Пілотний проєкт «Поліцейський – учасник освітнього процесу» стартував на Київщині

28 травня в м.Біла Церква відбулося урочисте вручення ювенальним поліцейським сертифікатів про проходження навчання за програмою «Поліцейський – учасник освітнього процесу».

Проєкт ініційований Національною поліцією України, Київською обласною державною адміністрацією та Головним управлінням Національної поліції в Київській області є унікальним, оскільки відповідає усім інтересам учасників освітнього процесу. Основна його мета - об’єднання зусиль працівників системи освіти і поліції задля формування безпечного освітнього середовища  в закладах освіти.

Тридцять ювенальних поліцейських всіх районних управлінь поліції Київської області взяли участь у навчанні в межах партнерського навчального проєкту «Поліцейський – учасник освітнього процесу». Під час навчання на базі  КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів», який знаходиться у Білій Церкві,  поліцейськими було опановано ряд навчальних сесій: «Школа безпечна для дитини», «Школа як освітня система», «Професійне вдосконалення через практику», «Партнерство в освіті», «Складові успішної роботи  в команді», «Психологічна адаптація в налагодженні партнерської  міжвідомчої взаємодії» та ін.

Поліцейські опановували технології управління конфліктами та конфліктними ситуаціями, ознайомилися з практиками забезпечення психологічного здоров’я дітей як суб’єктів освітнього процесу та умовами профілактики насильства у шкільному середовищі. Розглядали особливості спілкування з дітьми, постраждалих від насильства та тих, які вчиняють насильство, визначали проблеми та шляхи запобігання проявам булінгу та ін. Знайомилися з алгоритмами вивчення та реагування в ситуаціях самоушкоджуючої соціальної поведінки, проблематикою кібербезпеки та практичними способами її забезпечення.

Голова Національної поліції України Ігор Клименко виступаючи перед присутніми зазначив: «Сьогодні цей захід відбувається за участю представників правоохоронних органів, педагогічних кадрів, дітей та батьків з вагомої причини. Президент України прийняв рішення звернути увагу силових підрозділів, органів державної влади на проблеми дітей, в першу чергу тих,  які навчаються в середній школі та професійно-технічних училищах.

Зараз в державі проживає більше 7 млн дітей. З них 4 млн  – учні середніх шкіл.

Ми вивчали проблеми, які є у вихованні та навчанні  дітей,  вивчали роль поліцейських, місцевої влади, адміністрації школи та батьків в освітньому процесі. Висновок який ми зробили - всім разом нам потрібно виробити модель спільної роботи у всій державі у напрямку «Поліцейський – учасник освітнього процесу».

У Київській області функціонує більше 700 навчальних закладів середньої освіти, в Україні  - 15 тис. шкіл та більше 230 ПТУ.

Саме категорія дітей з 13 до18 років – найбільше страждає від різних проявів насильства,  чимало з них скоюють злочини.

У нас близько 300 тис малозабезпечених, велика кількість дітей, які проживають у сім’ях,  які мають проблеми фінансового, фізичного, психічного характеру. Чотири мільйони громадян виїхали за кордон, залишивши малолітніх дітей в Україні. Діти з цих родин потенційно можуть потребувати допомоги.

На жаль, значно збільшилася кількість проявів насильства різних видів, пов’язаних з дітьми (батьки - діти; діти- вчителі; діти-діти; діти-інтернет). Часто це стає причиною дитячого самогубства. Щотижня  в Україні 10-15 дітей намагаються покінчити життя самогубством.

Карантин також привів до збільшення домашнього насильства – до конфліктів у родинах і як наслідок – до росту рівня самогубств серед дітей.

 Це  наші діти і ми не маємо допустити, щоб жодна дитина постраждала чи  стала на шлях злочину, не почавши дорослого життя.

В Україні, відносно дітей, протягом цього року скоєно 1300 злочинів,  450 дітей – скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Не звертати  увагу на проблеми у вихованні майбутнього покоління ми не маємо права. Ми визначилися, що наразі може зробити національна поліція. 1200 інспекторів ювенальної превенції проходять службу в управліннях поліції і працює 180 – шкільних офіцерів поліції. Проте, на діючу кількість шкіл і ПТУ – це занадто мало.

Поліцейський – учасник освітнього процесу має бути – не охоронцем у школі,  а спеціалістом – який глибоко розуміє суть проблем дітей і проводить роботу з попередження проявів насильства та злочинів і захищати наших дітей. Тому ми звернулися до голів обласних державних адміністрацій, до голів ТМГ, керівників  управлінь освіти і соціального захисту населення з ініціативою – розробити спільні дії та заходи. Тільки спільно ми зможемо зрозуміти проблеми дітей і відверто говорити про те, що вони хочуть, як цього досягти і чого нам для цього не вистачає.

