Портал відкритих даних SmartGreenБЦ - https://green.softpro.ua/

16 жовтня у Білій Церкві відбулася презентація порталу відкритих даних «Smart Green БЦ», який було розроблено в рамках програми «SMART City» представництва «Фонду Фрідріха Науманна За Свободу» в Україні та Білорусії. На даний час портал працює у тестовому режимі.

Фактична співпраця Білоцерківської міської ради із Фондом Фрідріха Науманна розпочалася у лютому ц.р. із презентації намірів по створенню нової політики місцевого рівня у сфері озеленення, охорони та захисту зелених насаджень у нашому місті. Робота проекту розрахована на 3 роки.

Тож, цього дня, було продемонстровано звіт  про пророблену за поточний рік роботу, а саме: ознайомлення із функціоналом геопорталу відкритих даних зелених насаджень міста Біла Церква, який надасть громаді доступ до публічного реєстру зелених насаджень, їх стану та характеристик.

У ході заходу до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «У сучасному світі проблеми екології стоять на першому місці. Адже у багатьох зараз виникає питання – що залишиться після нас, для наших дітей? Тому ми як прогресивне місто також поставили собі за мету розробити програму сталого озеленення міста. Адже якщо не потурбуватися про це сьогодні, то вже завтра нам доведеться шукати в рази більше коштів на ліквідацію наслідків такої недбалості. На жаль, близько 50 років тому, коли наше місто дуже швидко розвивалося, було допущено помилку у висадженні аварійно-небезпечних дерев, таких як тополі. Розростаючись вони руйнують пішохідні та автомобільні дороги, у зв’язку з чим виникає постійна потреба ремонту та обслуговування дорожнього покриття. Тому я переконаний, що ця програма необхідна місту і що вона буде успішно працювати у нас!»

До слова також було запрошено представника «Фонду Фрідріха Науманна За Свободу» Ольгу Омельчук. Вона розповіла, що Біла Церква вразила своїми пропозиціями і бажанням розвиватися. У процесі роботи від представників міста було озвучено безліч розумних рішень та продуманих шляхів. Протягом цього року була зроблена надзвичайна праця задля впровадження у місті саме розумного озеленення. Також у ході заходу вона передала від Фонду подяку за співпрацю, яка стала символом того, що Біла Церква буде першим містом в Україні, в якому запрацювала інтерактивна система управління зеленими насадженнями.

Про управління зеленими насадженнями м. Біла Церква присутніх поінформувала заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради – начальник управління благоустрою та екології департаменту Альона Колотницька. Вона розповіла, що портал створювався саме як інструмент управління зеленими насадженнями та які функції він буде виконувати саме для роботи департаменту. Тобто це полегшить облік та інвентаризацію зелених насаджень, їх моніторинг, внесення статистики про площу квітників, газонів, кількість дерев тощо. Все це допоможе якісно спланувати кількість насаджень та необхідні кошти на їх утримання на наступні роки.

Із практичною презентацією роботи з порталом виступив комерційний директор компанії «SoftPro» Роман Зіненко. Він наглядно представив як працюють функції сайту з якими працюватиме департамент і як його можна використовувати крім цього.

На порталі можна залишити звернення від мешканців на видалення аварійних та фаутних дерев (дерева із пошкодженнями та вадами стовбурів різного походження) у письмовому вигляді, за допомогою електронного звернення або «гарячої лінії» Центру оперативного реагування (067)(099) (063) 310-77-55.

Під час заходу присутні мали можливість задати спікерам питанням про функції та алгоритм роботи із порталом, а також взяти участь у реалізації проекту шляхом наповнення його відповідною інформацією. Тобто усі бажаючі можуть зареєструватися на сайті https://green.softpro.ua/, щоб створити кабінет користувача та мати можливість залишати заявки із пропозиціями по відновленню та створенню нових об’єктів озеленення. Для того, щоб отримати можливість наносити на карту зелені насадження та об’єкти благоустрою міста, потрібно звернутися до Департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради аби пройти верифікацію на сайті як волонтер. Із 01 листопада доступ до порталу буде обмежено у зв’язку із його наповненням.

У заході взяли участь: заступник міського голови Анатолій Кравець, директор департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради Олег Савченко, представник ГО «Структура» Олена Кравченко, представники балансоутримувачів території міста, центру еколого-натуралістичної творчості, освітньої сфери, архітектурних організацій, громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

Портал відкритих даних SmartGreenБЦ - https://green.softpro.ua/


Опубліковано: 16 жовтня 2019 року
Поділитися