На Київщині вироблятимуть електроенергію з твердих побутових відходів

Голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк та Посол США Джон Теффт взяли участь в урочистому відкритті станції, яка вироблятиме електроенергію зі шкідливих газів, що утворюються при розкладанні сміття.

Проблема складування та зберігання відходів на території пристоличної Київщини є однією з найактуальніших і життєво важливих для керівництва області.

- Цей проект дасть змогу використати шкідливі для навколишнього середовища та людей речовини сміттєзвалища та виробити з отриманого біогазу енергію, яка буде подаватися до загальної електричної мережі країни, - наголосив Анатолій Присяжнюк. - Сьогодні Президент України Віктор Янукович наголошує на необхідності створювати всі умови для розвитку науки та новітніх енергозберігаючих технологій. Зокрема це передбачено ініційованими Главою держави програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки та програмою "Україна для людей", які активно реалізуються на Київщині, - зазначив Анатолій Присяжнюк.

Електростанція, що працює на біогазі - це вже другий проект американських інвесторів. Перший було введено в експлуатацію минулого року на полігоні №5 села Підгірці Обухівського району. Відкриття другої більш потужної станції дасть змогу збільшити  виробництво електричної енергії за «зеленим тарифом».

Активізація інвестиційної діяльності та поліпшення інвестиційного клімату на Київщині сьогодні є одним з головних завдань влади. Ми повинні збільшувати обсяги залучення іноземних інвестицій на Київщині та налагоджувати діалог влади та бізнесу, - сказав Анатолій Присяжнюк.

Робота нової електростанції розрахована приблизно на 15 років. Її потужність складає 1063 кВт. Щорічно вона споживатиме 1500 тонн метану, який не буде викинутий в атмосферу. На території полігону пробурили свердловини. За допомогою насосної станції створюється вакуум, де накопичується біогаз, який подається в біогенераторну установку і переробляється в електроенергію.

Експлуатація полігонів завжди супроводжується екологічними питаннями, такими як забруднення підземних вод та неприємний запах, але однією з найважливіших та значних проблем – це викиди в атмосферу метану, що призводить до посилення парникового ефекту.

 - Ми будемо й надалі вивчати можливість відкриття  подібних електричних станцій на інших полігонах, які теж багато років служили як звалище для сміття. Таким чином сприятимемо поліпшенню екологічної ситуації в регіоні та Україні в цілому, - зазначив Анатолій Присяжнюк.

Крім того, на Бориспільському полігоні твердих побутових відходів було створено 8 нових робочих місць. Його працівники володіють унікальними для України професійними навичками в області виробництва електроенергії з альтернативного палива – біогазу.

Прес-відділ Київської обласної державної адміністрації

 



Опубліковано: 05 червня 2013 року
Поділитися