Підсумки з цивільного захисту населення за 2016 рік підведено

     12 січня в м. Біла Церква відбулася нарада по підведенню підсумків роботи з цивільного захисту населення міста в 2016 році, яку провів заступник міського голови  Сергій Пахольчук.

 

     Заступник міського голови наголосив, що робота керівного складу цивільної оборони, служб, підприємств, організацій та установ Білої Церкви у 2016 році була спрямована на підвищення ефективності функціонування та посилення надійності єдиної системи цивільного захисту населення і території міста, зниження негативних наслідків надзвичайних ситуацій.

 

     Акцентував увагу на тому, що в Білій Церкві протягом минулого року не було зафіксовано виникнення жодної надзвичайної ситуації. Хоча слід зауважити, що для цього існує безліч передумов, які пов’язані з існуванням потенційних небезпек, до найактуальніших  з яких можна віднести застарілість і зношеність, внаслідок чого - аварійний стан, більшості існуючих мереж, особливо це стосується теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також є ще одна потенційна небезпека – стан труб газопостачання, які йдуть по зовнішніх стінах багатоквартирних житлових будинках. Крім того, на сході країни йде війна. Всі ці фактори вимагають від нас бути в стані готовності до виникнення надзвичайних ситуацій та оперативно й дієво реагувати у разі їх виникнення. 

 

     В ході наради начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Ю.Кузнецов доповів про підсумки роботи з цивільного захисту м.Біла Церква в 2016 році.

 

     Зокрема, наголосив, в житті нашого міста у сфері цивільного захисту 2016р. був ознаменованим двома подіями, які відбуваються один раз на 5 років, а саме:

1. в період з 19 по 23 вересня Державною службою України з надзвичайних ситуацій була проведена всебічна перевірка стану реалізації державної політики у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки у Київській області та у нашому місті;

2. в період з 28 листопада по 02 грудня  під керівництвом ДСНС України на території Київської області було проведено багатоступеневе командно-штабне навчання, в якому місто також брало активну участь.

 

     Під час зазначених заходів органи управління і сили ЦЗ нашого міста продемонстрували достатньо високий ступень знань і підготовки.

 

     Позитивним у сфері цивільного захисту нашого міста є те, що протягом минулого року на території міста не було зафіксовано виникнення жодної надзвичайної ситуації, хоча  є передумови -  зношення мереж тепло-, водо-, газопостачання. Лише завдяки оперативності та майстерності аварійних служб, аварії, що виникали на мережах, не перетворилися у надзвичайні ситуації.

 

     Протягом минулого року також відбувалася робота над подальшим впровадженням у життя вимог Кодексу цивільного захисту України.

     

     Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Ю.Кузнецов також зупинився  на роботі комісії виконавчого комітету міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки і  надзвичайних ситуацій, спеціалізованих служб цивільного захисту міста. Поінформував про заходи, які проводяться на об’єктах господарювання міста щодо радіаційного та хімічного захисту, евакуаційні заходи, доповів про стан інженерного захисту споруд та медичне забезпечення працівників, забезпечення епідемічного благополуччя, біологічного захисту тощо. Наголосив на проблемі щодо стану системи оповіщення, яка на даний час є практично зруйнованою та зупинився на інформації щодо виконання плану основних заходів  підготовки з питань цивільного захисту в 2016р.

 

     Під час наради заступник начальника Білоцерківського районного відділу Головного управління ДСУ НС у Київській області Андрій Стадник  доповів про  протипожежний захист.

 

     Відмітив, що на жаль, ситуація щодо протипожежного стану у нашому місті, як і по всі Україні, залишається напруженою.

 

     Збільшення кількості пожеж напряму пов’язано із зубожінням населення. Внаслідок різкого подорожчання опалення осель і підприємств населення вишукує більш дешеві варіанти, але, нажаль, найчастіше вони пов’язані з грубими порушеннями заходів пожежної безпеки.

 

     Так, сили пожежно-рятувальної служби в минулому році брали участь участь у гасінні понад 350 пожеж, які сталися на території міста (це на 60% більше ніж у 2015 році). Під час пожеж  загинуло 8 осіб (проти  5 осіб  у 2015 році), орієнтовний обсяг прямих збитків склав понад 14 млн. грн., ( що також у двічі більше, ніж у 2015 році).

                                                                        

     Основними видами порушень у сфері пожежної безпеки, які призвели до виникнення пожеж є:

1. в неопалювальний сезон - необережне поводження з вогнем;

2. в опалювальний сезон - порушення правил монтажу та експлуатації опалювального обладнання.

 

     На сьогоднішній день у місті існують суттєві проблеми у сфері забезпечення пожежної безпеки, серед яких - низка протипожежних заходів, які потребують значних капіталовкладень. Це і відновлення автоматичної пожежної сигналізації, протипожежного обладнання в житлових будинках високої поверховості, вогнезахисна обробка  дерев’яних елементів покрівель.

 

     Але існує низка порушень пожежної безпеки,  усунення яких не вимагає  суттєвих капіталовкладень. Їх позитивне вирішення залежить лише від волі керівників суб’єктів господарювання. Мова йдеться про відсутність вогнегасників, захаращеність підвальних приміщень,  горищ, евакуаційних виходів, зберігання горючих речовин з грубими порушеннями пожежної безпеки,  влаштування комірок на сходових клітинах та зберігання в них горючих, легкозаймистих речовин та балонів з газами тощо.

 

     Найчастіше такі недоліки, нібито несуттєві для когось, призводять до трагічних наслідків.

 

     Також було акцентовано увагу на необхідності дотримання жителями міста правил пожежної безпеки в житлових будинках, а саме  не захаращення аварійних виходів та проходів, бо іноді це може завадити врятувати не тільки матеріальні цінності, а й життя людей.

 

     Присутнім також було окреслено основні завдання на 2017 рік та висловлено подяку ряду керівників та відповідальних осіб підприємств, які належно виконувалися всі поставлені завдання по цивільному захисту.

 

     В нараді взяли участь керівники міських підприємств, організацій, установ різних форм власності.


Опубліковано: 12 січня 2017 року
Поділитися