Початок опалювального сезону, реконструкція мережі «ТЕЦ-місто» та інші питання під час прес-конференції міського голови

03 жовтня Білоцерківський міський голова Геннадій Дикий провів традиційну прес-конференцію для представників міських засобів масової інформації, в ході якої поінформував про заходи, які проводить міська влада щодо забезпечення життєдіяльності Білої Церкви.

 

Зокрема, зупинився на одному із найактуальніших на даний час питань – підготовці до нового опалювального сезону. Так, міський голова наголосив, що загальний стан готовності міста можна охарактеризувати, як вище середнього – на рівні 95%. Відмітив, що в цьому році проведені гідравлічні випробування на всіх без виключення теплових мережах, під час яких було виявлені пошкодження, які ліквідовано не шляхом заварювання, а заміни труб на попередньо ізольовані. Всього замінено близько 8тис. метрів  мереж (з них 5 км попередньоізольовані). 

 

Варто зазнати, що  сьогодні комунальне підприємство «Білоцерківтепломережа» експлуатує 72 котельні  та 47 теплових пунктів (з них 5 індивідуальних). На балансі комунального підприємства знаходиться 163,3 км теплових мереж. Згідно графіку ремонтів котелень та теплових пунктів фактично підготовлено до роботи 65 котелень (90%) та 47 теплових пунктів (100%).

 

Міський голова відмітив, що завершується будівництво двох нових газових котелень по вул.Полковника Коновальця, 9а та 27б, які здійснюватимуть теплозабезпечення чотирьох будинків та оснащення індивідуальними тепловими пунктамижитлових будинків по вул.Полковника Коновальця, 3, 5, 9.

 

Крім того, виконано заміну морально застарілих приладів автоматики регулювання температури та тиску і автоматики безпеки котлів на чотирьох об’єктах.Частково виконано заміну насосного обладнання на низці котелень, в тому числі заміну основного котельного обладнання на п’яти дахових модульних котельнях.Також здійснюється поступова заміна зношеної запірної арматури на котельнях та теплових мережах та ін.

 

Міський голова також зупинився на заходах щодо обладнання будинків загальнобудинковими лічильниками: «В поточному році були виділені кошти з міського бюджету та отримано субвенцію з державного на встановлення теплових лічильників на багатоквартирні житлові будинки. Вже встановлено  85приладів обліку теплової енергії. Зараз ці роботипродовжуються та до кінця  2017 року планується встановити ще 10лічильників теплової енергії.  Тоді ми матимемо 90%  житлового фонду обладнаного даними приладами».

 

Подальші роботи будуть продовжуватися протягом розпочатого опалювального сезону та в між опалювальний період 2018 року. На  жовтень 2018 року планується вийти 100% показник обладнання житлового фонду лічильниками теплової енергії (крім  будинків, в яких відсутня технічна можливість такого обладнання будинковими приладами обліку). 

 

«Ці заходи, в першу чергу, економитимуть теплові витрати і як наслідок -  кошти наших громадян», - акцентував Геннадій Дикий.

 

В ході прес-конференції міський голова зупинився на питанні погашення заборгованості за спожите теплопостачання, відмітивши, що вдалося частково зменшити дебіторську заборгованість населення з  перед КП БМР «Білоцерківтепломережа»67 млн грн до  50 млн грн.

 

Погашення заборгованості  за природний газ, спожитий у минулому опалювальному періоді, є першочерговою  вимогою НАК «Нафтогаз України» для  початку нового опалювального сезону.  Тому підприємством КП БМР «Білоцерківтепломережа» проводиться робота щодо покращення платіжної дисципліни споживачів послуг та зменшення заборгованості, як в досудовому так і в судовому порядку.

 

Підключення об’єктів до теплопостачання відбувається тільки відповідно до синоптичної ситуації, на основі температурних показників навколишнього середовища. Включення систем опалення здійснюється відповідно до рішення виконкому за умови, якщо протягом трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря не перевищує 8°C. Підключатимуться лише об’єкти, в яких є акт готовності.

 

Геннадій Дикий також зазначив, що станом на сьогодні тариф за теплопостачання не збільшено і  якщо не буде підвищення ціни на газ –залишиться на такому ж рівні. Проте, в залежності від середньодобової зимової температури будуть відповідні витрати газу і як результат витрати коштів.

