Цілющі властивості води, які зберігаються протягом року

  Водохреще - третє велике свято різдвяно-новорічного циклу.Народна назва християнського обряду освячення води – Йордан(від назви ріки Йордан у Палестині).

 

     Вважається, що на Йордан вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні і духовні хвороби, а тому віруючі занурюються в ополонку. За давньою традицією, ця церемонія відбувалась під відкритим небом, на берегах річок, струмків, озер. Для цього, ще напередодні, з льоду вирубували великий хрест, пробивали ополонку.

 

      На Водохреща обов’язково ходили до церкви. Кульмінаційним моментом свята Богоявлення було безпосереднє освячення води, коли священик занурював хрест у воду. За давньою традицією ця церемонія проходила 19 січня просто неба, на берегах водойм.

 

      Цього дня в храмах Білої Церкви відбулися літургії, після чого пройшов традиційний обряд освячення води. Священики освячували воду біля храмів та на березі р.Рось. Зокрема,  до традиційних місць біля церкви св.Покрови та біля човнової станції (вул.Запорізька),  в цьому році,за ініціативи міського голови Геннадія Дикого,освячення відбувалося ще й на Центральному міському пляжі.

 

      Чимало білоцерківцівдоєдналося до загальноприйнятої традиції й зануритись в крижані ополонки, щоб отримати здоров’я на весь прийдешній рік. Всі охочі нали можливість скуштувати гарячої каші з польової кухні та зігрітися гарячим чаєм.

 

      В заходах взяли участь митрополит Білоцерківський і Богуславський Української православної церкви Августин, настоятель церкви Святої Покрови Української православної церкви Київського патріархату М. Гопайнич,  депутати та члени виконкому Білоцерківської міської ради.

Цілющі властивості води, які зберігаються протягом року


Опубліковано: 19 січня 2017 року
Поділитися