«Соціальні» кошти: хто й скільки їх одержує

Наскільки дієва підтримка соціально вразливих верств населення в області, як виконуються соціальні ініціативи Президента України? Про це та інше «ЧК» зясував у директора департаменту соціального захисту населення КОДА Леоніда Мартинюка під час робочої поїздки у Ржищів з нагоди Міжнародного Дня людей похилого віку.

 Багато доводиться чути про акцентовану соціальну увагу держави до інвалідів і дітей із вадами здоровя. У чому полягає суть такого підходу?

Відповідно до ініціатив Президента України збільшилася допомога родинам, які виховують дітей-інвалідів, малозабезпеченим сім’ям із дітьми, інвалідам. Наприклад, допомога людям, які доглядають інвалідів першої та другої психіатричної груп захворювань, зросла в десять разів і становить 1147 грн. Дітей із вадами здоровя за медичними показниками розподілили на дві групи, а також диференціювали за віком. Відтепер розмір допомоги на дитину до шести років разом із надбавкою, передбаченою саме соціальною ініціативою Глави держави, становить 1597 грн. А з грудня буде 1693 грн. Раніше така допомога дорівнювала 1111 грн. Розмір допомоги дітям-інвалідам від шести до вісімнадцяти років становить 1835 грн. (раніше 1230 грн.), з грудня – відповідно 1950 грн.

Чи забезпечені необхідним будинки-інтернати?

Загалом у нас одинадцять будинків-інтернатів для людей похилого віку, інвалідів, осіб із психічними розладами, у тому числі один дитячий. У них перебуває біля двох тисяч осіб. Для дорослих чотириразове харчування, для дітей – п’ятиразове. Вони повністю забезпечені одягом, взуттям, їм надаються необхідні медичні послуги, поліпшуються побутові умови. Безперечно, проблеми є. Але вирішуємо їх за допомогою губернатора Анатолія Присяжнюка, голови облради Олександра Качного.

Про які проблеми йдеться?

Щороку Мінфін розраховує витрати на утримання будинків-інтернатів за формульним підходом. Цьогоріч на їхнє функціонування передбачено держбюджетом 55 млн. грн. Однак тільки на зарплату потрібно 45 млн. грн., на оплату енергоносіїв – 12 млн. грн. А на харчування всіх закладів щонайменше необхідно 17 млн. грн. Це з розрахунку 30 грн. на день на кожну особу в будинку-інтернаті.

Як виходите із ситуації?

За поданням облдержадміністрації обласна рада прийняла рішення про надання фінансової допомоги в сумі 20 млн. грн. Про будинки-інтернати піклуються й у райдержадміністраціях. Вони активно залучають фермерів, агровиробників до постачання в будинки-інтернати продуктів харчування. Знаходимо підтримку й з боку соціально відповідального бізнесу, громадських організацій. Але з держави соціальні зобов’язання ніхто не знімав. Хоча ми й звертаємося у відповідні міністерства, проте нас поки що не чують. Скажімо, протягом десяти років залишається недобудованим приміщення інтернату для психічно хворих жінок у Переяславі-Хмельницькому. Якщо б його реконструювали, ми б забезпечили умови проживання, визначені державою, – 7,5 квадратних метрів на особу. У нас сьогодні – 5,5 квадратних метрів.

Чи всі інваліди забезпечені засобами реабілітації?

Цьогоріч сформовано 616 замовлень на крісла колісні, а забезпечено ними вже 505 інвалідів. До кінця року плануємо виконати всі зобов’язання.

Як вирішується проблема з надання інвалідам автотранспорту?

Вони забезпечуються автомобілями марки «Джілі». Цьогоріч передали інвалідам області 38 автомобілів. Торік – 121.

Як діє на Київщині система допомоги людям, які за станом здоровя не можуть себе самостійно обслуговувати?

Ефективно працює мережа територіальних центрів соцобслуговування, відповідні відділення. Вони розташовані здебільшого в райцентрах, містах, селах із великою кількістю людей похилого віку, які потребують соціальної допомоги.

Із настанням холодів постає проблема обігріву безпритульних, харчування. Ваш департамент готовий до швидкої соціальної допомоги?

У нас працюють групи соціального патрулювання – на залізничних вокзалах, автостанціях, ринках. І в разі необхідності направляють безпритульних до територіальних центрів, де організовуємо пункти обігріву. Окрім того, при РДА працюють оперативні штаби…

Розмову вів Микола ЗАКРЕВСЬКИЙ



Опубліковано: 07 жовтня 2013 року
Поділитися