського комітету України Сергій Тимофєєв,який адресував вітання від імені голови КОДА Олександра Горгана, побажав перемоги найсильнішим. Також привітав та вручив посвідчення майстра спорту України Анні Мазуркевич.

 

Слово мала також секретар Міжнародної федерації боротьби, генеральний секретар Федерації вільної боротьби України Діна Харенко, яка відмітила, що великою честю є брати участь у змаганнях такого високого рівня та продовжувати традиції, започатковані Олександром Медведем. Учасникам побажала чесної та безкомпромісної боротьби, а перемоги – найсильнішому.

 

Один із організаторів турніру, заслужений працівник фізичної культури та спорту, голова Київського відділення НОК України, член Національного комітету України Іван Куроченко побажав спортсменам вивчати життєвий шлях Олександра Медведя, брати з нього приклад, а також презентував книжку «Спортивна легенда ХХ століття», присвячену 80-й річниці Олександра Медведя, що її видатний спортсмен відзначав у цьому році.

 

Від імені родини Олександра Медведя слово мав Павло Царенко, який побажав спортсменам удачі, енергії, гідних суперників та перемог.

 

Головним суддею змагань виступив майстер спорту Валерій Падалець.

 

З музичним вітанням виступила Наталія Некраш (Білоцерківська школи мистецтв №1).

 

Варто відмітити, що турнір триватиме 2 дні – 25 та 26 листопада.

 

У заході також взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради Юрій Гончаренко, Ігор Гейло, начальник Білоцерківського відділу з питань фізичної культури та спорту Білоцерківської міської ради, директор Київського обласного ліцею-інтернату фізичної культури і спорту Володимир Балясников; майстри спорту: Григорій Данько, Микола Кучер, Микола Петренко; майстер спорту, голова Федерації вільної боротьби м.Біла Церква Олександр Швець, чемпіон України Микола Шутенко; члени родини Олександра Медведя – Світлана Царенко, Алла Царенко, Максим Царенко, Алла Мусієнко та Володимир Медвідь; представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.


Довідка

 

Олександр Васильович Медвідь – перший українець, триразовий олімпійський чемпіон із боротьби, семиразовий чемпіон світу з вільної боротьби, триразовий чемпіон Європи, дев’ятиразовий чемпіон СРСР, заслужений тренер СРСР і Білорусії, заслужений майстер спорту. У 2005 році Міжнародною Федерацією FILA визнаний кращим борцем ХХ сторіччя.

 

Народився в сім’ї лісника Василя Зіновійовича Медведя 16 вересня 1937 року в місті Біла Церква. Навчався в Білоцерківській середній школі №16. Після закінчення семирічки пішов працювати на авіаремонтний завод слюсарем і навчався у вечірній школі. Також тренувався у секції вільної боротьби під керівництвом Івана Олексійовича Беркаля.

 

У 1956 році Олександра призвали до служби в армії у м.Мінськ. Там його тренером став Павло Григор’єв, а потім – Болеслав Рибалко. Ці тренери зуміли привести Олександра Медведя до олімпійських вершин.

 

Життєвий шлях Олександра Медведя може слугувати прикладом працелюбства, наполегливості, відповідальності, постійного пошуку в досягненні поставленої мети, відданості Батьківщині для теперішніх і майбутніх поколінь українців.

Урочисте відкриття XV Міжнародного турніру з вільної боротьби серед юніорів на призи Олександра Медведя


Опубліковано: 25 листопада 2017 року
Поділитися