Отримавши Томос про автокефалію – отримаємо ще один акт проголошення Незалежності України

В житті України сталася знаменна церковна подія, на яку довго чекала значна суспільства і частина вірян.  Синод Вселенського патріархату у Константинополі  прийняв рішення про надання українській церкві автокефалії.

 

У вересні ц.р. Вселенський патріархат ухвалив рішення надати державі право  на створення помісної церкви.  А 11 жовтня, за результатами засідання Синоду Вселенського патріархату було оприлюднене рішення, про те, що патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкві України. Також Вселенський патріархат зняв анафему з патріархів Української православної церкви Київського патріархату Філарета та УАПЦ  Макарія. Крім того, було скасовано дію синодального листа 1686 року, який підпорядковував Київську метрополію Московському патріархату.

 

Тепер  УПЦ КП, УАПЦ і УПЦ МП для отримання Томосу (указу у важливих питаннях церковного устрою) про канонічну автокефалію, мають зібратися на об’єднавчий церковний Собор. На ньому повинні обрати єдиного предстоятеля і надіслати документи у Константинополь. Після цього патріарх Варфоломій матиме усі підстави підписати Томос про автокефалію вже об’єднаної помісної православної церкви України.

 

Томос про автокефалію – стане ще одним актом проголошення  Незалежності України.

 

З приводу цієї важливої події для нашої держави, 14 листопада в  Білій Церкві відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Українська Помісна Церква. Кроки до об’єднання». Ініціатором вистуло Білоцерківське міськрайонне об’єднання ВУТ «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка.

 

Знаково, що на захід зібралося  представникіи різних релігійних конфесій, релігієзнавці, депутати міської ради, активісти, громадськість міста, посадові особи місцевого самоврядування, журналісти місцевих ЗМІ. Це показник того, що в місті є прагнення знайти точки дотику до спільного взаємопорозуміння та подальшої співпраці.

 

Голова Білоцерківського міськрайонного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка Костянтин Климчук зазначив, що метою заходу є поінформувати громаду Білої Церкви про процеси, які наразі відбуваються щодо процедури надання Українській православній  церкві Томосу про автокефалію,  роз’яснити важливість цієї події для нашої держави.

 

Радник міського голови Микола Антонюк відмітив, що в Білій Церкві вже більше десяти років діє міська Рада Церков, до якої входить велика кількість релігійних конфесій. Створюючи її, всі розуміли ще в той час, що необхідні кроки до об’єднання, спільног вирішення нагальних питань. Подякував всім релігійним громадам за роботу в місті та за знаходження компромісів протягом цих років та наголосив, що ситуація у міжконфесійних стосунках залежить від священників, адже віряни довіряють духовенству. Тому, вкрай важливим є проявити мудрість та знайти правильний шлях подальшого релігійного руху.

 

У ході засідання «круглого столу» виступили гості міста  - професори Київської православної богословської академії Олександр Саган та Ірина Перловська.

 

Олександр Саган у своєму виступі зупинився на загальних тенденціях розвитку світового православ’я;  питанні єдиної помісної церкви, як в релігійному так і в політичному аспекті; важливості розвитку помісної церкви на процес державотворення незалежної України; зауважив, що  є канонічні підстави боротися за помісну українську церкву- й така церква необхідна для України та ін.

 

Ірина Перловська зупинилася на впливі політики на церковне життя; історичній вазі Томосу, розвитку православ’я у Європі та США; поінформувала про автокефальний рух в Україні та спроби створити українську православну церкву  на початку ХХ ст..  Як практичну пораду пані Ірина висловила пропозицію збільшити поінформованість пересічних громадян про історію України, виникнення та розвиток православ’я на її території через відтворення історичних сюжетів.

 

Під час заходу було обговорено міжконфесійну ситуацію в місті напередодні Собору, історію українського православ’я, стосунки Вселенського Патріархату, Російської православної церкви та Української православної церкви. Присутні зупинилися на деяких нормах Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та ін.

 

В обговоренні питань взяли участь  протоієрей Валерій Яблонський (УПЦ МП), протоієрей Микола Гопайнич (УПЦ КП), протоієрей Дмитрій Присяжний (УАПЦ), депутат міської ради Володимир Панасов, представник Білоцерківського міськрайонного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка Олександр Мамалига та ін.

 

Як підсумок учасниками «круглого столу» було прийнято резолюцію щодо збереження  в місті міжконфесійного спокою; належного застосування статей ЗУ «Про свободу совісті та релігійні організації». Присутні закликали всіх громадян міста, незалежно від релігійної конфесії, проявляти високий рівень релігійної толерантності, всіляко сприяти процесу об’єднання українських православних церков в єдину помісну автокефальну православну церкву, як запоруку духовної єдності всього українського народу.  

Отримавши Томос про автокефалію – отримаємо ще один акт проголошення Незалежності України


Опубліковано: 15 листопада 2018 року
Поділитися