У Білій Церкві відзначили День Соборності України

22 січня щорічно в Україні відзначається державне свято - День Соборності України з нагоди проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Цього дня 1919 року на Софійській площі у Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу.

Також цей день вважають Днем Проголошення Першої Незалежності України - 22 січня 1918 року датований IV Універсал Української Центральної Ради, а ухвалили його вночі 24 січня 1918 року на засіданні Малої Ради Української Центральної Ради. Документ містив чотири головні напрями: проголошення самостійності Української Народної Республіки; доручення Раді Народних Міністрів укласти мир з Центральними державами; оповіщення оборонної війни з більшовицькою Росією; декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з Центральними державами.

Також однією із традицій відзначення цього дня став «живий ланцюг», започаткований у 1990 році: тоді понад мільйон українців узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг, який простягався від Києва до Львова.

У Білій Церкві дану традицію було започатковано громадською організацією «Молода Просвіта Білоцерківщини» 11 років тому. 

Цього року, зважаючи на пандемію коронавірусної хвороби та карантинні заходи пов’язані з цим, дану традицію, на жаль, довелося перервати. Проте цього дня міський голова Геннадій Дикий, його заступник Катерина Возненко, депутати Білоцерківська міської ради та голова Білоцерківського об'єднання ВУТ «Просвіта» Костянтин Климчук поклали квіти до погруддя Великого Кобзаря на знак шани, подяки та пам’яті про Великого Сина українського народу, а також вшанували пам’ять про загиблих Героїв Небесної Сотні та учасників АТО поклавши квіти до стендів з їхніми портретами.

У ході заходу міський голова зазначив: «Під час національної революції 1917-1921 років,  на уламках Російської та Австро-Угорської імперій утворилися дві незалежні держави – Українська Народна Республіка і Західно-Українська Народна республіка. Саме Акт Злуки цих двох держав, урочисто проголошений 22 січня 1919 року в Києві на Софійському майдані, ми вшановуємо як День Соборності України. Проте і сьогодні на теренах нашої держави досі продовжується війна за цілісність України. Але тепер у нас є впевненість у тому, що ми більше не втратимо статус Незалежної держави, і на нас чекає європейське та заможне майбутнє. Пам’ятаймо свою історію для того, щоб розуміти, що наша сила саме в єдності, що тільки разом ми зможемо досягти найвищих висот та здійснити свої мрії про неподільну, сильну та багату Державу!»

День Соборності України щороку нагадує нам про єдність нашої держави. Про те, що ми одна велика родина, яка буде стояти за свою свободу до кінця і яка пишається своїми синами та дочками, що полягли за мирне небо!

У Білій Церкві відзначили День Соборності України (фото)


Опубліковано: 22 січня 2021 року
Поділитися