Про податкові ставки, місцеві податки і збори та рейди по перевірках підприємців Білої Церкви поінформувала заступник міського голови

     В ході прес-конференції, яка відбулася 13 лютого взяла участь заступник міського голови Інна Новогребельська, яка поінформувала про зміни у законодавстві України щодо податкових ставок для нарахування певних видів податків та зокрема, про проект рішення міської ради  «Про встановлення місцевих податків і зборів у м.Біла Церква на 2017 рік».

     Найбільше, ці питання турбують білоцерківців – підприємців малого й середнього бізнесу, фізичних осіб -підприємців І та ІІ груп. Так, згідно із внесеним змінами до Податкового кодексу єдиний  податок для фізичних осіб-підприємців І групи нараховуватиметься  в розмірі 10% від прожиткового мінімуму, який становить на 01.01.2017р -1600грн.  Щомісячно внесок буде складати 160грн. Єдиний соціальний внесок становитиме 352грн. Ставка єдиного податку прийнята на 2017 рік.

     ІІ група фізичних осіб –підприємців сплачуватиме  20% від мінімальної заробітної плати  -640 грн. і 704 грн. – єдиного соціального внеску.

     Зміни щодо ставок по ІІІ та ІV груп можна дізнатися в Податковому кодексі або в проекті рішення, який виноситься на чергову сесію.

     Заступник міського голови зупинилася на податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки на об’єкти житлової та нежитлової нерухомості. Наголосила, що податкова служба має реєстр фізичних осіб-підприємців, які мають таке майно та відповідні права власності.  Згідно законодавства України міська влада може не приймати додаткових рішень по визначенню розміру ставки податку, оскільки в 2017 році надано право податковій інспекції нараховувати податки  для суб’єктів господарювання відповідно до визначених відсотків. Це означає, що для підприємців збільшиться податкове навантаження в частині нерухомості. Суб’єкти господарювання, що мають нерухомість, яка зареєстрована як речове та майнове право, сплачуватимуть 48 грн за 1кв.м ( в 2016р. було 13,78 грн.) . Відповідно до законодавства податок за житлову нерухомість також буде нараховуватись за відповідними ставками, тобто до громадян, які матимуть понад нормовану площу (для квартир – 60кв .м, для будинків-180 кв.м) застосовуватиметься ставка -1,5%. Проте, проектом рішення міської ради пропонується ставка -0,5%, так як було в минулому році.

     Щодо розміру ставок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки (для нежитлової нерухомості)  пропонується ставка -1% (для готелів, кемпінгів, пансіонів, ресторанів, баз тощо). Ставка податку для будівель і офісів фінансового обслуговування (для оренди банків, офісів та ін.) -1%.

     Для офісних будівель фінансового обслуговування промислових підприємств, які не здаються ними в оренду  - ставка становитиме 1 %.

     Для  будівель,  в яких розміщуються  торгові центри, магазини, кафе, СТО, ринки пропонується ставка - 1,5%, а для публічних виступів (театри, кінотеатри) – 1%. Пропонується, що гаражі  матимуть ставку 0,5% за 1 кв.м.

     Для господарських приміщень приватного сектору, які не використовуються для комерційних цілей,  визначено ставку 0%.  Проект рішення визначає, що інші будівлі матимуть ставку -1,5%.

     Детально із проектом рішення міської ради  «Про встановлення місцевих податків і зборів у м.Біла Церква на 2017 рік» можна ознайомитися на офіційному веб-сайті міської ради. Даний проект рішення виноситься на засідання сесії міської ради , яка відбудеться 23.02.2017р. У разі прийняття рішення, воно буде передано до Податкової інспекції й підприємці матимуть можливість у передбачений термін сплатити  відповідні податки до 15 квітня ц.р. та протягом 2017року.

