Протидія домашньому насильству – тема, яка є актуальною

15 вересня в м. Біла Церква відбувся семінар-робоча зустріч на тему: «Розробка Плану спільних дій з розбудови місцевої системи запобігання та протидії домашньому насильству та гендерно зумовленому насильству».

Даний семінар проводився за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні у нашому місті не випадково, адже саме Білоцерківська міська територіальна громада стала однією з 15 громад України, які перемогли у конкурсі й відтепер братимуть участь та отримають підтримку у реалізації проєкту «Міста і громади вільні від домашнього насильства».

На захід були запрошені  перший заступник міського голови Інна Новогребельська, заступник міського голови, голова Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на території  Білоцерківської  міської територіальної громади Катерина Возненко,  представники структурних підрозділів міської ради, які опікуються даними питаннями, представники сектору ювінальної превенції відділу первенції Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції  в Київській області, Білоцерківської міської громадської організації «Правова єдніссть», Білоцерківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Білоцерківського районного відділу 1 філії Державної установи «Центр пробації» та ін. 

Модераторами семінару виступили представниці проєкту Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні - «Міста і громади вільні від домашнього насильства» Ганна Карпеченкова та Наталія Зимівець. Вони наголосили, що Білоцерківська МТГ впродовж трьох років отримуватиме підтримку від міжнародної спільноти  на розбудову системи запобігання і протидії домашнього насильства, яка складається з багатьох елементів.  Наразі відбувається початковий етап адже, використовуватимуться певні управлінські інструменти, які місцева команда зможе застосувати  використовуючи експертну оцінку фахівців Фонду в подальшому плануванні своєї діяльності.

Такий напрямок роботи є актуальним для нашої громади. Зараз  відбудеться планування  заходів, аби якомога більше постраждалих від домашнього насильства осіб мали змогу отримати кваліфіковану комплексну допомогу. А також, щоб  якомога справедливіше було покарано тих людей, які вчиняють домашнє насильство. Робота буде спрямована й на забезпечення зміни їх насильницької поведінки.

Перший заступник міського голови Інна Новогребельська зазначила: «Це питання актуальне для нашої громади, яка є найбільшою у Київській області. Все нове  - дуже цікаве, я була присутня на першій зустрічі, коли виступав посол Канади та інші високоповажні особи, причетні до впровадження даного проєкту,  тому переконана, що ми зможемо внести нові підходи у роботу даного напрямку. Незважаючи на різнопланові проблемні питання, Біла Церква є першопроходьцем у різних сферах свого розвитку.  Серед інновацій було й запровадження проєкту NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне  впровадження пробації в Україні», який успішно реалізовано. Проєкт NORLAU пов’язаний із сьогоднішньою темою, адже пробація сприяє запобіганню проявам насильства. Робота у громаді налагоджена, ухвалена відповідна програма, всі служби сприяють її втіленню. Заходи передбачені  проєктом «Міста і громади вільні від домашнього насильства» обов’язково потрібно проводити, і робити все для того, щоб діти не ставали заручниками ситуацій у родинах і не потерпали від насильства. Дякуємо Фонду ООН, що обрали нашу громаду, ми готові до співпраці та подальшому розвитку цього напрямку діяльності».

Перед присутніми також виступила заступник міського голови Катерина Возненко: «Для нас важливо розуміти куди потрібно рухатися, тому такі заходи вкрай необхідні.  Їх особливістю  є спілкування наживо всіх учасників процесу, виявлення як напрацювань, так проблем та спільне знаходження шляхів їх розв’язання. Наші фахівці вже працювали у напрямку запобігання та протидії домашнього насильства й є досить вагомі результати, але ми  намагатимемося впроваджувати за допомогою Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні ще й ваш досвід пройшовши навчання».

Під час семінару модераторами було доведено результати проведеної громадою оцінки системи запобігання та протидії домашньому насильству (ДН) і гендерно зумовленому насильству (ГЗН). 

Експерти надали шаблон плану дій, допомогли розробити безпосередні заходи у напрямках: забезпечення комплексного інтегорованого підходу до подолання ДН та ГЗН; запобігання та профілактика ДН та ГЗН; притягнення кривдника до відповідальності та зміна його поведінки.

Учасники у ході обговорення, висловлюючи свої думки та мотивації,  які б  на їх думку сприяли розробці найдієвіших,  заходів визначили план, відповідальних та строки  реалізації.  

 

 

 

 

 

Протидія домашньому насильству – тема, яка є актуальною


Опубліковано: 15 вересня 2021 року
Поділитися