На Київщині відбулося перепоховання останків воїнів Червоної Армії, що загинули під час оборони Київщини

У селі Гатне Києво-Святошинського району біля меморіалу Слави з нагоди 69-ї річниці визволення України та 70-ї річниці звільнення Києва та Київської області від німецько-фашистських загарбників відбувся мітинг – реквієм за участю Вiце-прем'єр-мiнiстра України Юрія Бойка, голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Присяжнюка, депутата обласної ради Руслана Бадаєва,голови ГО «Археологічне патріотично-пошукове обєднання «Дніпро-Україна» Тараса Костенчука, а також керівників райдержадміністрації, ветеранів та мешканців області.

- Для кожного з нас, для матерів та близьких війна продовжується до того часу, допоки вони не знатимуть, де поховані їхні сини та родичі. Скоро ми відзначатимемо 70-ту річницю з дня визволення Києва та області від німецько-фашистських загарбників, сприяючи таким чином патріотичному вихованню нашого суспільства, - наголосив Анатолій Присяжнюк. - Такі мітинги-реквієми  потрібно для молоді, щоб вони цінували мир на землі, а також розуміли, як страшно жити у воєнні роки. Я хочу побажати нашим ветеранам, у першу чергу, здоров’я, а ще - подякувати за мирне небо над головою та можливість жити в спокої на рідній землі.

Як зазначив голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк, сьогодні Президент України неодноразово наголошує на тому, що адресна допомога повинна бути надана кожному  ветерану, адже в регіоні активно впроваджуються  програми соціального захисту населення, якими передбачено: вирішення разових питань матеріальної допомоги ветеранам, забезпечення їх ліками та засобами реабілітації.

Під час перепоховання  ветеранам Великої Вітчизняної війни та пошуковцям області  вручено Державні нагороди, Почесні грамоти, Подяки облдержадміністрації. Учасники заходу згадали полеглих у війні та вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання. Під час заходу було проведено перепоховання останків 55 воїнів-червоноармійців з них 15 було ідентифіковано загиблих у роки Великої Вітчизняної війни. Останки ще трьох бійців відправлено для перепоховання на Батьківщині героїв.

Під час мітингу-реквієму Юрій Бойко наголосив, що сьогодні питанням ветеранів приділяється багато уваги.

- Хочу побажати всім жителям Київщини, щоб вони ніколи не відчули на собі тягаря війни. Дякую усім учасникам об’єднання «Дніпро-Україна», які на власному ентузіазмі роблять сьогодні дуже важливу справу для нас усіх, знаходять і передають землі останки наших воїнів, - сказав Юрій Бойко.

Вже вп’яте у селі Гатному відбувається перепоховання воїнів-червоноармійців, які віддано захищали свою Батьківщину. За весь цей період тут було перепоховано понад 320 воїнів-червоноармійців імена 47 з них вдалося встановити. Сьогодні організації «Дніпро - Україна» вдається активніше проводити пошукову роботу загиблих солдат завдяки підтримці влади, адже саме вони надають значну допомогу у пошуку останків загиблих у Великій Вітчизняній війні радянських бійців, розшуку їх родичів у всіх куточках колишнього СРСР, впорядкуванні меморіальних пам’яток на Київщині та в організації урочистих перепоховань.

На увічнення пам'яті про полеглих  після прощальної церемонії священнослужителі відправили панахиду, а для ветеранів Київщини після мітингу –реквієму було організовано святковий обід та вручено подарунки.



Опубліковано: 05 листопада 2013 року
Поділитися