Побачили – тепер є над чим працювати

Без перебільшення можна сказати, що медична галузь  є однією із найважливіших у нашому суспільстві, адже від  забезпечення належної якості надання медичних послуг, їх своєчасності, доступності та ефективного використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів залежить найголовніше – життя та здоров’я наших людей.

Вже протягом декількох років у нашій державі відбувається реформування медичної галузі. Практична реалізація пілотних проектів розпочалася  із структурної реорганізації первинної та екстреної медичної допомоги. У більшості країн світу заклади первинної допомоги надають до 90 % загального обсягу медичної допомоги. Кількість лікарів загальної практики — сімейної медицини ( які і є первинною ланкою медицини)  становить від 30 до 50 % кількості усіх лікарів, що працюють в галузі охорони здоров'я.

Робота Центрів первинної медико-санітарної допомоги полягає в забезпеченні населення доступною, безперервною, своєчасною, якісною та ефективною первинною медико-санітарною допомогою.

Первинна медична допомога — медична допомога, що надається в амбулаторних умовах або за місцем проживання пацієнта лікарем загальної практики-сімейним лікарем і передбачає:
-
надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактики;
- направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому спеціалізованої або високо спеціалізованої медичної допомоги;
-
надання невідкладної медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, спеціалізованої або високоспеціалізованої медичної допомоги.

В Білій Церкві також було проведено ряд заходів щодо реформування медичної галузі. Заходи розпочалися ще в 2013 році. Зокрема, рішенням Білоцерківської міської ради в місті був створений комунальний заклад Білоцерківської міської ради «Міський Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1», який розташований  за адресою: вул. І.Мазепи (бувша Щорса), 65-а .

В складі Центру №1 працює чотири амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та відділення невідкладної допомоги. Загальна чисельність населення в районі обслуговування Центру складає 51567 дорослих та дітей. Амбулаторії знаходяться за адресами:
-
№1 та №2 - вул. І.Мазепи , 65-а;
-
№3 – б-р Олександрійський, 159;
-
№4 – Гайок, 50/48.

Протягом року планується  відкрити  амбулаторії загальної практики-сімейної медицини  на масивах  Леваневського, Таращанському та Залізничному селищі.

Роботу розпочали, проте, у лікарів  на практиці  виникає чимало запитань щодо організації діяльності, матеріально-технічного забезпечення, фінансування тощо.

З метою роз’яснення хвилюючих моментів та ознайомлення як має функціонувати медицина після вжиття всіх необхідних заходів, які передбачає реформування,   управлінням охорони здоров’я міської ради, на чолі з Павлом Маслянко, за дорученням міського голови Геннадія Дикого та за сприяння депутата Київської обласної ради , голови постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів, завідуючої терапевтичним відділенням міської лікарні №2 Наталії Бігарі було організовано робочу поїздку лікарів міста до м.Новоград-Волинського Житомирської області. Представники медичної сфери міста, серед яких сімейні лікарі, терапевти, педіатри відвідали  медичні заклади Новоград-Волинського та дізналися як їхні лікарі провели у себе реформування,  повністю перейшовши до нової структури.

Наталія Бігарі зазначила: «Реформування сімейної медицини проходить не перший рік. Так сталося, що Біла Церква на одному із останніх місць  у цьому напрямку.  У нас недостатньо створених амбулаторій, працює лише один Центр первинної медико-санітарної допомоги.  Нашим завданням є наближення медичної  допомоги до населення  та проведення профілактичних заходів  захворюваності на високому рівні.  Така позиція є пріоритетом для держави, Білої Церкви та найбільш вигідною для населення .

Про сімейну медицину в державі та самій медичній спільноті постійно йдуть розмови, але питань менше не стає. Лікарі Білої Церкви  проходять спеціалізовані курси по сімейній медицині, але, на жаль, не повністю розуміють як на практиці діють амбулаторії лікарів загальної практики - сімейної медицини. Тому, у нас виникла ідея, по-принципу: «Один раз побачити, ніж сто разів почути» - показати практичним терапевтам та керівникам діючих міських амбулаторій як працює така система в інших регіонах.»

Прибувших до Новоград-Волинського медиків Білої Церкви зустріли колеги. Приємно відмітити, що новоград-волинські ескулапи радо вітали білоцерківців і щиро намагалися  поділитися досвідом.

Головний лікар комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Новограда – Волинського» Інна Вошко разом із колегами намагалися надати відповіді на всі питання, які лунали від білоцерківців, а їх було дуже багато. Цікавили наших лікарів такі питання: нормативне регулювання діяльності сфери; ведення документації; організація роботи сімейного лікаря, педіатра, гінеколога в первинній ланці медицини; ведення диспансерної групи хворих; обслуговування онкохворих;  використання медикаментів особливого призначення; проведення профілактичних медоглядів; організація роботи реєстраційної бази пацієнтів; мотивація роботи лікарів; результати, які досягнули новоград-волинські медики після впровадження реформи та багато інших питань.

