На засіданні виконкому

28 серпня відбулося позачергове засідання виконавчого комітету, під час якого було ухвалено три рішення.

Рішення відповідно якого функціонуватиме вся освітня система громади

Першим було ухвалено питання про організацію освітнього процесу в закладах й установах освіти, культури та спорту Білоцерківської міської територіальної громади з 01 вересня 2023 року.

  • Даним рішенням визначено, що навчання у закладах загальної середньої освіти комунальної власності громади розпочнеться за змішаним режимом (поєднанням очної та дистанційної форм) згідно з рішенням педагогічної ради кожного закладу та з урахуванням думки батьків здобувачів освіти.

 

  • У закладах дошкільної освіти діти навчатимуться за очною формою навчання за умови наявності в закладі найпростішого укриття. Проведення заходів, які не стосуються освітнього процесу – заборонено.

Заклади дошкільної освіти, які не мають найпростішого укриття забезпечуватимуть організацію освітнього процесу в очній формі в тих закладах дошкільної освіти, укриття яких можуть розмістити більшу кількість вихованців, ніж мають.

  • Для закладів позашкільної освіти, мистецьких шкіл та дитячо-юнацьких спортивних шкіл також визначено, що вони зможуть приймати вихованців за умови наявності у приміщеннях за місцем знаходження гуртків, секцій тощо найпростіших укриттів, приведених у стан готовності. З початком навчального року вони також працюватимуть з поєднанням очної та дистанційної форм навчання.

 

У разі проведення занять гуртків і секцій на відкритих спортивних майданчиках діти займатимуться очно; у випадку включення сигналу «Повітряна тривога» або інших відповідних сигналів оповіщення, заняття будуть призупинені або завершені, а діти передані їхнім батькам або ж проведені у найближче укриття.

 

  • Інклюзивно-ресурсні центри Білоцерківської громади здійснюватимуть комплексну оцінку розвитку дитини та проведення окремих корекційно-розвиткових занять очно.

Наголосимо, що освітній процес в очній формі у закладах й установах освіти, культури та спорту може відбуватися тільки в межах розрахункової місткості найпростіших укриттів, котрі можуть бути використані для захисту учасників. Адміністраціям установ доручено забезпечити виконання освітніх програм відповідно до вимог чинного законодавства України та провести з усіма учасниками освітнього процесу інструктажі і практичні тренування щодо проведення евакуації з техніки безпеки та поведінки під час повітряних тривог тощо.

У разі включення сигналу «Повітряна тривога» або інших відповідних сигналів оповіщення, заняття безумовно призупиняється або завершується і всі учасники освітнього процесу направляються в укриття та перебувають там до закінчення (відбою) повітряної тривоги.

 

Навчання в очній формі або змішаному режимі може відбуватися в тих закладах освіти, які не мають найпростіших укриттів безпосередньо в приміщенні закладу, проте які забезпечують захист учасників освітнього процесу під час повітряної тривоги шляхом використання укриттів, котрі знаходяться поблизу закладу освіти в пішій доступності (до 500 метрів).

 

У разі, якщо повітряна тривога розпочалася та триває до о 07 год. 30 хв.:

 

- керівник школи, відповідно до чинного законодавства, має право самостійно прийняти рішення про організацію освітнього процесу в цей день із використанням дистанційних технологій у синхронному режимі, про що невідкладно повідомляє батьків здобувачів освіти, педагогічних працівників й управління освіти і науки Білоцерківської міської ради;

 

-керівник закладу дошкільної освіти рішення про організацію освітнього процесу приймає після закінчення повітряної тривоги, про що також повідомляє батьків;

 

-керівник закладу позашкільної освіти, мистецьких шкіл, дитячо-юнацьких спортивних шкіл приймає рішення про організацію занять у першу зміну з використанням дистанційних технологій до відбою, про що інформує батьків та учнів.

 

Варто зауважити, що аби залучити якнайбільшу кількість дітей до очного навчання – школи зможуть навчатися у дві зміни.

