У суспільстві необхідно формувати «нульову толерантність», або нетерпимість до насильства у різних його проявах

07 лютого в Білій Церкві відбулося засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на території міста Біла Церква.

Під час засідання учасники наради зосередили увагу довкола питань щодо координації заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі та моніторинг їх реалізації на території  міста Біла Церква в 2019 році; розглянули  порядок відкриття судових справ, пов’язаних з домашнім насильством, та застосування обмежувальних приписів до осіб, які вчинили насильство; розповіли про  роботу мобільної групи із запобігання домашньому насильству Білоцерківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області.

Начальник  управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради Інна Паливода зазначила, що робота з протидії домашньому насильству за ознакою статі в Білій Церкві здійснюється відповідно до  Законів України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків», Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 року №658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі» та інших нормативно-правових актів, дотичних до цієї проблеми.

Постійний дорадчий орган при виконавчому комітету Білоцерківської міської ради - Координаційну раду з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на території міста Біла Церква було створено рішенням виконкому міської ради від 23.04.2019 року №263. Протягом 2019 року було підготовлено та проведено 3 засідання Координаційної ради, на яких розглянуто низку питань:

- про нормативно-правову  базу з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі;

- про порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому  насильству на території міста Біла Церква;

- про заходи уповноважених підрозділів органів Національної поліції з питань протидії домашньому насильству;

- про стан роботи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству на території міста Біла Церква;

- про спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству (тимчасові заборонні приписи) тощо.

Як було зазначено, з 01 січня 2019 року до Білоцерківського відділу ГУ Національної поліції в Київській області надійшло 1320 звернень від мешканців міста та району, з яких 1073 – від жінок, 247 – від чоловіків. Підтверджених фактів вчинення насильств по місту Біла Церква встановлено 466. У присутності дітей було вчинено 58 фактів насильства.

До підрозділу ювенальної превенції Білоцерківського відділу поліції надійшло 86 звернень, з яких - 79 від жінок та 7 від чоловіків; до Білоцерківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом минулого року звернулись 6 осіб – 5 жінок та 1 чоловік; до управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради звернулися 2 жінки.

Станом на 01 січня ц.р., на обліку в міському відділку поліції перебуває 561 особа у зв’язку  з вчиненням насильства (82 жінки, 478 чоловіків та 1 неповнолітній).

Тимчасовий заборонний припис було видано 119 особам; 135 осіб протягом звітного періоду були охоплені соціальними послугами Білоцерківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; 3 сім’ї взяті під супровід цього центру.

У результаті проведеної роботи було виявлено, що особи, які зазнали або вчинили насильство, неготові контактувати з уповноваженими особами – суб’єктами цієї роботи. Тому зусилля відповідних органів влади, правоохоронних органів, громадських організацій потрібно зосередити на тому, щоб сформувати серед жителів міста і в суспільстві в цілому «нульову толерантність», або нетерпимість до насильства у різних його проявах.

Зменшити кількість випадків домашнього насилля вдається завдяки роботі мобільної групи із запобігання домашньому насильству Білоцерківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області. Зокрема це вчасне реагування та здійснення повторних виїздів до сімей, де були випадки домашнього насильства; проведення інформаційної  та  роз’яснювальної роботи серед населення, підвищення правової обізнаності жителів міста тощо. Як було зазначено, з початку 2020 року до мобільної групи надійшло 182 повідомлення, з яких підтверджено було лише 75. Починаючи з 01 січня 2020 року було складено 31 обмежувальний припис до осіб, які вчинили насильство.

Під час засідання його учасники зупинилися на таких важливих питаннях, як  забезпечення тимчасовим житлом як жертв насилля, так і осіб, які його вчинили;  розглянули можливості залучення та обміну досвідом з містами, які мають відповідні заклади для перебування жертв домашнього насильства; обговорили механізми надання психологічної допомоги жертвам насилля; розглянули особливості проведення роботи з метою запобігання булінгу серед дітей в загальноосвітніх закладах Білої Церкви  тощо.

У заході взяли участь представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

У суспільстві необхідно формувати «нульову толерантність», або нетерпимість до насильства у різних його проявах


Опубліковано: 08 лютого 2020 року
Поділитися