У Білій Церкві обговорили профспілковий Трудовий кодекс України

14 листопада у Білій Церкві відбулася зустріч профспілкового активу Київщини з керівництвом Федерації профспілок України з метою презентації проекту профспілкового Трудового кодексу та обговорення змін до нього, які були запропоновані Верховною Радою України.

Під час заходу Білоцерківський міський голова Геннадій Дикий наголосив, що профспілковий рух, відстоювання прав людей, які зайняті в усіх сферах життєдіяльності, є ключовим питанням – як в Україні в цілому, так і в Білій Церкві зокрема.

«У розвинених країнах профспілковий рух має потужну силу та вплив і на законодавців, і на виконавчу владу, особливо якщо йдеться про обговорення нових законів. За кожним із вас стоять колективи людей, які щодня, приходячи на роботу, прагнуть отримати і гідну заробітну плату, і належний соціальний захист, і в повній мірі всі ті гарантії, які їм має надати роботодавець, держава або ж органи місцевого самоврядування – залежно від місця роботи», – звернувся до присутніх міський голова.

Геннадій Дикий наголосив, що за 8 місяців поточного року в Білій Церкві було додатково створено 3621 робоче місце, що є досить значним показником. Його вдалося досягти завдяки спільній роботі малого та середнього бізнесу, міської влади, додатковим надходженням до бюджету, позитивній динаміці розвитку міста в цілому та ін. Міський голова на конкретних показниках пояснив, що саме додаткові надходження дають змогу утримувати різні галузі життєдіяльності міста – освіту, охорону здоров’я, культуру, спорт; окреслив особливості фінансування найбільших галузей міста – освітньої, де задіяно 5 тис. працівників, та галузі охорони здоров’я, в якій працює 2,5 тис. осіб, тощо. Також наголосив на важливості офіційного працевлаштування, особливо тих осіб, які працюють у приватному секторі; висловив сподівання, що представникам профспілок вдасться спільно вирішити ряд актуальних питань, надати свої пропозиції, а законодавці та Уряд врахують всі ці звернення.

Заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін у своєму виступі зупинився на проблемних питаннях щодо дій влади, спрямованих на реформування системи соціальних стандартів бюджетної політики Уряду, розвитку промисловості та агарного сектору, земельної реформи, зміни у сфері трудового законодавства тощо. Також презентував заходи, здійснені Федерацією профспілок України.

Як було зазначено, у парламенті, в першому читанні, було прийнято проект Трудового кодексу України (№1658), до якого Федерацією профспілок України було висловлено 112 постатейних поправок; зібрано 1900 пропозицій від більш ніж 60 народних депутатів, у т.ч. профспілкової сторони; під час підготовки робочою групою проекту закону до другого читання були надані рекомендації Міжнародному бюро праці, які враховані у проекті. Також було наведено основі етапи дій ФПУ у зв’язку з виходом нового Трудового кодексу. Зокрема це формування профспілкової позиції, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, проведення низки заходів після оприлюднення законопроекту тощо.

Під час заходу присутні обговорили низку питань, пов’язаних із трудовим законодавством, мали змогу звернутися із запитаннями до керівництва ФПУ тощо.

У заході взяли участь: представники департаментів Федерації профспілок України, голова Київської обласної ради профспілок Валентин Кононенко, керівники міських та районних організацій профспілок працівників різних галузей, голови районних комітетів профспілки, первинних профспілкових організацій, профспілковий актив, представники громадськості та ін.

У Білій Церкві обговорили профспілковий Трудовий кодекс України


Опубліковано: 14 листопада 2019 року
Поділитися