У Білій Церкві обговорили правові проблеми реформи децентралізації

    20 квітня відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Правові проблеми реформи децентралізації на прикладі створення Білоцерківської територіальної громади та шляхи їх вирішення».

 

    Від імені міського голови Геннадія Дикого до учасників заходу звернувся його заступник Валерій Гнатюк. Він зупинився на особливостях процесу децентралізації, характерних рисах його впровадження на прикладі населених пунктів, які межують з Білою Церквою. Також відмітив, що в Київській області вже сформовано дві територіальні громади – Калитянська у Броварському районі та Пісківська у Бородянському.

 

    «Державна політика щодо процесу децентралізації нині полягає в тому, що громадам надана можливість добровільно визначитися, готові вони до такого об’єднання, чи ні. Суб’єктивно зазначу, що в результаті цього процесу буде прийнятий закон про територіальний устрій України, і хто не встигне об’єднатися добровільно, робитиме це відповідно до законодавства», – наголосив Валерій Гнатюк.

 

    Заступник міського голови навів також європейський досвід об’єднання територіальних громад, відмітивши, що в Польщі свого часу саме закон про місцеве самоврядування став основоположним для успішного розвитку держави.

 

    Валерій Гнатюк також пояснив на конкретних прикладах переваги для територіальних громад від процесу об’єднання, зупинився на основних питаннях, які мають бути враховані та вирішені задля сприяння процесу об’єднання територіальних громад.

 

    Начальник юридичного управління міської ради Сергій Постівий зупинився на тих кроках, які вже були зроблені міською владою щодо утворення Білоцерківської об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром у м.Біла Церква. Зокрема, міським головою Геннадієм Диким та депутатами Білоцерківської міської ради було ініційовано розпочати процес добровільного об’єднання в Білоцерківську громаду з центром у місті Біла Церква. Міською радою вже прийнято рішення «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад» і в Білій Церкві вже відбулися відповідні громадські слухання. Були надіслані відповідні звернення до 24 сільських та селищних рад, міським головою проведені зустрічі майже з кожним сільським головою.

 

    «Об’єднання територіальних громад дасть можливість розвитку як Білій Церкві, так і невеликим населеним пунктам, і на сьогодні вже існує відповідне законодавство, де описано покроковий механізм щодо об’єднання територіальних громад та акцентовано, що ці громади, передусім, мають забезпечувати себе функціонально і раціонально», – зазначив Сергій Постівий.

 

    Політичний експерт, колишній голова Київського обласної ради Микола Бабенко зупинився на практичних аспектах процесу децентралізації на прикладі конкретних населених пунктів, відмітив низку чинників, які сприяють та перешкоджають даному процесу.

 

    Зокрема актуальними є такі проблеми, як встановлення меж міста Біла Церква, низька активність представників громад, у яких відбудеться процес об’єднання, низка неурегульованостей у законодавчих та юридичних аспектах тощо.

 

    Під час зустрічі присутні поставили до експертів низку запитань, на які отримали вичерпні відповіді.

 

    У заході взяли участь: заступник міського голови Ольга Настіна, студенти науково-дослідної лабораторії «Правові проблеми децентралізації» та юридичної клініки «Право та практика», представники громадських організацій, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

У Білій Церкві обговорили правові проблеми реформи децентралізації


Опубліковано: 21 квітня 2017 року
Поділитися