Слід зазначити, що комунальний заклад «Центр первинної медико – санітарної допомоги міста Новограда – Волинського» був створений 01.02.2013 року.

Для повноцінного функціонування лікувального закладу було підготовлено відповідну матеріально – технічну та правову базу. Даний центр перший в Житомирській області отримав ліцензію МОЗ України на медичну практику, у 2015 р. Центр пройшов успішно акредитацію на вищу категорію.  До ЦПМСД міста входять такі структурні підрозділи: декілька відділень лікарів загальної практики-сімейної медицини, відділення педіатрів, гінекологів;денні стаціонари для дорослих і для дітей та денний стаціонар при відділенні лікарів акушер – гінекологів.  Центр включає п’ять амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, в яких у залежності від  кількості закріпленого населення працюють від одного до шести  сімейних лікарів, педіатрів та гінекологів.

За одним сімейним лікарем закріплено 1500 дорослого населення, за педіатром - 800 дітей.  Згідно штатного розпису Новоград-Волинського ЦПМСД в структурі працює 71 лікар. Кількість населення, яке обслуговує Центр міста – 56 358, в т. ч. :дорослого населення – 45 708;  дітей віком від 0 до 18 – 10 650 осіб.

Сімейними лікарями  Новоград-Волинського забезпечується надання паліативної допомоги хворим з хронічним больовим синдромом, в т. ч. онкологічним хворим (стаціонар на дому) та диспансеризація дорослого та дитячого населення в т.ч. з орфанними захворюваннями. На диспансерному  обліку знаходиться  – 71 708, в т. ч. дітей - 5 013.

Комунальним закладом забезпечуються інваліди та діти інваліди технічними засобами та виробами медичного призначення за рахунок бюджетних коштів, а також надається невідкладна медична допомога в робочий час закладу.

 В 2014 році у Новоград-Волинському була затверджена міська регіональна програма «Місцевих стимулів», яка передбачає мотивацію у вигляді додаткової оплати праці сімейним лікарям та педіатрам, встановлення надбавок за обсяг та якість виконаної роботи 50,0%: забезпечення медичних працівників житлом (черга на житло); виділення земельних ділянок на приватне будівництво; безкоштовний проїзд у транспорті.

В ході робочої поїздки лікарі Білої Церкви відвідали Центр первинної медико – санітарної допомоги міста Новограда – Волинського, ряд амбулаторій в мікрорайонах міста, які обслуговують різну кількість населення, Білоцерківські лікарі детально на практиці ознайомилися  із роботою медиків .

Крім того, начальник управління охорони здоров’я Новоград-Волинської міської ради Любомир Дутчак та головний лікар Новоград-Волинського міськрайонного територіального медичного об’єднання Василь Борис ознайомили нашу делегацію з роботою усіх відділень ТМО.

Під час робочої поїздки Павло Маслянко зазначив: «Крім Новоград-Волинського ми вивчатимемо досвід й інших міст з даного питання. Зокрема,  таких - як Миколаїв, де на 500 тис населення діють п’ять Центрів первинної медико-санітарної допомоги  та 25 амбулаторій загальної практики - сімейної медицини.  Крім того, ми працюємо над питанням залучення молодих спеціалістів, оскільки в місті є гостра проблема із лікарями, особливо педіатрами. Звичайно, першим питанням, яке може виникнути у молодих лікарів, які приїдуть до міста – наявність жила. Для цього міською владою  буде передбачено  виділення службових кімнат та квартир. Тільки так, я вважаю, ми зможемо вирішити питання».

Начальник управління охорони здоров’я міської ради також поінформував про заходи, які заплановано провести управлінням щодо переходу  в електронний режим ведення  медичних карток пацієнтів.  Міністерством охорони здоров’я України  було презентовано загальнодержавну програму, яка міститиме  реєстр всіх даних з медичних карток пацієнтів з усієї держави. Програма розроблена за європейськими стандартами і, наразі, відбувається адаптація до України. Пілотний проект по випробуванню в дії даної програми вже запущено в Скадовську, Вознесенську та інших містах.

Наталія Бігарі та Павло Маслянко також наголосили на необхідності зміни підходів лікарів до своєї роботи в рамках реформи, проведення  для них навчань та тренінгів, консультацій  та обміну досвідом; запровадження  страхової медицини та ін. Важливим залишається питання виділення приміщень для роботи амбулаторій загальної практики-сімейної медицини та оснащення їх необхідним матеріально-технічним обладнанням. Тільки разом, об’єднавши зусилля державної і міської влади та медичної спільноти зможе відбутися повноцінна реформа галузі.

Білоцерківські лікарі висловили слова щирої подяки медикам Новоград-Волинського за теплий прийом, бажання поділитися практичним досвідом,  надану можливість ознайомитися з їхньою роботою та побажали їм успіхів.

Сподіваємося, що європейські стандарти та підходи невдовзі  працюватимуть і в  Білій Церкві на повну потужність, а білоцерківці отримають якісні медичні послуги.



Опубліковано: 01 червня 2016 року
Поділитися