Тим, хто не зневірився – живим і полеглим...

11 грудня в читальній залі центральної бібліотеки Білоцерківської міської ЦБС відбулася презентація книги  бійця добровольчого батальйону спеціального призначення “Золоті ворота” Петра Билини “Війна кличе. Стань переможцем! Нотатки на полях російсько-української війни” за участі автора та редактора видання – політика, доктора філології, професора Ірини Фаріон.

 

Цікава книга, цікаві автор та редактор, не менш цікаві учасники заходу.

 

Здавалося зібралися люди, що розуміють один одного без слів, об’єднані спільним баченням та метою. До читальної зали книгозбірні завітали читачі, бібліотекарі, педагоги, представники міської ради в особі секретаря Вадима Кошеля та начальника відділу культури і туризму Юлії Ковальської,  члени ВО “Свобода”. У презентації взяв участь Ігор Сабій – голова фракції ВО “Свобода” Київської обласної ради.

 

У передмові до видання зазначено, що книга Петра Билини це – “...документ нашого часу, що невдовзі, безсумнівно стане одним із джерел для дослідників історії російсько-української війни, що триває нині. Спокійне споглядання воєнних подій, свідком і учасником яких у 2014-2015 роках випало стати авторові цих нотаток, це тло для проникливих роздумів над долею нашої країни, подіями її минулого та сьогодення”.

 

Редакторка видання пані Ірина Фаріон зазначає: “Це твір про Правду, що сторіччями балансує на линві між українським Раєм та Пеклом. Про ту Правду, яку треба доводити, як найскладнішу теорему...”

 

Описуючи військові будні, автор розмірковує над проблемами патріотизму, мови, історії України. Він не дає готових відповідей, а навпаки – ставить читачеві запитання, і саме від того, які відповіді кожен з нас віднайде для себе і буде залежати – бути Україні, як державі, чи стати провінцією Московії.

 

Своїми враженнями від прочитаної книги під час презентації поділилися завідувачки бібліотеками-філіями ЦБС: Валентина Шлапацька, Ксенія Гнуда, Надія Гаврилова, Катерина Волинець, методист Олена Бульда.

 

Усі виступаючі були єдині в тому, що однією з головних проблем українського суспільства є зневажливе ставлення до державної мови. Гноблення української мови та незнання власної історії є причиною ситуації, яка склалася в країні. 

 

Автору задавали багато запитань. Цей, на перший погляд сором’язливий чоловік, вражав глибиною своєї думки, аналізом тих, чи інших подій.

 

Ірина Фаріон цікаво розповіла про знайомство з Петром Билиною, поділилася своїми враженнями від книги. Пані Ірині також ставили питання, здебільшого стосовно ситуації в країні та шляхів виходу з неї.

 

Директор міської ЦБС Раїса Григоренко подякувала гостям за цікавий діалог та побажала творчого неспокою та плідної праці на благо України.

 

Зустріч закінчилася врученням Подяки Київської обласної ради  завідувачці відділом обслуговування центральної бібліотеки Людмилі Чупак за вагомий внесок у розвиток і зміцнення місцевого самоврядування області, сумлінну працю та високий професіоналізм, активну громадську позицію та з нагоди Дня місцевого самоврядування.

 

Усі присутні в читальній залі мали змогу придбати книги Петра Билини та Ірини Фаріон з автографами авторів. Пані Ірина  подарували декілька примірників своїх творів книгозбірні та передала книги для шкільних бібліотек міста.

 

 “Національна ідея – це всебічне знання історії й культури своєї нації, праця на благо та розвиток національної культури та держави”, – так зазначає Петро Билина.

Тим, хто не зневірився – живим і полеглим...


Опубліковано: 12 грудня 2017 року
Поділитися