У Білій Церкві вшанували пам’ять жертв Голокосту

27 січня в Україні та світі вшановують пам’ять кількох мільйонів невинно вбитих євреїв, які стали жертвами нацистського терору під час Другої світової війни. Дата вибрана не випадково, адже в цей день 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенцима.

Саме цього дня у Білій Церкві відбулись заходи присвячені Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту.

Біля Меморіалу пам’яті жертвам Голокосту та Праведникам Народів Світу зібрались представники влади, еврейської громади міста та небайдужі білоцерківці, аби вшанувати пам’ять масово розстріляних у роки Другої світової війни представників єврейського населення Білої Церкви.

Міський голова Геннадій Дикий у своєму зверненні до присутніх зазначив: «Сьогодні весь світ вшановує пам’ять загиблих в страшній трагедії. Близько шести мільйонів людей були знищені нацистським режимом під час Другої світової війни, з них – близько півтора мільйони було знищено в Україні. На момент окупації, у Білій Церкві залишилось близько 9,5 тисяч людей єврейського походження, 70 % з яких не пережили 903-денної окупації міста. Однією з найстрашніших сторінок історії Голокосту став перший масовий розстріл 90 дітей єврейського походження.  Це страшні цифри, і ми повинні пам’ятати  та згадувати про трагічні сторінку з життя євреїв, які проживали в нашому місті, для того, щоб більше ніколи знову не повернулись часи, коли людей знищували лише за те, що вони відрізнялись за якоюсь ознакою».

Нателла Андрющенко, голова релігійної організації «Іудейська релігійна громада «Міцва», зачитала імена білоцерквців, які, ризикуючи життям, рятували євреїв в роки під час Другої світової. Нателла Андрущенко зазначила, що саме завдяки цим людям зараз існує єврейська громада. Їхні імена також викарбувані на стінах Меморіалу пам’яті жертвам Голокосту та Праведникам народів світу.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять усіх євреїв, які загинули мученицькою смертю.

За давньою єврейською традицією, щоб вшанувати пам'ять померлого, потрібно в скорботі покласти камінець як символ пам’яті і вічності. Зважаючи на цей звичай, учасники заходу поклали камінці та квіти до Монументу.

Також цього дня у краєзнавчому музеї відбулась презентація книги місцевого історика Євгена Чернецького «Білоцерківська юдаїка».

Як зазначає сам автор у своїй книзі, метою написання праці є розширення кола дослідників, які б зайнялись вивченням «документальних скарбів», які розповідають про минуле Білої Церкви. Найпростішим способом досягення цієї мети на думку автора  є публікація серії оглядових праць, які б  уможливили молодим науковцям швидкий старт, не обтяжений необхідністю витрачати роки на створення джерельної бази для обраної теми дослідження. Відтак, ця книга, що розпочинає такий проєкт містить огляд білоцерківської юдаїки сфокусованої на ХVІ-початку ХХ ст.,виданої впродовж 1991-2016 рр. та каталог справ кінця ХVІІІ-початку ХХ ст., що прямо чи опосередковано стосуються історії єврейської громади Білої Церкви.

Після презентації присутні на презентації змогли придбати собі цінну книгу з побажаннями та підписом автора.

У заходах взяли участь заступник голови Київської обласної державної адміністрації Олег Торкунов,  начальник управління культури Київської обласної державної адміністрації Дмитро Гончаренко, заступник міського голови Катерина Возненко, депутати Білоцерківської міської ради, представники єврейської громади Білої Церкви.

У Білій Церкві вшанували пам’ять жертв Голокосту


Опубліковано: 27 січня 2022 року
Поділитися