     Інна Новогребельська відмітила, що ставку земельного податку також запропоновано змінити. Так, передбачається, що відсоткова ставка на землю постійного користування становитиме – 1,5% від її нормативно-грошової оцінки, а на землю загального користування – не більше 1% (детальніше можна ознайомитися в проекті рішення).

     Заступник міського голови також наголосила, що містом поширювалася інформація про масові зняття з обліку фізичних осіб-підприємців та поінформувала про реальний  стан речей: «Протягом грудня 2016р.  з обліку було знято 371 особу-підприємців,  переважна кількість з яких не функціонували і відповідно не мали бажання нести додаткове податкове навантаження. За січень ц.р. було ліквідовано 634 ФОП, проте  взято на облік  - 363. В місті ходили чутки,  що ліквідувалося 10 тис. фізичних осіб-підприємців, але це не правдива інформація. В Білій Церкві всього зареєстровано 17 тис. ФОПів. Дехто з них перереєстровувалися з ІІ на І групу, дехто реєструвалися вперше. Для порівняння:  в 2016р. всього знялося з обліку 1388 осіб, а зареєструвалося  -1055. Дякуємо тим, хто зареєстрував свої підприємства й  розуміє важливість  та необхідність сплати податків, адже завдяки цим сплатам забезпечується утримування об’єктів соціальної сфери, навчальних та лікувальних установ та ін.»

     Про питання щодо перевірок підприємців у місті Інна Новогребельська акцентувала увагу, що на даний момент здійснювати перевірки мають право Головна та обласна державні фіскальні служби, оскільки права місцевих податкових служб обмежені. Дані служби проводять перевірки з 01.01.2017р. планово, відповідно затверджених   графіків та у відповідності до законодавства. Податкова інспекція завчасно інформує підприємства на яких будуть проводитись  перевірки, вказуючи склад, термін та предмет перевірки.  Повідомлення та наказ на проведення  вручаються суб’єктам господарювання за 10 днів.

     Заступник міського голови наголосила, що підприємці мають повне право пересвідчитися у достовірності документів, ознайомитися із посвідченнями перевіряючих, аби з’ясувати їх правомочність.

     Іншими органами, які також мають право здійснювати перевірки є: управління Держспоживчслужби, Головне управління Держпраці в Київській області, що також діють у відповідності із затвердженими графіками перевірок, ознайомитися з якими можна на їхніх офіційних сайтах.

     Крім того, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення та  ст.255 до осіб, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення відносяться органи внутрішніх справ, а саме  - Національної поліції. Так, міським відділом поліції нещодавно були проведені рейди по ринках Білої Церкви на відповідність дотримання вимог правил торгівлі на ринках, які затверджені  наказом зареєстрованим в Мінюсті України 22.02.2002р. за №288  6576. Пункт 16 даного порядку передбачає, що продавець на ринку повинен мати при собі документи про сплату ринкового збору та послуг на ринку, належним чином оформлену санітарну медичну книжку (уразі продажу продовольчих товарів).

     В результаті рейдів  було виявлено порушення правил торгівлі,  які відповідно до КУпАП підлягають для складанню протоколів за статей 159, за які накладено адміністративні штрафи.

     «На останньому засіданні  адмінкомісії, головою якої я є, було розглянуто більш як 35 протоколів про відсутність медичних книжок у продавців. Це лише частина всіх складених протоколів. Наголошую, що торгувати, не пройшовши відповідних  медичних обстежень, є в карай небезпечно, адже це може стати причиною зараження різними видами інфекції, - зазначила Інна Новогребельська.- Відомі випадки коли санітарні книжки не просто придбані без проходження медогляду, а навіть оформлені із порушеннями. Цього допускати неможна. До цього питання потрібно ставитися з повною відповідальність, адже від цього залежить здоров’я людей».

     Заступник міського голови також дала відповіді на ряд питань щодо функціонування комунальних підприємств, їх фінансової звітності та ін.


Опубліковано: 14 лютого 2017 року
Поділитися