Соборність – це символ боротьби за волю

22 січня Україна щороку відзначає державне свято – День соборності України з нагоди проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави. І, нарешті, настав день, за який українці боролись упродовж багатьох століть. Збулося те, за що страждали і гинули, боролися і вболівали, для чого жили і працювали мільйони синів і дочок України – впродовж років, десятиліть, століть.

22 січня 1919 року на площі перед Київською Софією, на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину незалежну державу. Високий принцип соборності своїх земель – найблагородніший у світі ідеал, до якого прагне кожна нація.

Традиційно цього дня білоцерківці зібралися біля погруддя Тараса Григоровича Шевченка, адже це ім’я стало символом нашого народу.

Міський голова Геннадій Дикий звернувся до присутніх під час заходу: «День соборності – це визначна подія для України. Сьогодні чудовий час для того, щоб втримати цю соборність від тих, хто знову хоче розірвати нас. Адже на сході України відбувається страшна агресія. І тільки завдяки нашій єдності, нашим воїнам, їхній мужності й самовідданості ми маємо змогу святкувати сьогодні День соборності України. Дивлячись на підростаюче покоління починаєш вірити у те, що Україна залишиться вільною та незалежною».

У ході заходу міський голова нагородив нагрудним знаком «Відзнака міського голови» голову Білоцерківського міськрайонного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка Костянтина Климчука.

Зі святом присутніх привітали також в.о. голови Білоцерківської районної державної адміністрації Юрій Савчук, голова Білоцерківського міськрайонного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка Костянтин Климчук, начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик та Благочинний Білоцерківського району православної Церкви України, Настоятель Церкви Покрова Божої Матері Микола Гопайнич. У своїх виступах вони наголосили на важливості цього свята та соборності для України.

На знак шани, подяки та пам’яті про Великого Сина українського народу, до погруддя Великого Кобзаря учасники заходу поклали квіти.

Десятий рік поспіль у Білій Церкві існує традиція святкування Дня соборності України, яку було започатковано громадською організацією «Молода Просвіта Білоцерківщини». Учасники заходу утворюють «живий ланцюг» в пам’ять про важливі події в історії нашої держави. Тож, під час святкового заходу, жителі міста, у тому числі учнівська молодь, також взялися за руки, утворивши Ланцюг Єднання, щоб засвідчити єдність своєї держави. Сотні рук з’єдналися між собою. Діти, молодь та громадяни поважного віку, разом пройшли від погруддя Тараса Шевченка до стели з портретами Героїв Майдану і Героями АТО.

Сьогодні ми знову маємо захищати свободу, незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Сьогодні наші бійці так само, як їхні прадіди, віддають життя за Соборну Україну. І ми віримо, що територіальна цілісність нашої держави, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. У ході заходу хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих на сході України Героїв та поклали до їх портретів квіти.

Також усі бажаючі залишили свої підписи на прапорі України, щоб згодом його  передати воїнам 72ої окремої механізованої бригади ім. Чорних Запорожців, які на сході України захищають наше майбутнє.

Цього ж дня в Будинку органної та камерної музики відбувся концерт приурочений до Дня Соборності України. Гостей заходу вітали творчими дарунками: вокальний ансамбль «Купавонька», вихованці театральної студії «Пролог» Анна Панько та Катерина Сергієнко, учасник волонтерської групи «Твори добро» Захар Василенко та ін..

У заходах взяли участь: народний депутат України IX скликання Хвича Мепарішвілі, заступник міського голови Катерина Литвиненко, радник міського голови Микола Антонюк, начальник управління з питань молоді та спорту міської ради Інна Паливода, начальник відділу культури та туризму Юлія Ковальська, учні та студенти навчальних закладів міста, представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

Соборність – це символ боротьби за волю


Опубліковано: 23 січня 2020 року
Поділитися