На Київщині обговорили, як протидіяти політичній корупції

    16 лютого 2017 року у  великій залі Будинку урочистих подійвідбувся круглий стіл, організований Київським обласним  відділенням ВГО КВУ: «Як протидіяти політичній корупції: рецепт змін від КВУ».

 

    З основними доповідями на заході виступили керівник Київського обласного відділення Комітету виборців України  Юрій Бут, народний депутат України Олександр Марченко, секретар Білоцерківської міської ради Борис Смуток,  виконуючий повноваження начальника управління комунальної власності та концесії Руслан Гребенюк та ін.

 

    Надання партіям в оренду комунального майна за пільговою ціною КВУ розглядає як позитивний факт і одну з форм підтримки державою партій. Проте, як показало опитування керівників міських організацій політичних партій в Білій Церкві оренда комунального майна не користується попитом і не є актуальною.

 

    Всі погодилися, що підтримку громадських організацій та партій, які не мають своїх офісів доцільно реалізувати в рамках Програми розвитку громадянського суспільства м.Біла Церква, яка передбачає створення ресурсного  центру  – приміщення, де ці організації могли б збиратися по черзі на свої засідання та заходи, користуватися оргтехнікою та інше. Проте, за даними управління комунальної власності та концесії міської ради поки відсутні, пристосовані для цього приміщення, але міська влада в цьому напрямку буде працювати.

 

    Також на заході обговорювалося питання - чи треба давати пільги партіям, які фінансуються з держбюджету. Відповідь була однозначна – ні.  З іншого боку, тим партійним організаціям, які будуть фінансуватися з центру, не буде ніякої потреби у пільгах на оренду.

 

    За даними міської ради бюджет Білої Церкви втрачає близько 5 млн. грн. надаючи в пільгову оренду комунальну власність для політичних партій та громадських організацій. Багато цих  організацій справді здійснюють суспільно корисну діяльність, а деякі просто заробляють на цьому кошти, надаючи свої приміщення в суборенду комерційним структурам.  Тому, був створений відділ самоврядного контролю, який має провести моніторинг використання приміщень комунальної власності наданих у пільгову оренду.

 

    Крім того, на заході були презентовані ініціативи КВУ щодо внесення змін до законодавства, яке регулює державне фінансування політичних партій, а саме: заборонити партіям витрачати бюджетні кошти на рекламу і зобов’язати їх витрачати кошти на роботу з виборцями, навчання партійців, оренду офісів та на  зарплату штатних працівників. Також КВУ пропонує законодавчо закріпити, що 70% коштів мають бути спрямовані в місцеві осередки і 30% - залишатимуться в центрі.

 

    В обговоренні взяли участь депутати міської ради, керівники міських партійних організацій, лідери громадських об’єднань, які висловили своє бачення із окреслених питань. 

 

Прес-служба Київського обласного відділення КВУ.

 


Опубліковано: 21 лютого 2017 року
Поділитися