Реформа медичної галузі залишається пріоритетною для влади

Про це сказав голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк під час прес-конференції «Підсумки соціально-економічного розвитку Київської області у І півріччі 2013 року».

За словами губернатора, в результаті поступової реалізації реформ, започаткованих Президентом України у медичній галузі, люди отримають чітку структуру медичних напрямків. Буде розмежовано процеси надання первинної, вторинної, третинної та екстреної медичної допомоги. А це в свою чергу підвищить якість обслуговування.

Крім цього, голова КОДА звернув увагу на реалізацію Національного проекту «Нове життя - нова якість охорони материнства та дитинства». На Київщині триває робота по створенню перинатального центру. Для цього медзакладу з державного бюджету буде виділено майже 22 мільйони гривень. На ці кошти придбають медичне та комп'ютерне обладнання. А за рахунок благодійного фонду буде оснащено відповідною апаратурою на суму понад чотири мільйони гривень відділення інтенсивної терапії новонароджених.

Наразі вже розроблено всі необхідні проекти. Введення в експлуатацію планується вже наступного року. На думку Анатолія Присяжнюка, майбутній перинатальний центр, який буде функціонувати на базі КЗ КОР «Київський обласний центр охорони здоров'я матері і дитини», дасть змогу зменшити кількість патологій під час вагітності, а також значно скоротити малюкову та материнську смертність.

- Створення перинатального центру - це не лише відкриття добре обладнаного і відремонтованого медичного закладу. Насамперед, це нові підходи в організації перинатальної допомоги, освоєння нових медичних технологій та забезпечення сучасних стандартів надання допомоги, - зазначив він.

Разом з тим актуальним залишається питання розширення мережі соціальних центрів матері та дитини, вдосконалення роботи з надання соціальних послуг вагітним жінкам та матерям з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Нагадаємо, що такий заклад – Центр соціальної підтримки дітей і сімей «Промінь надії» - функціонує у Макарові.

Очільник Київщини повідомив, що через низький матеріальний стан батьки дітей-інвалідів не можуть звільнитися з роботи та доглядати за ними, тому вимушені здавати дитину до інтернатного закладу. Влада має якнайшвидше відреагувати на цю проблему та запровадити надання соціальних послуг з денного догляду за дітьми-інвалідами, зокрема, шляхом розширеня мережі центрів денного перебування для дітей-інвалідів.

- Послуга з денного догляду дітей-інвалідів повинна включати як надання реабілітаційних послуг таким дітям, так і їх харчування та відпочинок протягом всього робочого дня, тобто аналогічно системі перебування дитини у дитячому дошкільному закладі. На цьому наполягає Глава держави, і це завдання має бути виконаним протягом 2013-2014 років, - сказав Анатолій Присяжнюк.



Опубліковано: 11 липня 2013 року
Поділитися