У Білій Церкві розпочався Міжнародний симпозіум скульптури-2019 INTERACTION

18 травня у Білій Церкві відбулося офіційне відкриття Міжнародного симпозіуму скульптури-2019 INTERACTION, який триватиме в нашому місті до 01 червня 2019 року. Такий масштабний та непересічний захід проводиться в нашому місті вперше. П’ять митців з різних країн світу: Люксембургу, Іспанії, Туреччини та України протягом двох тижнів будуть працювати на відкритому міському майданчику, створюючи сучасні скульптури з металу. Особливістю проекту є те, що кожен бажаючий зможе поцікавитися процесом створення скульптур, поставити запитання скульпторам, бути безпосереднім свідком творення нової історії свого міста.

Під час заходу до присутніх звернувся керуючий справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Сергій Постівий, який відмітив, що цей проект у Білій Церкві впроваджується завдяки активній взаємодії та зусиллям багатьох учасників.

«Ідею щодо проведення в Білій Церкві Міжнародного симпозіуму скульптур запропонували куратори агенції «BOORYAK»; згодом на цю ідею відгукнулися представники міської влади. Проект підтримали приватні підприємства, громадські організації, було вирішено ряд організаційних питань, прийнято необхідні рішення органами місцевого самоврядування тощо. Маємо хороший старт, і приємно, що ця синергія дає прекрасний результат», – наголосив Сергій Постівий.

Начальник відділу культури та туризму міської ради Юлія Ковальська у своєму виступі наголосила на важливості проекту, відмітила, що Біла Церква особлива завдяки своїй історії, є найбільшим осередком культури на Київщині, сказала слова вдячності кураторам проекту та митцям, а також побажала, аби симпозіум у нашому місті став традиційним.

Слово мали меценати проекту – власник компанії «Транссіті» Юрій Нестерчук та президент і засновник Благодійного фонду «Рух молоді» Володимир Полочанінов. У своєму виступі вони зупинилися на тому, що саме середовище формує модель поведінки та свідомість людей, і для Білої Церкви важливо збагачувати культурні надбання, створюючи новий сучасний культурний простір, підвищуючи туристичну привабливість, як це можна побачити на прикладі багатьох міст Європи.

Куратори проекту, арт-менеджери Анна Лєдєнєва та Валерія Голоскокова розповіли про концепцію Симпозіуму скульптур, а також висловили вдячність всім, хто долучився та брав активну участь у створенні та реалізації цього заходу.

Як було зазначено, у рамках проведення Симпозіуму скульптори працюватимуть на відкритому майданчику, що на території ДЮСШ «Зміна» (вул. Росьова, 17, поблизу Центрального пляжу»).

Тему симпозіуму «Interaction» (з англ. – «взаємодія») буде реалізовано в контексті перетворення Білої Церкви на сучасне місто шляхом впровадження креативного підходу до його розвитку та залучення громади та митців у спільний творчий процес.

По завершенню арт-об'єкти будуть встановлені на нещодавно реконструйованому Олександрійському бульварі, що веде до дендропарку «Олександрія» – перлини Білої Церкви. Таким чином, проект покликаний поєднати минуле міста, його майбутнє та сучасність, спонукати людей частіше відвідувати наше місто, підвищуючи його туристичну привабливість.

Під час заходу присутні мали змогу познайомитися зі скульпторами проекту. У процесі спілкування Сергій Баранник (Україна), Михайло Левченко (Україна), Ілкер Ярдімчі (Туреччина), Флоренс Хоффман (Люксембург), Пласідо Родрігес Боннін (Іспанія) поділилися думками та враженнями від проекту та нашого міста в цілому, а також відповіли на низку запитань.

У своїх виступах митці зазначили, що мистецтво та скульптура є універсальною мовою, на якій спілкуються люди, і це сприяє об’єднанню, допомагає проявити своє місто та країну, зробити життя більш цікавим та яскравим. І в Європі саме невеликі міста є культурними центрами світового значення, які завдяки визначним пам’яткам, проведенню традиційних заходів приваблюють численних гостей з усього світу. Скульптори висловили сподівання, що даний Симпозіум має бути цікавим для білоцерківців та гостей міста, а скульптури з металу, які з’являться в результаті роботи проекту, стануть особливими арт-об’єктами в нашому місті.

У період проведення Симпозіуму заплановано освітню програму, яка включає в себе кінопокази, лекції, зустрічі зі скульпторами, дитячі розвиваючі програми. Тож і в день офіційного відкриття заходу в Київській обласній торгово-промисловій палаті всі охочі мали змогу відвідати лекцію на тему: «Скульптура в публічному просторі» (лектор – Марина Стрельцова), а також показ-обговорення документального фільму Олексія Радинського «Колір фасаду: синій» (режисер – Олексій Радинський). Для дітей було проведено майстер-класи з квілінгу та ліплення з пластиліну, під час яких наймолодші учасники заходу мали змогу відчути себе маленькими скульпторами.

Більш детальну інформацію про Міжнародний симпозіум скульптури 2019 INTERACTION можна знайти на сайті: www.booryak.com/ua.

У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради Сергій Мартинюк, Дмитро Поліщук, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

У Білій Церкві розпочався Міжнародний симпозіум скульптури-2019 INTERACTION


Опубліковано: 19 травня 2019 року
Поділитися