У Білій Церкві вперше відзначили День піхоти

06 травня у Білій Церкві на території військової частини А2167 відбувся День відкритих дверей для школярів міста, присвячений Дню піхоти.

Відповідно до Указу Президента України від 19 квітня 2019 року установлено День піхоти, який постановлено відзначати щороку 06 травня. Цей день відзначається з метою вшанування мужності та героїзму воїнів механізованих, гірсько-штурмових,  мотопіхотних військових частин і підрозділів сухопутних військ Збройних Сил України, виявлених у боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також започаткування сучасних військових традицій в Україні.

Піхота - це єдиний рід військ, який до цього часу не мав свого свята, хоч він має найбільше навантаження, особливо під час позиційної війни. Беззаперечно ці війська внесли свій вагомий внесок у хід цієї неоголошеної війни.

Усі 5 років війни 72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців пункт базування якої місто Біла Церква, надійно стоїть на варті незалежності та свободи України.

Цього дня школярам була проведена екскурсія військовою частиною у ході якої було продемонстровано приміщення казарми, де проживають військовослужбовці. Діти мали можливість відвідати житлові кімнати, кухню та інші приміщення казарми. Також учням показали їдальню в якій харчуються бійці.

Найцікавішою частиною екскурсії як для хлопців, так і для дівчат, стала демонстрація зброї, озброєння та військової техніки. Школярам детально розповіли про кожен вид зброї, що є у наявності, вони мали можливість відчути себе справжніми військовими особисто оглянувши кабіни військової техніки та отримали кваліфіковані відповіді на усі хвилюючі їх питання щодо продемонстрованих об’єктів.

На завершення, біля пам’ятного знаку загиблим воїнам 72 ОМБр імені Чорних Запорожців, присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам’ять тих, хто не повернувся із зони бойових дій.

У заході взяли участь: міський голова Геннадій Дикий, учні Білоцерківських загальноосвітніх шкіл та журналісти місцевих ЗМІ.


Для довідки:

З перших днів російської агресії проти України особовий склад 72 ОМБр став на захист нашої держави на Кримському напрямку, Донеччині та Луганщині. Офіційно вважається, що бойовий шлях бригади розпочався 08 березня 2014 року. Підрозділи бригади утримували оборону біля міст Маріуполь та Волноваха на Донеччині, боронили Маріупольський та Донецький аеропорти, виконували завдання по прикриттю 248-кілометрової прикордонної зони від Амвросіївки до Ізвариного, Свердловька, Червонопартизанська, де мужньо утримували оборону півтора місяці, аж до прориву з оточення 03-07 серпня 2014 року.

У кінці вересня всі підрозділи 72 ОМБр прибули у район виконання завдань і до червня 2016 року бригада захищала Волноваську ділянку фронту. Найбільш вагомі бойові дії цього періоду: бій поблизу Богданівки 14 лютого 2015 року, бій під Білою Кам’янкою та Новоласпою 10 серпня 2015 року, в результаті якого були взяті під контроль ЗСУ стратегічні висоти і звільнено близько 50 кв.км української території; створення буферної зони поблизу Гранітного, що дозволило убезпечити цивільне населення від обстрілів.

З 01 жовтня 2016 року ширина смуги відповідальності - 60 км поблизу Авдіївки, в тому числі захист славнозвісної «Авдіївської промзони» та шахти «Бутівка». 29 січня 2017 року ворог розпочав штурм наших позицій, відбиваючи який бійці 1 механізованого батальону захопили ворожий бліндаж поблизу наших позицій. Оговтавшись, противник відкрив обстріл колишніх своїх позицій, випустивши за тиждень близько 8 вагонів снарядів, здійснив більше 50 спроб штурму захоплених позицій. Завдяки мужності та героїзму воїнів бригади вдалось утримати позиції та завдати ворогу значних втрат у живій силі та техніці.

З травня 2018 року 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців приймала участь у відсічі російської агресії у складі Об’єднаних сил в районі «Світлодарської дуги». Завдяки наполегливості та професіоналізму військовослужбовців бригади вдалось за короткий термін побудувати ефективну оборону та створити систему вогню, що дозволило ефективно виконувати завдання за призначенням та завдати ворогу суттєвих втрат.

72 ОМБр Збройних Сил України є нащадком 72 механізованої дивізії, яка була сформована 16 січня 1942 року у місті Акмолинськ (Казахстан). Бойовий шлях дивізії від Сталінграда до Праги. Звістка про капітуляцію гітлерівської Німеччини застала 72-гу гвардійську стрілецьку дивізію на території Чехословаччини.

Згідно директиви Міністра оборони від 01 грудня 2001 року 72 механізована дивізія з 30 жовтня 2002 року переформована у 72 окрему механізовану бригаду.

Із нагоди Дня Незалежності 24 серпня 2017 року Президент України Петро Порошенко видав Указ згідно якого 72-га ОМБр дістала почесне найменування 72 ОМБр імені Чорних Запорожців на честь військового формування часів УНР-Чорних запорожців із метою відновлення історичних традицій національного війська щодо назв військових частин. Девіз бригади «Україна або смерть». На параді до Дня незалежності України Президент Петро Порошенко вручив бригаді бойове знамено.

За участь у бойових діях на сході України більше 450 військовослужбовців 72-ї механізованої бригади удостоєні державних нагород. Капітан Андрій Кизило посмертно удостоєний звання Героя України. Лейтенант Олег Тарасюк став другим Героєм України нашої бригади. Бойові втрати 72 ОМБр з початку антитерористичної операції і неоголошеної російсько-української війни станом на 01 лютого 2019 року - 114 воїнів.

Світла пам’ять героям, які віддали своє життя за Україну. Їх подвиг вічно житиме в наших серцях. Воїни 72 ОМБр імені Чорних Запорожців й надалі надійно стоятимуть на варті незалежності та територіальної цілісності нашої держави. Слава Україні!

У Білій Церкві вперше відзначили День піхоти


Опубліковано: 06 травня 2019 року
Поділитися