 

Доповідаючи питання начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик зазначив: «Протягом літа була проведена велика робота щодо збільшення кількості місць в укриттях у навчальних закладах, облаштування їх відповідно до вимог. Є окремі ситуації, коли неможна ні за яких умов побудувати чи облаштувати укриття в підвальних приміщеннях. На рівні міської ради було розглянуто питання та виділено кошти на придбання трьох модульних укриттів для: Піщанської гімназії, для ліцею «Вектор» та для Гетьманського ліцею. Наразі відбулися торги щодо закупівлі модульного укриття у Піщанську гімназію. Інші два заклади оголосили про тендерні закупівлі. З цього приводу були нарікання від деякихх громадян, через нібито запізнілі закупівлі. Наголошу, наше завдання не просто звести будь яке укриття, а таку споруду, яка відповідатиме заходам безпеки та стандартам, щоб укриття було сертифіковане та прийняте до експлуатації відповідними службами. Лише у липні ц.р. в Україні вперше з’явилася фірма, яка почала випускати сертифіковані модульні укриття. Як тільки про неї стало відомо – відразу розпочалася робота на рівні нашої громади і сьогодні ми маємо результат: по Піщанській гімназії торги відбулися, а по двох інших, сподіваюся, відбудуться у найближчий час. Безпека дітей - найголовніше».

 

Щодо організації харчування в закладах освіти

 

Члени виконавчого комітету внесли зміни до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 28 жовтня 2022 року №710 «Про організацію харчування здобувачів освіти у закладах освіти комунальної власності Білоцерківської міської територіальної громади та вартість харчування з 01 січня 2023 року».

 

Начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик наголосив, що велика кількість категорій школярів та вихованців дитячих садочків мають передбачені законодавством та рішеннями міської ради пільги і за харчування взагалі не сплачують. До таких категорій належать : діти сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю, діти із малозабезпечених сімей, діти, що виховуються в спеціальних інклюзивних групах, діти, батьки яких були учасниками АТО та наразі захищають територіальну цілісність нашої держави, діти із сімей загиблих, пропавших безвісти, діти які мають статус постраждалих внаслідок воєнних дій, з числа внутрішньо переміщених осіб та ін.

 

Вартість харчування дітей у закладах дошкільної освіти, за рішенням міської ради, становить 60 грн. на день. Плата батьків за харчування дітей, які не мають пільг складала 70 %, а 30% - сплачувалося з міського бюджету.

 

Змінами до рішення визначено, що для батьків або осіб, які їх замінюють, обоє з яких не надали документ, котрий підтверджує їх офіційне працевлаштування, розмір оплати за харчування дитини становитиме 100%.

Якщо один із батьків надасть такі довідки, розмір оплати переглядатиметься.

 

Про особливості торгівлі алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі на території Білоцерківської міської територіальної громади

Як зауважила керуючий справами виконавчого комітету Анна Олійник доповідаючи дане питання, в особливий період правового режиму воєнного стану встановлено особливі умови продажу алкогольних напоїв. Подібне рішення було прийнято виконавчим комітетом 29 березня 2023року. Ним відповідно до протоколу оперативного штабу Ради оборони Київської області та наказу Білоцерківської районної військової адміністрації було встановлено режим продажу алкогольних напоїв ( в торговельних мережах і магазинах продаж здійснювався з 10.00 до 21.00, а у закладах громадського харчування з 10.00 до 22.00).

Наразі протоколом №210 оперативного штабу Ради оборони Київської області від 14.08.2023р. та наказом №15 Білоцерківської районної військової адміністрації від 16.08.2023 р. запропоновано урівняти режим продажу алкогольних напоїв та речовин, виробленими на спиртовій основі для магазинів та закладів харчування.

Тож, даним рішенням встановлено, що з 28 серпня ц.р. на території Білоцерківської міської територіальної громади торгівлю алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі здійснювати:

- виключно із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій;

- в торгівельних мережах (магазинах) та в закладах громадського харчування, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями з 9 до 22 години.

Заборонено продаж алкогольних напоїв та речовин, вироблених на спиртовій основі особам у форменому одязі з числа військовослужбовців та інших правоохоронних органів, членам добровольчих формувань територіальних громад, які залучені до несення служби та інших військовослужбовців.

Підрозділам поліції та Муніципальній варті доручено: посилити контроль за дотриманням суб’єктами господарювання умов торгівлі алкогольними напоями та посилити заходи з профілактики щодо вживання спиртних напоїв; здійснювати превентивні заходи щодо недопущення перебування в стані алкогольного сп’яніння за кермом транспортних засобів; притягувати до адміністративної відповідальності суб’єкти господарювання, які порушуватимуть встановлений режим торгівлі із вилученням виготовленої продукції в порядку визначеному чинним законодавством України.

 

На засіданні виконкому


Опубліковано: 28 серпня 2023 року
Поділитися