Співпраця заради розвитку: в Білій Церкві учні вивчають болгарську мову на найвищому рівні

10 грудня в Білоцерківській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №1 з поглибленим вивченням слов’янських мов відбулося відкриття шкільного медіацентру в рамках проєкту «Реорганізація бібліотечно-інформаційного центру у шкільний медіацентр», який фінансовано коштами болгарської допомоги. Захід відбувся за участю Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Болгарія в Україні Костадіна Ташева Коджабашева, секретаря Посольства Маріанни Семенової, радника з питань освіти, науки і культури Посла Республіки Болгарія в Україні Олександра Патарінскі.

Звертаючись до присутніх, Костадін Ташев Коджабашев наголосив на важливості двосторонньої співпраці між Україною та Болгарією в сфері освіти, зазначив, що в рамках відповідної програми допомоги з метою розвитку освіти на 2015-2018 роки Урядом Болгарії було реалізовано 12 проєктів з оснащення інтерактивних кабінетів у вищих та середніх навчальних закладах на загальну суму 250 тис.євро. У 2019 році в рамках цієї програми через посольство України було реалізовано 4 нових проєкти на загальну суму понад 150 тис.євро, і одним із таких проєктів є відкриття шкільного медіацентру в БСШ №1. Також висловив сподівання, що така співпраця дозволить учням використовувати сучасні форми навчання, у тому числі і для опанування болгарської мови, побажав школярам успіхів у та задоволення від навчального процесу.

Міський голова Геннадій Дикий висловив вдячність народу Болгарії за надану підтримку у прагненнях України до об’єднання з Європейським Союзом, наголосив, що завдяки таким проектам школярі Білої Церкви мають змогу вивчати мову, історію та культуру братнього народу, і такі починання будуть підтримуватися з боку міської влади.

Начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик пригадав історію розвитку співпраці між БСШ №1 та народом Болгарії, зазначив, що вивчення слов’янських мов, а зокрема болгарської, у цій школі триватиме і надалі.

У рамках візиту поважні гості відвідали сучасний кабінет з вивчення болгарської мови, де учні продемонстрували знання болгарської мови та звичаїв болгарського народу. А в нововідкритому шкільному медіацентрі учні БСШ №1 презентували вірші та пісні болгарською мовою; спільно з поважними гостями виконали болгарський народний танок «хоро».

Варто відмітити, що в БСШ №1 діти вивчають болгарську мову, починаючи з 5-го класу; на сьогодні кількість таких дітей становить четверту частину від загальної кількості учнів школи.

У заході взяли участь: заступник міського голови Катерина Литвиненко, директор БСШ №1 Олена Плигань, вчителі школи, учні, представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

Співпраця заради розвитку: в Білій Церкві учні вивчають болгарську мову на найвищому рівні


Опубліковано: 10 грудня 2019 року
Поділитися