Привітання міського голови Геннадія Дикого

О мати, закута в кайдани,
Чи чуєш ти брязкіт кайдан?
Нам сором, що звемося рабами
За стільки терпіння і ран.
Ми чули той брязкіт малими,
В серцях так сказли собі:
Для тебе живемо Вкраїно,
Щоб волю здобути тобі.

Словам цієї повстанської пісні вже майже сто років. Вона дуже ясно показує початок шляху, який українці пройшли до того моменту, коли здобули Незалежність для своєї Держави.

Сьогодні ми святкуємо 25-ту річницю Незалежності України, але насправді це був довгий шлях, який триває і досі. Наші батьки, сини і брати виборюють її на Сході. Ми виборюємо її тут. Виборюємо шляхом боротьби з корупцією. Шляхом волонтерської діяльності і громадської роботи. Виборюємо своє право називатися європейцями. Своє право жити в чесній і вільній країні. Вільній від комуністичного минулого, вільній від корупційних і злочинних схем розкрадання, часів Януковича. Вільній від рабської ідеології і байдужості.

Наше місто Біла Церква, за всю свою багатовікову історію, не раз було безпосереднім учасником цієї боротьби. З самого початку заснування у одинадцятому сторіччі, як оборонна фортеця на кордонах Київської Русі. У середині шістнадцятого сторіччя саме з захоплення Білоцерківського замку почалося селянсько - козацьке повстання що дало початок війні між Україною і Польщею. У часи визвольної війни 16-17 сторіччя Біла Церква стала одним з основних опорних пунктів козацького війська. Впродовж вісімнадцятого сторіччя наше місто було свідком народних повстань, вінцем яких стала Коліївщина. Місто відіграло провідну роль у створенні Директорії Української Народної Республіки. Під час Другої Світової війни в Білій Церкві тримав оборону шостий стрілецький корпус. В новітній час білоцерківці переважною більшістю проголосували на референдумі за незалежність України. Під час Помаранчевої Революції наші земляки в духові єдності виборювали конституційне право на чесні виборі. І ось нарешті під час Революції гідності Біла Церква однією з перших провела свого мешканця Михайла Жизневського в військо Небесної Сотні.

Але велике починається з малого. Незалежність України починається з кожного з нас. З нашої громади, з нашого міста. Наші люди завжди були готові виборювати свої права і за сторіччя вони не змінилися. Сьогодні, коли місцеве самоврядування переходить на вищий і якісніший рівень, коли громада міста має великі права, я закликаю вас не зупинятися. Співпрацювати з місцевою владою, контролювати її і допомагати розвитку міста, так як це роблять місцеві громадські об'єднання, волонтерські групи і звичайні жителі міста.

Це тільки початок нашої Незалежності, важка праця, але не забувайте про те, що плодами нашої роботи будуть користуватися наші діти і внуки.

Я хочу закінчити звернення словами великого Кобзаря, що, як ніколи, доречні у нашому сьогоденні не тільки на війні, а і тут в мирній Білій Церкві, що готова з нашою з вами допомогою виборювати справжню Незалежність і щасливе майбутнє.

Борітеся — поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!

З Днем Незалежності дорогі земляки! Слава Україні!

Міський голова                                                                                Геннадій Дикий

 



Опубліковано: 24 серпня 2016 року
Поділитися