«О мово рідна, золота колиско…»

21 лютого у всьому світі відзначається Міжнародний день рідної мови. Адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу. 

 

Сам факт заснування ЮНЕСКО цього свята свідчить про збереження розмаїтості мов, а значить націй, про виняткову вагу рідної мови в житті людства. Адже за оцінками фахівців, із понад 6000 мов, які нині існують у світі, значна частина перебуває під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Щороку повністю перестають вживатися близько десяти мов. Для того, аби мова не зникла, необхідно, щоб нею спілкувалися принаймні сто тисяч людей.

 

В Україні цей день відзначається з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин, які проживають на території України.

 

Цього дня у Білій Церкві відбулися урочистості з нагоди Свята рідної мови. До присутніх зі словами привітань звернулася заступник міського голови Катерина Литвиненко: «Рідна мова – це та, яка при народженні перейшла від матері до дитини. Кожна мова має власні традиції, і ми маємо не забувати про це, а, навпаки, підтримувати і розвивати. Тому я щиро вітаю усіх вас із цим важливим для нашого народу святом і бажаю, щоб ви плекали свою мову!»

 

Для гостей свята із музичними та поетичними творами виступали: викладач школи мистецтв №1 Яна Антоненко, викладач німецької мови товариства німців м.Біла Церква «Відродження» Світлана Зінченко, вихованка школи мистецтв №1 Катерина Сергієнко, представники товариства єврейської культури в Білій Церкві та єврейської школи «Міцва-613», учні загальноосвітньої школи №5 Артур Сафарян, Алі та Валі Гасанови, голова товариства польської культури ім. Зигмунта Красинського, заслужений діяч  культури Польщі Олена Хоменко, керівник недільної школи з вивчення мови, культури і традицій чеченського народу Тамара Сангарієва, голова громадської організації «Громада Поляків Білоцерківщини», заслужений діяч польської культури Петро Полянський, вихованки музичної школи №2 Олександра Пімкіна та Карина Маляренко, зразковий вокальний ансамбль «Камерата» музичної школи №2, представники благодійної організації "Рокада", які є учнями Білоцерківської вечірньої школи №1, а також діти з Федеративної Республіки Сомалі та Республіки Іраку.

 

У заході взяли участь учні Білоцерківських загальноосвітніх та спеціалізованих закладів міста.

«О мово рідна, золота колиско…»


Опубліковано: 21 лютого 2019 року
Поділитися