Свято молоді, свято сонця, свято землі, свято води і вогню, свято зачакловування на кращу долю, свято духів давнього роду нашого

06 липня на території Білоцерківської міської територіальної громади   відбулися традиційні  заходи з нагоди  свята Івана Купала.

Купайла є одним з найпопулярніших і містичних свят серед слов'ян. Це ніч єдності з природою, незвичайних традицій, цікавих обрядів.

У селах Шкарівка, Дроди, Пилипча, селищі Терезине та  у Білій Церкві для жителів було проведено концерти та організовано народні гуляння відповідно до древніх традицій і повір’їв.

Зокрема у  Білій Церкві у рамках свята вдень на галявинах  біля танцювального майданчику Парку культури і відпочинку ім. Т.Шевченка функціонував ярмарок – продаж виробів декоративно-вжиткового мистецтва, хенд-мейд.

Для дітлахів поводилися майстер-класи з плетіння вінків, виготовлення лялечок з природного матеріалу, вітальних листівок, квітів і т.п.

На центральному пляжі відбувалися  змагання з волейболу пляжного. У містечку майстрів  народних промислів свої вміння демонстрували гончарі, різьбарі по дереву,  були представлені інтер’єрні ляльки, живопис, соломоплетіння. Для всіх охочих проводилися тематичні майстер-класи.  Працювали фуд-корти.

На сцені заходу відбувалася насичена концертно-розважальна програма, яка включала  вокальні та  танцювальні виступи  дитячих творчих колективів та  дитячу ігрову програму; виступи колективу Територіального центру надання соціальних послуг ім. Петера Новотні; народного вокального  ансамблю «Терниця»; народного аматорського хору «Від серця до серця», артистів Київського обласного академічного музично-драматичного театру ім. П.Саксаганського та ін.

До присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Вітаю вас із традиційним святом, який прийшло до нас з далеких часів, проте ми його надзвичайно любимо.  Радий, що після затяжного локдауну ми можемо зібратися і відсвяткувати. Давайте разом подякуємо працівникам культури, соціальної сфери, театру ім.П.Саксаганського та всім причетним за організоване свято і створений для нас настрій, а працівникам поліції та муніципальної варти – за забезпечення правопорядку. Бажаю в першу чергу, здоров’я,  добробуту та достатку всім вашим родинам, здійснення бажань у цю Купильську ніч».

Купальське дійство з віночками та було презентовано народним ансамблем «Співограй».

 На завершення святкової програми відбулося запалення Купальського вогнища.

Свято молоді, свято сонця, свято землі, свято води і вогню, свято зачакловування на кращу долю, свято духів давнього роду нашого


Опубліковано: 07 липня 2021 року
Поділитися