Розумне місто – це МАГІС-БЦ

02 грудня у великій залі Білоцерківської міської ради було презентовано концепцію муніципальної аналітичної геоінформаційної системи міста Біла Церква.

На запрошення Володимира Хмурича, голови робочої групи, яка створена згідно розпорядження міського голови Геннадія Дикого від 02.11.2016р «Про організацію робіт зі створення та впровадження муніципальної аналітичної геоінформаційної системи міста Біла Церква» було запрошено вітчизняних спеціалістів і експертів, які й презентували концепцію МАГІС-БЦ.

Заступник міського голови В.Хмурич на початку заходу зазначив, що  метою створення і впровадження системи є об'єднання, обробка та аналіз даних з різноманітних підсистем, які існують в місті та області. Це допоможе підвищити ефективність управління містом на основі створення єдиного інформаційного простору з використанням сучасних геоінформаційних технологій.

Крім того, впровадження МАГІС БЦ позитивно вплине  на покращення якості публічних послуг у місті,  прозорість та відкритість діяльності влади, ухвалення більш розумних і оперативних рішень, скорочення витрат міста на утримання інфраструктури та якісне й оперативне реагування на запити жителів. МАГІС БЦ – це унікальна система, яка буде пристосована до потреб нашого міста.

Слід зазначити, що прийняття ефективних управлінських рішень потребує надання всебічної достовірної інформації. Але на жаль, багато користувачів комп’ютерів та мережевих послуг в містах нашої держави, особливо в органах керування населеними пунктами, маючи повну інформацію про свою вузьку сферу діяльності, постійно відчувають гострий дефіцит інших даних.

Розроблені в ряді організацій локальні інформаційні системи розростаються, намагаючись охопити місто в цілому , до таких обсягів, коли їхнє ведення значно ускладнюється. Створення автоматизованої інтегрованої міжвідомчої інформаційної системи стає необхідним, насамперед, з метою формування єдиної інформаційної інфраструктури міста.

Під час заходу  було презентовано роботу ДНВП «Геосистема» та ТОВ «Аналітика», які за матеріалами аерофотозйомки виконують ортофотоплани та топографічну карту Білої Церкви  1:2000.

Серед виступаючих також були:  доктор технічних наук інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАНУ Стрижак Олександр, начальник центру геоінформаційних систем Державного підприємства «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО», доктор географічних наук Палеха Юрій, голова правління ПрАТ «ЕСОММ Со» представництва ESRI Ukraine  Серединін Євгеній та начальник віддділу ПрАТ «ЕСОММ Со»  Мальцев Сергій.

«МАГІС» для міста Біла Церква це:

-                     Управління всіма інформаційними процесами муніципального рівня в місті;

-                     Структуризація інформації, яка накопичується та використовується в інформаційних мережах усіх муніципальних служб міста у вигляді інтеропербельних інтерактивних баз знань;

-                     Формування протоколів інтерфейсів взаємодії між мережевими інформаційними документами, корпоративними системами знань та користувачами різних тематичних профілів муніципальних служб міст;

-                     Підвищення дохідної частини місцевого бюджету на 15-20% за рахунок прозорого моніторингу всіх муніципальних фінансових процесів.

Директор ТОВ «Експерт  Центр» Віктор Бакай під час виступу наголосив на необхідності підтримувати актуальність вже існуючих даних, постійно вносити оновлення. Він звернувся до представників підприємств і попросив не створювати окремі схеми, а наносити актуальну інформацію про свої мережі та комунікації на вже розроблену карту.

Заступник міського голови Валерій Гнатюк подякував за презентацію від «перших осіб» і запевнив, що вже підготовлено ряд відповідних проектів рішень щодо організації робіт зі створення та впровадження «МАГІС-БЦ».

Під час заходу запрошені депутати міської ради, начальники управлінь та відділів, керівники комунальних підприємств Білоцерківської міської ради отримали відповіді на свої запитання щодо захисту інформації та можливості об’єднання  даних міста з державними.

На завершення презентації Володимир Хмурич повідомив, що створення і впровадження «МАГІС-БЦ» буде здійснюватися як за рахунок  міського бюджету, так і за грантові кошти.

Підсумуємо важливість створення подібної системи цитатою Жискара д'Естена,  Президента Франції 1974—1981рр., про яку нагадав один з виступаючих: " Якщо наша країна не матиме в своєму розпорядженні потужної системи телекомунікацій,  з розгалуженою мережею власних банків даних і не стане розглядати інформацію як найважливіший ресурс, нарівні з енергією і орною землею (і не прищепить смаку до вжитку цього ресурсу), то ми неминуче відстанемо від головних своїх конкурентів!"



Опубліковано: 05 грудня 2016 року
Поділитися