Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства

     02 лютого відбулася зустріч міського голови Білої Церкви Геннадія Дикого із заступником директора  Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ Костянтином Плоский.

 

     Дана Фундація спільно із Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа» за підтримки  Європейського Союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст», з метою розвитку демократичного суспільства та громадянської освіти, реалізовує проект «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства». 

 

     Під час зустрічі керуючий справами виконавчого комітету міської ради Максим Свірський наголосив, що на виконання доручення міського голови щодо залучення громади по використанню партисипативного бюджету, було проведено відповідну роботу, проте, наразі, є необхідність залучення експертів в даній сфері сфери.  Отримати  методологічну підтримку, певний досвід та відповідне навчання з даного питання є  можливість від Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ. Тому, від міської влади було надіслано звернення, про бажання участі Білої Церкви в проекті «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення громадянського суспільства».

 

     Міський голова Геннадій Дикий акцентував увагу на великій зацікавленості міської влади в питанні активізації громади та залучення її до життя міста, участі використанні коштів партисипативного бюджету. Відмітив, що депутатами міської ради вже затверджено Положення про громадський бюджет. І частково вже використовуються кошти бюджету розвитку на  виконання робіт по тих об’єктах, які визначають жителі мікрорайонів міста. Зазвичай  жителі акцентують увагу на необхідності благоустрою прибудинкових територій, ремонтів будинків, освітлення вулиць тощо. Міський голова наголосив, що зараз відбувається етап наповнення офіційного Порталу міської ради, який для зручності білоцерківців міститиме  розділ, де містяни матимуть можливість залишати свої заявки  та проекти на участь в партисипативному бюджеті. Висловив сподівання, що  в подальшому, за активної участі громади,  ці кошти будуть ефективно використовуватися  та сприятимуть розвитку міста.

 

     Заступник директора  Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ Костянтин Плоский зазначив: «Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ традиційно співпрацює з українськими громадами. У 2017 році дев’ять міст та дві територіально об’єднані громади отримають підтримку щодо запровадження громадського бюджету, яка передбачає проведення семінарів та навчальних візитів, надання консультацій та програмного забезпечення для здійснення голосування, фінансове підкріплення інформаційної кампанії.

 

     Свою зацікавленість методологією учасницького бюджетування, у рамках реалізації зазначеного вище проекту, цьогоріч виявили 77 українських територіальних громад. Ми цінуємо зацікавленість громади Білої Церкви, що засвідчує бажання і надалі рухатися у напрямку розвитку  діалогу та формування демократичних цінностей та сподіваємося, що Біла Церква стане флагманом цього напрямку в регіоні».

 

     Костянтин Плоский також розповів про досвід Фундації в цьому напрямку як в містах Польщі, так і України. Акцентував увагу, що кожне місто є унікальним, тому підходи до основних положень громадського бюджету мають бути індивідуальні, із врахуванням його особливостей.

 

     Одним із українських міст, з яким співпрацює Фундація і вже має певні напрацювання  є м.Ірпінь. Про досвід роботи запровадження методики застосування партисипативного бюджету в Ірпіні, кроки, які робилися в місті розповів представник робочої групи з питань розробки основних положень та принципів громадського (партиципаторного) бюджету в м. Ірпінь Микола Ковальчук. Він висловив готовність до співпраці та допомоги в даному напрямку із м.Біла Церква.

 

     В ході зустрічі були обговорені подальші кроки, аби  реалізувати проект в Білій Церкві. Присутні зупинилися на можливих складнощах, проблемах і помилках, які можуть виникнути в процесі, шляхах їх вирішення та ін. 

 

     В заході взяли участь заступник міського голови Інна Новогребельська,  керівники ряду структурних підрозділів міської ради.

 

 


Опубліковано: 02 лютого 2017 року
Поділитися