«Поліцейський – учасник освітнього процесу» - це пілотний проєкт започаткований на Київщині – наше завдання напрацювати модель подальших дій. Сьогоднішній випуск 30  інспекторів ювенальної превенції має нам показати яким чином ми з 1 вересня почнемо працювати у школах, як обмінюватимемося інформацією тощо.

Прохання до батьківських комітетів і вчителів надавати інформацію та співпрацювати у даному напрямку, аби виявити проблеми, які з об’єктивних причин не видно на перший погляд.

Працівники – ретельно відібрані, знають основи вікової психології й мають знати, що думає дитина і що можемо очікувати від тої чи іншої дитини.

Ви перші, але переконаний, що ми досягнемо того, що дитинство у нашій  країні буде безпечнішим. Бажаю всім плідної роботи і всім разом швидко реагувати на виклики, які стоять перед нами у захисті дітей».

Із вітальним словом до присутніх звернувся голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін, який привітав усіх присутніх зі стартом проєкту «Поліцейський – учасник освітнього процесу». Він подякував керівництву держави, керівнику ювенальної поліції та представникам місцевого самоврядування за те, що ініціювали цей проєкт та обрали Київську область пілотною у його реалізації. 

«Сьогодні на цій площі зібралися люди, яким не байдужа доля та майбутнє дітей. Кожен із нас, батьків, думає про фізичний, духовний, психологічний розвиток, та не має забувати й про безпеку, - зазначив Василь Володін. – Оскільки велику частину свого часу діти проводять в школі, на базі Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів було підготовлено і відібрано найкращих фахівців, які зможуть створити безпечні умови у закладах освіти. Вони будуть здатні не в прямому сенсі бути наглядачами, а й стати справжніми друзями для наших дітей у школах, тими, до кого можна звернутись за порадою чи настановою».

Голова Київської обласної державної адміністрації висловив упевненість у тому, що відібрані фахівці справляться із поставленими завданнями на найвищому рівні та побажав проєкту «Поліцейський – учасник освітнього процесу» подальшого розвитку. Адже головною метою є те, щоб у майбутньому в кожній школі був такий поліцейський.

Очільник облдержадміністрації також передав набори, які будуть допомагати поліцейським навчати правилам дорожнього руху дітей, оскільки на це також потрібно звертати увагу.

Міський голова Геннадій Дикий звертаючись до присутніх  зауважив: «Я надзвичайно радий, що такий захід вперше відбувається саме у нашій територіальній громаді, в центрі найбільшого району в Україні. Молодь, а саме підлітки, надзвичайно сильно піддається впливу, особливо негативному: неблагополучні сім’ї, провокації з боку однолітків, псевдопсихологи у соціальних мережах – це все залишає свій відбиток на дитячій психіці, і в результаті, на жаль, ми бачимо велику кількість підліткових самогубств. Тому робота правоохоронних органів має підлаштовуватися до таких реалій сьогодення. Адже з проблемою потрібно боротися ще до її виникнення, і для цього створена превентивна робота. Тому ювенальні поліцейські мають стати друзями для підлітків, які будуть довіряти вам. А також знайти спільну мову з їх батьками, які будуть відноситися до вас із довірою та приходити за порадою. У Білій Церкві близько 20 000 дітей шкільного віку, і усі вони потребують вашої підтримки та допомоги. Ми, у свою чергу, маємо опікуватися ними, адже діти – це наше майбутнє!».

До присутніх також звернулися начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов та прокурор Київської області Олексій Хоменко, які зупинилися на роботі правоохоронних органів у напрямку профілактики дитячої злочинності та запобіганню злочинів проти дітей, та наголосили на необхідності координації зусиль батьківських комітетів, вчителів,  правоохоронців та місцевої влади з реалізації даного пілотного проєкту.

Випускники, які отримали сертифікати – отримають засоби, необхідні для роботи. Зокрема від Білоцерківської МТГ було передано оргтехніку.

Із числа випускників п’ятеро поліцейських будуть працювати у Білій Церкві, це: Яніна Царенко, Іван Музиченко, Анжела Купчук, Наталя Волуйко, Петро Мелашенко.

У заході взяли участь голова Білоцерківської районної державної адміністрації Людмила Мерзлюк, секретар Білоцерківської міської ради Дмитро Киришун, директор департаменту освіти і науки КОДА Жанна Осипенко, в.о.ректора Комунального навчального закладу Київської обласної ради «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів»  Наталія Бендерець та ін.

Пілотний проєкт «Поліцейський – учасник освітнього процесу» стартував на Київщині


Опубліковано: 28 травня 2021 року
Поділитися