«Невидимий батальйон»: історії жінок на неоголошеній війні

«Знаю дівчину, яка під обстрілами

витягувала поранених у Іловайську,

коли більшість чоловіків сиділи в підвалі.

Якщо жінка, мати, сестра чи донька бажає

захищати наші цінності і нашу територію,

то ніхто не може їй цього заборонити.»

«Невидимий батальйон»

10 жовтня Білій Церкві було презентовано перший документальний фільм про внесок українських жінок-військовослужбовців у боротьбу проти російської агресії - «Невидимий батальйон».

Перед початком перегляду фільму ініціатори заходу - громадська діячка, членкиня жіночого ветеранського руху Ірина Нижник та представник команди «Невидимого батальйону» Марина Назаренко звернулися до присутніх, наголосивши, що Україна вже протягом 5 років переживає складні моменти. На східних територіях держави йде війна, і українці мають знати і пам’ятати про тих, завдяки кому ми маємо мирне небо та відстояну незалежність. Крім того, відбувається й інформаційна війна, в якій ми суттєво програємо. Через це потрібно, дуже виважено підходити до інформації, яку поширюють через соціальні мережі в Інтернеті, фейкові телеканали, адже більшість з неї є недостовірною і має на меті внести дисбаланс. Завдання кожного свідомого громадянина - інформувати якнайбільшу аудиторію про неправдиві викиди інформації.

Організаторки також наголосили на ролі жінок, які з перших днів війни добровільно пішли боронити свою державу від ворога. Тисячі жінок, виконуючи таку ж роботу як і чоловіки,  маючи в душі гасло – «жінка має право захищати свою країну», щоденно, в тяжких умовах виконували роботу парамедиків, інструкторів, снайперів, воювали на передовій. Проте, через існуюче на той час законодавство, були оформлені швачками, поварами, чи іншими не військовими професіями  і, відповідно, не мали права на визнання їх учасниками бойових дій.

Зараз ситуація змінилася.  «Невидимий батальйон» активно підіймає дискусію про права жінок в секторі безпеки та оборони, стимулюючи органи державної влади реформувати законодавство радянського зразка. Зокрема в червні 2016 року під тиском громадськості Міністерство оборони на 63 позиції розширило список бойових посад доступних для жінок. Героїні «Невидимого батальйону» також стали культурними амбасадорками України і через власні історії розповідають міжнародній спільноті про велику загрозу, яку несе російська агресія, і що Україна зараз захищає не лише свої території, а й демократичні цінності, а тому є надійним союзником та партнером.

На безкоштовний перегляд фільму зібралося багато білоцерківців: громадяни поважного віку, військовослужбовці, студенти, учні шкіл, люди, які небайдужі до подій на сході нашої держави, які цінують особистий внесок та жертовність кожного захисника територіальної цілісності України  та висловлюють їм повагу та шану, особливо – жінкам.

Фільм «Невидимий батальйон» - це шість історій жінок-військовослужбовців, розказаних трьома українськими режисерками: Іриною Цілик, Світланою Ліщинською та Аліною Горловою. Героїні фільму різні за своїм життєвим досвідом, віком, військовими та цивільними професіями, проте їх всіх об’єднала ця війна, і їх історії створюють панорамну картину становища жінки у Збройних Силах.

Варто відмітити, що Марія Берлінська, продюсерка фільмутак розповідає про мету проекту: «По-перше, задокументувати історію, що відбувається прямо зараз, показати, як воюють жінки. По-друге, зруйнувати цю стіну для жінок. Тут не може бути ні статі, ні кольору очей, тільки освіта, тільки професіоналізм. І кіно – дуже хороший інструмент, що дозволяє доступно пояснити ці речі суспільству. І нарешті третя мета для мене дуже важлива. Ми програємо інформаційну війну у світі. Через це кіно ми хочемо показати, що у нас не громадянський конфлікт, а російська окупація, вже четвертий рік. У нашому фільмі світ буде бачити, що гинуть і калічаться наші жінки, що вони воюють і перемагають російську армію. І нам не потрібна глибока стурбованість, нам потрібна реальна підтримка». 

Телепрем’єра фільму відбулась 16 жовтня 2017 року на національному телеканалі «1+1», а 24 листопада 2017 року фільм презентували в кінотеатрі «Оскар». На спеціальному показі були присутні Надзвичайний та повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук, Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська, перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, народні депутати, представники Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Офісу зв’язку НАТО та інших міжнародних організацій. Фільм уже був показаний в різних куточках світу, зокрема у Шанхаї, Мілані, Торонто, Оттаві, Монреалі, Нью-Йорку, Вашингтоні, Чикаго, Філадельфії, а також у Парламенті Канади та Раді Безпеки ООН.

Після завершення  перегляду документального фільму відбулося обговорення. Присутні мали можливість задати ряд запитань щодо подальшої роботи руху «Невидимий батальйон»  як у напрямку відстоювання прав жінок-військовослужбовців, так і подальших зйомок фільмів;  планів щодо продовження поширення даного фільму та ще одного -«Явних проявів немає» містами України та за кордоном.

Ірина Нижник та Марина Назаренко також розповіли про сьогоднішнє життя героїнь фільму та як українцям потрібно діяти, аби допомогти колишнім воїнам впоратися із посттравматичним синдромом.

Трейлер фільму: https://www.youtube.com/watch?v=fsGnbaLQ82Y&t=3s

«Невидимий батальйон»: історії жінок на неоголошеній війні


Опубліковано: 11 жовтня 2019 року
Поділитися