Сучасні зразки арт-мистецтва на тему: «Взаємодія» відтепер прикрашатимуть бульвар Олександрійський

Протягом двох тижнів з 18 по 31 травня у Білій Церкві відбувалася непересічна культурно-мистецька подія – Міжнародний симпозіум сучасної скульптури 2019.

Всесвітньовідомі митці з різних країн світу: Пласідо Родригес Боннін (Іспанія), Флоренс Хоффманн (Люксембург), Михайло Левченко (Україна), Сергій Баранник (Україна), Ілкер Ярдімчі (Туреччина) працювали на відкритому майданчику, створюючи сучасні скульптури на очах у містян та гостей Білої Церкви.

Варто наголосити, що арт-мистецтво щороку набуває все більшої популярності і все частіше на центральних площах та вулицях міст світу можна побачити незвичні скульптури, які  виходять за межі  галерей і  музеїв і безпосередньо звертаються до  глядача, несучи певний зміст та посил.

Таке мистецтво поликане не лише  прикрашати, розбурхувати фантазію, але і піднімати важливі проблеми. Окрім естетичної складової (хоча не усі роботи можна назвати звичними у класичному значенні), твори паблик арту несуть смислові навантаження, зачіпають культурні, соціальні, політичні та історичні аспекти.

Симпозіум та, безпосередньо, скульптури, які створювалися у Білій Церкві були об’єднанні темою: «Взаємодія» (Interaction).   Кожна робота до деталей продумана авторами, аби передати  актуальну для сьогодення тему.

Отож, фінальним акордом симпозіуму– стало відкриття Бульвару сучасної скульптури.

31  травня на бульварі Олександрійському зібралися численні білоцерківці, аби на власні очі побачити історичну мить відкриття кожної із робіт.   

Куратори проекту, арт-менеджери Валерія Голоскокова, Анна Лєдєнєва та Юлія Рахманова  поділилися своїми враженнями від проходження двотижневого дійства у нашому місті, висловили слова вдячності всім білоцерківцям, які словом, ділом, матеріально допомагали реалізувати задум, який вони виношували та організовували майже протягом року.

Наголосили, що це водночас і радісна подія, адже досягнуто мети, результатом якої є неймовірні скульптури, які прикрашатимуть Білу Церкву, а в іншого – сумна, бо цікаве та дружнє спілкування  підійшло до свого логічного завершення.

Куратори відмітили, що проект «Взаємодія» реалізований в металі, але він про людей, які надихали, які підтримували, які безпосередньо допомагали, або ж просто цікавилися тим, що відбувається, тобто взаємодіяли між собою, з митцями та з командою  агенції «BOORYAK». Це проект, який показав, як можна об’єднати людей, що прагнуть розвивати міський простір.

Пласідо Родригес Боннін, Флоренс Хоффманн, Михайло Левченко, Сергій Баранник, Ілкер Ярдімчі висловили свої враження від перебування в Білій Церкві. Зауважили, що атмосфера у нашому місті була неймовірно дружньою, вони  постійно відчували зацікавленість, підтримку від білоцерківців. Це перший їхній досвід, коли вони залишають не лише свою майстерність та творчість у чужому місті , а й частинку свого серця з нашими людьми. Іноземні митці наголосили, що  неодмінно розповідатимуть у себе на батьківщині про Україну та Білу Церкву. Висловили сподівання, що їхні скульптури радуватимуть не тільки білоцерківців, а й гостей міста. Подякували організаторам і спонсорам, які дали можливість реалізувати цей проект.

У ході заходу міський голова Геннадій Дикий наголосив: «Недарма кажуть що мистецтво об’єднує, сьогодні ми це побачили на власні очі. Дякую талановитим скульпторам, наполегливим організаторам, спонсорам, усім причетним, без кого це свято не відбулося б.  Такий фестиваль вперше у нашому місті, але я переконаний, що громада підтримає ідею і ми зробимо його традиційним, запрошуватимемо митців з України та країн світу творити гарні сучасні витвори мистецтва, які прикрашатимуть наше місто. Біла Церква готова розквітати, радо прийматиме гостей, аби показати свою красу.  Це вдалий початок і продовження неодмінно буде». 

Більш як п’ятидесяти  представникам приватних і комунальних підприємств та установ, громадських організацій, небайдужим білоцерківцям було вручено подяки за активну участь та допомогу у організації та проведенні симпозіуму.  Всі вони наголосили, що Біла Церква є європейським містом, готова розвиватися і  цього дня місто відкрило  нову сторінку сучасної культурної історії міста.

Автори урочисто відкрили свої арт-об’єкти під оплески сотень присутніх білоцерківців.  Малі та дорослі жителі міста із захопленням знайомилися із поглядами митців, які покликані передати взаємодію через сучасне мистецтво.

Скульптура Пласідо Родригес Боннін має назву – «Стійкість». Флоренс Хоффманн назвала свій витвір – «Зброя масового навчання». Скульптор Ілкер Ярдімчі вирішив передати  тему «Взаємодія» саульптурою «Ліричне послання». Михайло Левченко створив скульптуру  – «Радість». Витвір  Сергія Баранника носить назву «Людина, спрямована в майбутнє».

Крім того, що милуватися самими витворами мистецтва, білоцерківці матимуть можливість  за допомогою QR-коду, який прикріплений біля кожної із скульптур, дізнатися про автора,  ідею, його підходи у створенні скульптур та інформацію, що саме скульптор хотів донести до глядача.                     

Відтепер Біла Церква матиме свою родзинку – скульптури,  наповнені глибоким змістом щодо взаємозв'язку між явищами, природою, людьми… Бульвар неодмінно стане привабливим не тільки для жителів міста, а й для туристів, тим паче, що встановлені арт-об’єкти на реконструйованому Олександрійському бульварі, що веде до дендропарку «Олександрія» – перлини Білої Церкви. Безсумнівно проект єднає минуле міста, сучасність та його майбутнє.

Нагадаємо, що ідею щодо проведення в Білій Церкві Міжнародного симпозіуму скульптур запропонували куратори агенції «BOORYAK»; згодом на цю ідею відгукнулися представники міської влади. Проект підтримали приватні підприємства, громадські організації, було вирішено ряд організаційних питань, прийнято необхідні рішення органами місцевого самоврядування тощо.

Під час проведення Симпозіуму було проведено освітню програму, яка включала в себе: кінопокази про сучасну скульптуру, лекції, дискусії та зустрічі зі скульпторами, дитячі розвиваючі програми. Це дало можливість місцевим жителям та гостям міста розширити свої знання про сучасну скульптуру і відчуті себе учасниками процесу створення арт-об'єктів.

Сучасні зразки арт-мистецтва на тему: «Взаємодія» відтепер прикрашатимуть бульвар Олександрійський


Опубліковано: 01 червня 2019 року
Поділитися