Проєкт пробації, який успішно розпочатий у Білій Церкві, продовжиться!

21 жовтня за дорученням міського голови Геннадія Дикого його заступник Інна Новогребельська провела робочу зустріч із представниками Проєкту NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне  впровадження пробації в Україні».

Метою зустрічі було підвести певні підсумки роботи в Білій Церкві та обговорити подальші плани у напрямку ефективної співпраці щодо зменшення рецидивної злочинності, підвищення загального рівня безпеки, зменшення кількості правопорушень та розвитку служби пробації в Україні в цілому.

У зустрічі взяли учать:

- Сірі Фйортофт – керівник Проєкту NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне  впровадження пробації в Україні»;

- Пер Сігурд Воге - норвезький експерт Проєкту, Регіональний директор Норвезької Виправної Служби;

- Ольга Святюк  – начальник Білоцерківського міськрайонного відділу пробації;

- Юрій Луценко – експерт з питань пробації та установ виконання покрань у Білій Церкві;

- Лілія Ібадова – радник з юридичних питань Проєкту;

- Марія Рудько – радник з юридичних питань Проєкту.

Нагадаємо, що майже рік тому, 03 грудня минулого року, у Білій Церкві відбулося офіційне відкриття унікального для України модельного офісу пробації, створеного за європейською моделлю. (детальніше).

Пробація – це проєвропейська система роботи з правопорушниками без їх ізоляції від суспільства, що поєднує контроль за виконанням покарань без позбавлення волі та підтримку змін у житті правопорушника, необхідних для його готовності жити без вчинення правопорушень. Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених і запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

 З того часу центр ефективно та успішно працює, виконуючи свою функцію.

Отож, у ході зустрічі заступник міського голови Інна Новогребельська наголосила, що міська влада зацікавлена в подальшій успішній реалізації даного Проєкту, адже безпечність у місті – це одне із головних її завдань. Поінформувала присутніх про участь міської влади у Проєкті, наголосивши, що реалізувавши його, Біла Церква є однією з перших в Україні в цьому напрямку, що має позитивні результати. Зупинилася на питаннях співпраці з модельним офісом, якому було виділено приміщення,  домопоги зі сторони міста у наданню житла особам, які повертаються з місць позбавлення волі, відновленню необхідних документів даній категорії населення, залученню фахівців служби пробації до роботи у різних міських  комісіях тощо.

Інна Новогребельська  відмітила, що у місті діє Програма профілактики рецидивної злочинності та правопорушень в м. Біла Церква на 2020-2022 роки, проте, вона потребує змін,

оскільки невдовзі буде створена Білоцерківська об’єднана територіальна громада, до якої входитимуть ряд сільських та селищних рад, тому необхідно буде враховувати й їхні потреби.

Запевнила, що міська влада готова до подальшої співпраці і робитиме все залежне від неї, щоб Біла Церква була безпечною та розвилася, використовуючи успішні практики та напрацювання розвинених європейських країн.

Керівник Проєкту NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне  впровадження пробації в Україні» Сірі Фйортофт  відзначила, що Біла Церква є спавді прикладом для всієї держави як попрібно співпрацювати міській владі та службі пробації в Україні.  Тому,  коли  Норвегія, продовжила Проєкт ще на два роки, NORLAU прийняло рішення й надалі розвивати даний напрямок саме у Білій Церкві, залучити місцевий персонал та створити регіональний офіс NORLAU у нашому місці, аби безпосередньо координувати діяльність модельного офісу пробації та навчати на місці необхідних спеціалістів  сфери та ін.

Отож, у ході зустрічі  були обговорені питання: подальший розвиток муніципальної програми для підтримки колишніх ув’язнених/клієнтів з метою побудови безпечного суспільства та безпечного середовища в Білій Церкві; визначення відповідальної особи-координатора, з міської ради, яка  буде співпрацювати з представниками місцевої пробації, Колонією №35 та експертами NORLAU; створення спільної робочої групи на базі пілотного офісу NORLAU, яка визначатиме подальший напрямок роботи.

Крім того, було обговорено й можливість створення на базі модельного офісу пробації у Білій Церкві моніторингового центру,  питання щодо його фінансування та ін.

Всі учасники заходу наголосили, що спільною метою є досягнення безпечного суспільства, тому готові до подальшої співпраці заради цього і вирішили розробити Мемоморандум, який закріпить наміри і домовленості щодо спільних дій та чітко визначить курс, яким рухатимуться.

Проєкт пробації, який успішно розпочатий у Білій Церкві, продовжиться!


Опубліковано: 21 жовтня 2020 року
Поділитися