Підсумки роботи з цивільного захисту населення: працювати є над чим

17 січня в м. Біла Церква відбулася нарада щодо підведення підсумків роботи з цивільного захисту населення міста в 2017 році, яку провів міський голова Геннадій Дикий.

 

Немає необхідності роз’яснювати значення цивільного захисту у всіх сферах нашого життя.  У першому пункті статті 20 «Завдання і обов’язки суб’єктів господарювання» Кодексу цивільного захисту України зазначено: «забезпечення виконання заходів у сфері цивільного захисту на об’єктах суб’єкта господарювання». Це означає, що головним обов’язком керівника будь-якого рангу є збереження життя і здоров’я підлеглих працівників.

 

На жаль, актуальність цивільного захисту в Україні з року в рік зростає. Не є виключенням і наше місто, адже існує безліч факторів, які можуть привести до виникнення надзвичайних ситуацій як техногенного, так і природного характеру, оскільки  поступово  зношуються елементи усіх видів комунікацій, для відновлення  яких недостатньо фінансування. Особливе занепокоєння викликає стан мереж теплопостачання. Також спостерігається різке збільшення кількості пожеж, і не тільки у житловому секторі. Наприкінці року навіть природа продемонструвала, які неочікувані сюрпризи може нам піднести.

 

Все це вимагає від нас у будь-який час пори року і доби бути  готовими до реагування на можливі надзвичайні ситуації у всіх сферах життя нашого міста.

 

Геннадій Дикий: «Ми маємо пам’ятати - у нас в країні війна і є велика кількість випадків надзвичайного характеру, які відбувалися в Україні. І на скільки були готові, чи не готові  до  них органи місцевої влади –ми побачили. Біла Церква й раніше була містом, у якому базувалося багато військових частин, є стратегічні підприємства та підприємства, які є об’єктами підвищеної небезпеки. Тому, ми мусимо працювати, аби  не допустити на них надзвичайних ситуацій, а при виникненні таких – зуміти швидко, злагоджено та професійно  ліквідувати їх. Кожен керівник відповідає за життя  та здоров’я своїх працівників, тому повинен володіти ситуацією, проводити на своїх підприємствах відповідні заходи  й навчання та обов’язково виконати всі поставлені завдання  на поточний рік».

 

З більш детальним аналізом і оцінкою роботи щодо цивільного захисту населення за минулий рік присутніх ознайомив в.п. начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту  населення Білоцерківської міської ради Петро Франчук.

 

Він наголосив, що 2017 рік у плані загрози і виникнення надзвичайних ситуацій для нашого міста був не дуже вдалим.

 

Так, 18 грудня вперше за багато років на території нашого міста було зафіксовано виникнення надзвичайної ситуації природного характеру внаслідок випадіння великої кількості снігу за 12 годин - 26,3 мм при нормі 20мм.

 

Протягом минулого року було зафіксовано 4 випадки реальної загрози виникнення надзвичайних ситуацій а саме:

- 17 січня і 08 лютого - загроза виникнення надзвичайної ситуації (НС), внаслідок аварій на мережах теплопостачання на вул. Леваневського та Шолом-Алейхема;

- 24 лютого – загроза виникнення НС, внаслідок затоплення житлових будинків під час різкого танення снігу;

- 22 травня – загроза виникнення НС, внаслідок різкого погіршення якості води у річці Протока, що призвело до загибелі риби,  причиною чого став скид хлорованої води у Протоку під час промивки системи централізованого водопостачання міста.

 

Варто відзначити, що джерелом всіх зазначених загроз є людина, її діяльності або бездіяльності. На жаль, не всі ми відрізняємося бережливим ставленням до навколишнього природного середовища, не завжди замислюючись, що залишаємо нашим нащадкам.

 

Крім того, на території міста ми маємо безліч потенційних небезпек, які є загрозою виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру. До найактуальніших з них можна віднести застарілість і зношеність, внаслідок чого - аварійний стан більшості існуючих мереж, особливо це стосується теплопостачання, водопостачання та водовідведення. З цієї причини з року в рік збільшується кількість аварій. Враховуючи зазначене, було сформовано головне завдання перед присутніми - відновлення в найкоротший термін існуючих мереж, інакше  є ризик мати у місті серйозну проблему у плані забезпечення належних умов життєдіяльності населення.

 

«Можна із певненістю заявити, що в минулому році лише завдяки оперативності та майстерності аварійних служб, аварії, що виникали на мережах не перетворилися у надзвичайні ситуації.  До цього часу не до кінця вирішено питання обслуговування труб газопостачання, які прокладені по зовнішніх стінах багатоквартирних житлових будинків. Не завершилися суперечки, кому вони належать і хто має їх обслуговувати. Ця проблема може стати своєрідною «бомбою» й питання лише у часі та у ступені важких  наслідків,- зауважив в.п. начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту  населення. - Вирішення озвучених проблем і тих, які не згадувалися, але існують  - залежить, в першу чергу, від нас із вами».

 

Петро Франчук також відмітив, що робота керівного складу цивільного захисту міста усіх рівнів протягом 2017 року була спрямована на підвищення ефективності функціонування та посилення надійності єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій, зниження негативних наслідків надзвичайних ситуацій.

 

У звітному періоді проводилася робота щодо подальшого впровадження у життя вимог Кодексу цивільного захисту України незважаючи на те, що основні нормативні документи, які регламентують планування у сфері цивільного захисту та організацію оповіщення і зв’язку в умовах НС прийняті лише протягом серпня - вересня минулого року.

 

Доповідач детально зупинився на:

- роботі  комісії виконавчого комітету міської ради з питань техногенно-екологічної безпеки і  надзвичайних ситуацій;

- роботі спеціалізованих служб цивільного захисту міста;

- інженерному захисті на об’єктах господарювання міста;

- радіаційному та хімічному захисті потенційно небезпечних об’єктів розташованих на території міста;

- евакуаційних заходах для населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій;

- медичному забезпеченні;

-  забезпеченні епідемічного благополуччя, біологічного захисту, моніторингу;

- протипожежному захисті;

- стані системи оповіщення та провадженні системи централізованого оповіщення і зв’язку в місті;

- стані  підготовки працівників підприємтсв, установ та організацій усіх форм власності  відповідно до Плану основних заходів підготовки з цивільного захисту на 2017 рік.

 

Підводячи підсумки наради, міський голова Геннадій Дикий окреслив присутнім  основні завдання на 2018 рік, зупинився на: питаннях організації прибирання снігу під час ускладнення погодних умов; заходах щодо реконструкції аварійної магістралі ТЕЦ-місто; розширення  міської мережі водовідведення та роботі над виявленням та усуненням випадків несанкціонованого підключення каналізації до зливових мереж; урегулюванні гідрологічного стану р.Рось та р.Протока; ліквідації стихійної торгівлі, яка сприяє високим показникам інфекційно-кишкових захворювань білоцерківців;  ліквідації стихійних сміттєзвалищ; приведенні в належний стан сховищ; знаходженні шляхів встановлення протипожежних систем та систем оповіщення на підприємствах міста та ін.

 

В нараді взяли участь заступник міського голови Валерій Гнатюк,  члени комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, керівники міських підприємств, організацій, установ різних форм власності, представники ЗМІ.

Підсумки роботи з цивільного захисту населення: працювати є над чим


Опубліковано: 17 січня 2018 року
Поділитися