Розвиток послуги патронату для дітей: переваги, можливості, перспективи

9 травня в Білій Церкві, в рамках проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», відбулося навчання «Про проведення інформаційної кампанії у громадах Київської області щодо розвитку послуги патронату для дітей». Проєкт впроваджується в 10 громадах Київщини – Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) спільно з міжнародним благодійним фондом «Партнерство «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики, Координаційним центром із розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Національною соціальною сервісною службою України, службами у справах дітей територіальних громад, обласних воєнних адміністрацій, центрами надання соціальних послуг, регіональними центрами соціальних служб, неурядовими організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Сімейний патронат – це оплачувана комплексна послуга, що передбачає перебування дітей удома в професійних вихователів. Це дає можливість біологічним батькам знайти шляхи виходу зі скрутного становища, або ж, у разі, якщо це не вдасться зробити, дітям будуть шукати нову родину. Завдяки такій послузі, як сімейний патронат, дитина може бути в громаді, ходити до своєї школи чи садка, зберігати контакти з родичами.

Навчання провела старший фахівець з соціальної роботи МБО «Партнерство «Кожній дитині», експерт проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» Лариса Стрига. Вона наголосила, що під час війни зросла кількість дітей, які потребують перебування у патронатних сімей, і сама послуга є дуже необхідною.

Також розповіла, що перша патронатна родина була створена організацією «Партнерство «Кожній дитині» у 2009 році в Броварах. Після цього вони були створені в містах Біла Церква, Київ, Умань. На сьогодні в Україні діє 304 сім’ї, і це недостатня кількість на 1469 громад. Також наголосила, що організаторами проєкту зараз проводиться робота щодо впровадження нових моделей патронату, і володіючи інформацією про патронат, кожна з громад зможе претендувати на ті чи інші переваги, які передбачає ця послуга. Зокрема, це:

- покращення житлових умов патронатних родин;

- підтримка сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах і до яких після перебування в патронатній родині буде повертатися дитина;

- підтримка новостворених прийомних сімей, куди діти будуть влаштовані після перебування в патронатній родині; надання психологічної підтримки патронатним родинам тощо.

Під час навчання спеціалісти соціальної сфери мали змогу підвищити професійну компетентність щодо проведення заходів з інформування мешканців громад про патронатні сім’ї, здійснення пошуку кандидатів у патронатні вихователі та їхніх добровільних помічників тощо. Також присутні обговорили переваги для громади від створення патронатних сімей, розглянули можливості забезпечення потреб дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах тощо.

Варто зазначити, що в патронатних сім’ях можуть перебувати діти віком від 0 до 18 років терміном від 3 до 6 місяців. Це діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, або діти-сироти. Після перебування в патронатній родині дитина або повертається до біологічних батьків – якщо ситуація в сім’ї покращилася. Дитину можуть влаштувати і в нову родину – усиновителів, опікунів або в Дитячий будинок сімейного типу.

Патронатному вихователю гарантована підтримка місцевих спеціалістів, які допомагають дитині та її батькам долати життєві труднощі, а також (станом на 1 квітня 2024 року):

- щомісяця (2,5 прожиткових мінімуми) кошти на утримання кожної влаштованої під патронат дитини: 6407,5 грн – на дитину до 6 років, та 7990 грн – на дитину від 6 до 18 років;

- щомісячна винагорода за надання послуг патронату в сумі 15140 грн;

- відрахування до Пенсійного фонду, що гарантує накопичення соціального стажу та врахування при призначенні пенсії;

- так звані «відпустки» – кошти за періоди між вибуттям однієї дитини та влаштуванням іншої (від 7 до 19 календарних днів).

За більш детальною інформацією щодо створення патронатної сім’ї звертайтеся за телефоном: 097 028 20 69 (служба у справах дітей Білоцерківської міської ради).

У навчанні взяли участь представники Білоцерківської та Таращанської територіальних громад: начальники служб у справах дітей та сім’ї, директори центрів соціальних служб, начальники відділів надання соціальних послуг, соціальні фахівці, представники ЦНАПу, представники відділів Київського обласного центру зайнятості, які працюють у громадах, представники відділів освіти та ін.

 

 

Розвиток послуги патронату для дітей: переваги, можливості, перспективи


Опубліковано: 09 травня 2024 року
Поділитися