Подарунок місту – нова скульптура Шолом-Алейхему

13 вересня у Білій Церкві відбулася знакова подія – відкриття скульптури видатному письменнику Шолом-Алейхему (вул. Леся Кубаса, 4).

У 1883-1887 роках Шолом-Алейхем (справжнє ім’я Шолом Нохумович Рабинович, 1859 - 1916) жив та творив у нашому місті. У цей час він написав свої одні з найвідоміших творів.

Тож відкриття пам’ятнику поблизу будинку де він жив ці роки стало досить очікуваною подією.

Реалізація проєкту пройшла свій шлях від переможця Громадського бюджету м. Біла Церква у 2018 році, та конкурсу на розробку кращого ескізного проєкту благоустрою території по вул. Леся Курбаса зі встановленням скульптури видатному українському єврейському письменнику Шолом-Алейхему.

Під час заходу із вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Надзвичайно приємно бути причетним до відкриття цього пам’ятника. Я дуже вдячний ініціаторам цієї ідеї ГО «Біла Церква туристична» та усім небайдужим містянам, які проголосували за нього у рамках Громадського бюджету. Також величезна подяка авторам проєкту - родині Василенків та проєктанту Юрію Бабичу. Ми завжди будемо підтримувати такі класні проєкти, які створюють наше місто!»

Також слово надали краєзнавцю та історику Євгену Чернецькому, автору скульптури Максиму Василенку, архітектору Юрію Бабичу, голові ГО «Біла Церква туристична» Олені Фастівській та голові релігійної організації «Іудейська релігійна громада Міцва м. Біла Церква» Нателлі Андрющенко, які поділилися своїми враженням від створення та втілення ідеї скульптури.

У ході заходу з творчими номерами виступили музиканти Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Саксаганського, заслужений артист України, актор театру ім. Саксаганського Іван Калініченко та учень НВК «Міцва-613» Натан Гень.

У заході взяли участь: заступник міського голови Катерина Возненко, начальник відділу культури та туризму міської ради Юлія Ковальська, небайдужі жителі міста, представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

Подарунок місту – нова скульптура Шолом-Алейхему


Опубліковано: 13 вересня 2020 року
Поділитися