 

Міський голова: «В цілому місто готове до початку опалювального періоду, але найбільше занепокоєння викликає аварійний стан магістрального трубопроводу «ТЕЦ-місто». Магістральна мережа вже вичерпала свій паспортний розрахунковий ресурс, який складав 25 років. На теперішній час перевищення проектних термінів експлуатації складає 20 років.

 

Технічною особливістю конструкції магістралі є те, що пошкодження труби у будь-якому місці приводить до зупинки теплопостачання до всіх споживачів теплової енергії у зв’язку з відсутністю технічних умов для циркуляції теплоносія по менших колах на весь масив Леваневського. А це один з найбільших районів міста, в якому розташовано 109 багатоквартирних будинків, 5 шкіл, 9 дитсадочків, 6 великих промислових підприємств. Загальна кількість осіб, що мешкають на масиві, складає понад 56 тис. осіб».

 

За період підготовки на тепловій магістралі «ТЕЦ-місто» тричі були проведені гідравлічні випробування. Загальна кількість поривів становила 8 на головній ділянці діаметром 800-400мм та 2 пориви на магістралі діаметром 100-300мм. На даний час всі пошкодження на магістральному трубопроводі усунені. 13 вересня під час проведення гідравлічних випробувань головна ділянка теплової магістралі діаметром 820мм випробування витримала.

 

Вже розроблено техніко-економічне обґрунтування проекту «Реконструкція системи теплопостачання житлового масиву «Леваневський» від Білоцерківської ТЕЦ у м. Біла Церква». Втілення даного проекту дозволить створити умови для сталого й безперебійного забезпечення тепловою енергією мешканців масиву «Леваневський», зменшення питомих витрат палива на транспортування теплової енергії, покращення екологічної ситуації міста. 

 

Як зауважив міський голова на даний час згадана проектно-кошторисна документація пройшла  Державну будівельну експертизу за всіма напрямками, загальна вартість реалізації проекту в цілому складає 338,8 млн грн.

 

Перевагою цього проекту є те, що він дозволяє проводити роботи почергово. Так, виконання першої черги будівництва можливо без зупинки теплопостачання масиву «Леваневський». Вартість реалізація першої черги реконструкції – 96,5 млн грн. 

 

Аби знайти шляхи вирішення даного питання за ініціативи міського голови та народних депутатів України 22 вересня у м. Біла Церква відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.  2 жовтня відбулося ще одне засідання Комітету щодо продовження обговорення порушенихпитань.

 

«Розуміння у народних депутатів актуальності проблеми мережі «ТЕЦ-місто» є і вони підтримали необхідність виділення коштів з державного бюджету. Як тільки місту буде виділено відповідне фінансування – відразу розпочнуться  відповідні роботи» -зазначив Геннадій Дикий.

 

Міський голова висловив слова вдячності за сприяння народному депутату України ХвичіМепарішвілі та поінформував, що на засіданні Комітету також були розглянуті питання реконструкції шляхопроводу «Горбатий міст», стадіону «Трудові резерви» та закупівлі нових тролейбусів та ін.

 

Крім того міський голова наголосив, що до зимового періоду проводять відповідні роботи й ДЖКГ та ЖЕКи міста. Вже закуплено майже весь необхідний об’єм піщано-сольової суміші. Також на засіданні сесії міської радирозлядатиметься можливість, у разі перевиконання місцевого бюджету, закупівлі спеціальної техніки для очищення тротуарів від снігу.

 

Під час прес-конференції міський голова Геннадій Дикий дав відповіді на питання журналістів щодо заходів, які проводяться в місті по вияву несанкціонованих врізок до зливової каналізації; початку опалювального періоду; проведення заходів по охороні складів боєприпасів та стратегічних об’єктів міста  та дій при виникненні можливих надзвичайних ситуацій; забезпечення функціонування ліфтового господарства; упорядкування МАФів на території міста та ін.

Початок опалювального сезону, реконструкція мережі «ТЕЦ-місто» та інші питання під час прес-конференції міського голови


Опубліковано: 03 жовтня 2017 року
Поділитися