Перемога у турнірі на призи О.Медведя - вагомий крок на шляху до визнання

23 листопада в м. Біла Церква відбулося урочисте відкриття XVІІ Міжнародного турніру з вільної боротьби серед юніорів на призи триразового олімпійського чемпіона Олександра Медведя.

Немає сумніву, що ці змагання є значним стимулом для активної роботи і відіграють позитивну роль в розвитку дитячо-юнацького спорту та спорту вищих досягнень. Цей турнір є школою виховання мужніх людей, в подальшому відомих уславлених українських борців вільного стилю.

Цього року у змаганнях взяли участь понад 150 спортсменів у складі більш як 20 команд із трьох країн – Білорусія, Ізраїль та Україна. Нашу державу представляли спортсмени команд з 16 різних регіонів України.

На початку заходу всі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Голодоморів та політичних репресій, віддавши скорботну данину пам’яті великомученикам голоду.

Від імені міського голови Геннадія Дикого з вітальним словом до присутніх звернулася його заступник Катерина Литвиненко, яка привітала всіх гостей на нашій рідній Білоцерківській землі, наголосила, що турнір на честь Олександра Медеведя – знакова подія для міста, адже вже сімнадцятий раз збирає на змагання спортсменів не тільки з усіх куточків України, а й із багатьох країн світу. Побажала спортсменам показати свій максимум, здобути великі досягнення та перемоги.

 Призер чемпіонатів світу, головний тренер збірної команди України, Заслужений тренер України Володимир Данько привітав присутніх від імені Асоціації спортивної боротьби України і Міністерства молоді та спорту України, побажав, аби серед учасників неодмінно з’явилися Олімпійські чемпіони та призери світових змагань.

Слова привітань та побажань перемоги найсильнішому також висловив президент  Національної асоціації спорту України Ярослав Бєляєв. Від імені родини Олександра Медведя слово мав Павло Царенко, який побажав спортсменам удачі, енергії, гідних суперників та перемог.

Турнір тривав 2 дні – 23 та 24 листопада. Головним суддею змагань виступив майстер спорту Валерій Падалець.

За результатами змагань, у десяти вікових категоріях було визначено переможців та призерів. Серед переможців були й білоцерківські спортсмени: Нарек Погосян - ІІІ місце, вікова категорія 65 кг (тренери: Падалець В.П., Хоменко В.В.); Валентин Бабій - ІІ місце, вікова категорія 79 кг (тренери: Падалець В.П. Савченко В.І.); Даніїл Підлипинець - І місце, вікова категорія 93 кг (тренер Старинський О.М.); Дмитро Денисюк - ІІ місце, вікова категорія  120 к (тренер : Старинський О.М.).

У відкритті заходу також взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради Ігор Гейло, Володимир Бабенко, начальник управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради Інна Паливода, Олімпійський чемпіон, Заслужений майстер спорту Ельбрус Тадеєв, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України, Член Національного олімпійського комітету України, заступник президента Національної Асоціації спорту України Іван Куроченко, Заслужений тренер України, старший тренер збірної команди України серед юніорів з греко-римської боротьби Віктор Лозовий та ін.

Серед присутніх були й члени родини Олександра Медведя – Світлана Царенко, Алла Царенко, Максим Царенко, Алла Мусієнко та Володимир Медвідь.

Варто наголосити, що Олександр Медведь народився 16 вересня 1937 року у місті Біла Церква. З 17 років розпочав заняття спортом у секції вільної боротьби. Після закінчення служби в армії, з 1959 по 1961 рік Олександр вчився у школі тренерів.  У 1961 році вступив до Білоруського державного інституту фізичної культури.

Олександр Медведь – триразовий олімпійський чемпіон (Токіо 1964 рік, Мехіко 1968 рік  Мюнхен 1972 рік), семиразовий чемпіон Cвіту, триразовий чемпіон Європи, дев’ятиразовий чемпіон СССР, багаторазовий  переможець спартакіад народів СССР.

За видатні досягнення в спорті, активну громадську діяльність Олександр Васильович нагороджений  чисельними відзнаками, зокрема двома орденами “Знак  Пошани”, є володарем срібного ордена Міжнародного Олімпійського комітету і призу “За шляхетність у спорті”, заснованого міжнародною організацією ЮНЕСКО. Визнаний кращим борцем ХХ століття, є Почесним  громадянином  міста Біла Церква.

Перемога у турнірі на призи О.Медведя - вагомий крок на шляху до визнання


Опубліковано: 25 листопада 2019 року
Поділитися