Національна служба здоров'я України – для пацієнтів

Якщо ви ще не входите в ті майже 30 млн людей, які вже обрали свого сімейного лікаря, то називаємо п’ять причин, чому це потрібно зробити найближчим часом.

1. Доступ до пакету послуг

Всі, хто уклав декларацію з лікарем, мають право на безоплатний гарантований державою пакет медичних послуг на первинній ланці та на електронний рецепт за програмою “Доступні ліки”. 

2. Декларація з лікарем - це провідник в системі охорони здоров’я

Уклавши декларацію, пацієнт отримує значно більше, ніж низка послуг у вищезгаданому пакеті. Адже сімейний лікар (терапевт, педіатр) - це ваш менеджер в системі охорони здоров’я. Він складе оптимальний маршрут пацієнта для обстеження та лікування, направить до «вузьких» спеціалістів, а також допоможе встановити точний діагноз та вибрати дієві ліки.

3. Декларація з лікарем – це зручні комунікації

Все більше центрів первинної медико-санітарної допомоги  та медичних працівників стають пацієнторієнтованими та підлаштовуються під запити своїх пацієнтів: месенджери, особиста сторінка в соцмережах з рекомендаціями, розрахованими на вікові особливості більшості пацієнтів або просто мобільний телефон.Завдяки цьому можна дуже швидко отримати консультацію, електронний рецепт на “Доступні ліки”, домовитись про час візиту до лікаря тощо.

4. Декларація з лікарем - це точка входу до Програми медичних гарантій-2020

З 1 квітня 2020 року запрацює Програма медичних гарантій у повному обсязі на всіх рівнях медичної допомоги. Дана програма містить перелік безоплатних медичних послуг, які держава гарантує пацієнтам. Але щоб безоплатно отримати медичну послугу з цього переліку (окрім екстреної медичної допомоги) пацієнт повинен укласти  декларацію, адже саме сімейний лікар може надати направлення до «вузького» спеціаліста, на госпіталізацію тощо.До речі, низка медичних послуг визначені пріоритетними: мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія будуть безоплатними для всіх українців, але  за наявності укладеної декларації і направлення від сімейного лікаря.

5. Не зволікайте та швидше обирайте свого сімейного лікаря

Лікарів, якими дуже задоволені пацієнти і до яких у вас також може виникнути бажання звернутись дуже швидко “розбирають».  Це означає, що лікар має право відмовитись укладати декларацію через те, що він уже має оптимальну кількість пацієнтів (для терапевта - 2000 пацієнтів, для сімейного лікаря - 1800, для педіатра - 900), або якщо в конкретному медзакладі лікарям офіційно не дозволено перевищувати оптимальну кількість пацієнтів.

Дбайте про себе і будьте здорові!

Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 22 січня 2020 року
Поділитися